Pierderea dinților declanșată de stres. Cum evităm această situație

Există multe situații, declanșate de stres, care ne pun în pericol integritatea și sănătatea danturii. Ce spune medicul stomatolog.
  • Publicat:
Pierderea dinților declanșată de stres. Cum evităm această situație
foto: shutterstock

Stresul de zi cu zi are efecte nedorite asupra stării noastre emoționale și a sănătății organismului. Nu mulți dintre noi știu că acesta se răsfrânge și asupra dinților și a gingiilor noastre. Există multe situații, declanșate de stres, care ne pun în pericol integritatea și sănătatea danturii, iar medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne dezvăluie câteva dintre acestea. 

Fracturile dentare produse de grabă și stres

„În epoca vitezei, ne grăbim să facem orice. Vrem să facem multe lucruri deodată și ne grăbim inclusiv când mâncăm, astfel că pot apărea accidente absurde precum mușcatul din furculiță sau din os. Astfel de accidente duc la fracturi dentare”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Bruxismul, declanșat de stres

„Așa cum s-a dovedit prin studii științifice, stresul declanșează bruxismul. Mai exact, acel obicei incontrolabil de a scrâșni din dinți, cu efecte nedorite asupra danturii. Printre efecte se numără ciobirea, tocirea sau chiar fracturarea dinților. De asemenea, în fazele mai avansate, apar durerile articulare, pentru că bruxismul afectează și integritatea articulației temporo-mandibulară, cea care dirijează deschiderea și închiderea gurii”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Nivelul ridicat de cortizol declanșează infecții

„Stresul poate ridica nivelul de cortizol, slăbindu-ne sistemul imunitar și expunând cavitatea orală la riscul apariției diverselor infecții, prin prisma contactului constant cu bacteriile la nivel oral”, continuă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Mâncatul rapid favorizează apariția cariilor

„Când suntem stresați mâncăm rapid și nu mestecăm suficient alimentele înainte să le înghițim. Mâncarea ajunge nemestecată în stomac, iar acesta secretă o cantitate mare de acid pentru a o digera și astfel poate apărea refluxul gastro-esofagian. Acesta are un impact negativ asupra cavității orale pentru că apare ph-ul acid care dă eroziuni la nivel dentar și sensibilizează dinții la atacul carios”, dezvăluie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân