Zahărul la copii: pericole la care îi expunem pe cei mici

Zahărul este un real pericol nu doar pentru adulţi, ci şi pentru copii. Părinţii trebuie să înveţe cum să controleze cantităţile.
  • Publicat:
Zahărul la copii: pericole la care îi expunem pe cei mici
FOTO: 123rf.com / Zahărul la copii: pericole la care îi expunem pe cei mici

Orice conţine zahăr este o bucurie pentru cei mici, însă un părinte responsabil trebuie să controleze pe cât posibil cantitatea care ajunge în organismul celui mic. Neglijenţa în privinţa acestui aspect poate duce la probleme grave de sănătate pentru copii. În acest sens, medicul stomatolog Adrian Mina explică efectele nocive pe care zahărul le are atât asupra dinţilor, cât şi a stării generale de sănătate.

Pentru o dezvoltare optimă a întregului organism, copii au nevoie să urmeze un regim alimentar sănătos. Studiile arată că, în zilele noastre, copiii consumă excesiv de mult zahăr, iar asta poate avea efecte devastatoare pentru dezvoltarea celor mici, atât din punct de vedere dentar, cât şi în ceea ce priveşte starea sa generală de sănătate.

Dinţi cariaţi, rădăcini distruse, extracţii

“Regimul alimentar sănătos şi optim pentru copii este cel în care zahărul se află în cantitate redusă. Principalele motive pentru care este important să reducem cantitatea de zahăr din alimentatia copilului sunt atât de ordin dentar, cât şi de ordin general. În primul rând, dentiţia copiilor este mai repede afectată decât în cazul adulţilor pentru că dinţii celor mici au rezistenţă scăzută la atacul zahărului. Structurile dentare ale copiilor sunt mai subţiri iar cariile apar mult mai repede. Odată apărute, acestea duc la inflamarea nervului ce va trebui îndepărtat. După îndepărtarea nervului, rizaliza (topirea) rădăcinilor se va face prematur, astfel că se va duce la extracţia dintelui de pe arcadă iar dinţii definitivi vor avea de suferit când vor apărea”, declară medicul stomatolog.  

Infecţii şi probleme digestive

Nu doar asupra sănătăţii orale are consumul în cantităţi mari de zahăr efecte nocive, ci şi asupra stării generale de sănătate a copilului.

“În ceea ce priveşte starea generală de sănătate, apariţia cariilor duce la complicaţii infecţioase cu răsunet asupra întregului organism. Pe lângă problema septică, aceste carii avansează rapid, determinând apariţia durerilor şi a unor deficienţe de masticaţie. Copilul nu se mai alimentează corect şi apar problemele digestive şi de creştere, organismul fiind privat de nutrienţii necesari unei dezvoltări optime. Deci, pe lângă viitoarele probleme de aliniere dentară, care necesită diverse metode ortodontice de tratament, avem şi probleme generale de sănătate cauzate de lipsa unei alimentaţii corecte şi complete”, dezvăluie medicul Adrian Mina.

În final, Dr. Adrian Mina vine şi cu o recomandare pentru părinţi cu privire la alimentaţia cât mai corectă a copiilor, astfel încât aceştia să se bucure de o dezvoltare cât mai armonioasă.

„Având în vedere concentraţia crescută de zahăr din alimentele procesate, se recomandă o atenţie sporită în alegerea acestora, precum şi introducerea în alimentaţie a unui număr crescut de legume şi fructe, pentru a favoriza o dezvoltare optimă”, încheie medicul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc