Primul ajutor în caz de înec. Cum se fac corect compresiile toracice în cazul unui stop cardio-respirator

  • Publicat:
Primul ajutor în caz de înec. Cum se fac corect compresiile toracice în cazul unui stop cardio-respirator

Pentru că suntem în plin sezon de concedii și multe persoane sunt la mare sau merg la ștranduri, e foarte important să știm cum trebuie acordat primul ajutor în caz de înec.

Victima unui înec nu poate striga după ajutor

În cazul în care observați în apă o persoană care are privirea pierdută, ține brațele întinse în lateral, în timp ce se scufundă și reapare la suprafață pentru perioade scurte de timp, e foarte posibil să fie în pericol de înec.

De cele mai multe ori, înecul nu se întâmplă cum vedem în filme: victima nu strigă disperată după ajutor, iar înecul poate trece ușor neobservat.

Explicația este simplă: în momentul în care victima realizează că începe să se scufunde în apă, instinctul de supraviețuire o face să își concentreze toată energia pe încercările de ridicare la suprafață, pentru a putea respira pe gură.

O persoană care se îneacă nu este capabilă să strige după ajutor. Pentru a putea striga, are nevoie întâi de aer, iar timpul între scufundări este scurt.

Într-o postare educativă pe pagina de Facebook, medicii de la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe explică în ce constă primul ajutor în caz de înec.

Cum acordăm primul ajutor în caz de înec

Siguranța salvatorului este pe primul loc! 

Nu intrați în apă să salvați pe cineva dacă nu știți să înotați sau dacă valurile sunt prea agresive. Șansele să deveniți la rândul vostru victime sunt extrem de mari.

În primul rând, strigați după ajutor! Dacă la fața locului se află mai multe persoane, alertați-le și sunați la 112.

Dacă decideți să intrați în apă, mai întâi scăpați de hainele și pantofii care ar putea să vă limiteze mobilitatea, apoi înotați până ajungeți în dreptul victimei.

Apropiați-vă întotdeauna din spate, altfel există riscul să vă tragă sub apă în încercarea de a se salva, și apucați victima de sub braț, ținând-o cu fața în sus, deasupra apei.

Reveniți la mal, având grijă să o mențineți cu fața deasupra apei. Puteți face asta înotând fie pe spate, fie pe burtă, cu o singură mână, în timp ce cu cealaltă mână susțineți victima.

Odată ajunși la mal, așezați victima pe spate și verificați-i starea de conștiență și respirația. Puteți folosi metoda P.A.S. (Privește – Ascultă – Simte respirațiile victimei) timp de 10 secunde.

ATENȚIE! Victimele unui înec pot prezenta și leziuni de coloană cervicală, de aceea trebuie mobilizate cât mai puțin și păstrate cu capul într-o poziție stabilă.

Manevre de resuscitare în caz de stop cardio-respirator: respirația gură-la-gură și compresiile toracice

Dacă victima este inconștientă și nu respiră, începeți manevrele de resuscitare!

Efectuați 5 respirații gură-la-gură – deși în restul cazurilor de stop cardio-respirator aceste respirații sunt opționale, în cazul victimelor unui înec ele sunt obligatorii, deoarece principala cauză a opririi inimii victimei este lipsa de oxigen.

Începeți compresiile toracice și continuați respirațiile gură-la-gură în raport de 30:2. Ce înseamnă asta?

Așezați-vă mâinile pe mijlocul pieptului victimei și apăsați toracele cu un ritm de 100-120 de comprimări pe minut. După fiecare 30 de apăsări, faceți două respirații gură la gură.

Interesant de știut! Pentru a menține o frecvență eficientă a compresiilor toracice, vă puteți ajuta de ritmul melodiei „Stayin Alive” a trupei Bee Gees.

Dacă victima respiră, aceasta trebuie așezată în poziție laterală de siguranță, pe o parte, deoarece pot apărea vărsături, și transportată cât mai urgent la spital, pentru a fi examinată și supravegheată cel puțin câteva ore.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”
Recomandări: