Piercingul în limbă, un pericol pentru sănătatea orală. Cum ne îmbolnăveşte

Deşi piercingul în limbă pare cool, acesta vine cu câteva părţi mai puţin plăcute pentru sănătatea orală.
Piercingul în limbă, un pericol pentru sănătatea orală. Cum ne îmbolnăveşte
FOTO: profimediaimages.ro / Piercingul în limbă, un pericol pentru sănătatea orală. Cum ne îmbolnăveşte

Tatuajele şi piercingurile şi-au câştigat uşor popularitatea în ultimii ani, iar mulţi dintre noi nu ne mai gândim la pericolele la care ne expunem atunci când decidem să le abordăm. Specialiştii în domeniul stomatologiei nu susţin ideea de piercing în limbă, din cauza faptului că pot cauza o serie de probleme la nivelul calităţii orale. Dr. Adrian Mina ne explică exact la ce riscuri ne expunem atunci când alegem să ne perforăm limba!

Piercing-urile reprezintă pentru mulţi oameni o formă artistică de exprimare. Spre exemplu, piercing-urile în limbă pot părea cool, dar pot totodată să fie foarte periculoase pentru sănătate.

“Atunci când luaţi în cosiderare posibilitatea aplicării unui piercing bucal, sănătatea dentară ar trebui să fie primul aspect avut în vedere. Majoritatea persoanelor tratează însă cu superficialitate acestă problemă. Înainte de efectuarea procedurii de inserare a unui piercing, indicată ar fi o vizită la medicul stomatolog care vă poate oferi toate detaliile despre complicaţiile pe care le-ar putea provoca la nivelul cavităţii bucale”, recomandă Dr. Adrian Mina.

Sângerări excesive, fisuri ale dinţilor şi dificultăţi la înghiţire

Medicul stomatolog explică, pe înţelesul tuturor, riscurile la care ne expunem şi complicaţiile ce ar putea să apară după inserarea unui cercel în limbă.

“Trebuie ştiut că atunci când se perforează muşchiul limbii, există posibilitatea sângerării excesive, deoarece limba este puternic vascularizată. Imediat pot apărea dificultăţi în masticaţie, înghiţire şi chiar vorbire. Pentru că limba este într-o mişcare continuă, vindecarea ei se va face într-un interval de timp mai îndelungat. În timpul vorbirii, strângerii dinţilor şi mişcărilor involuntare ale limbii, dinţii pot suferi fisuri sau fracturi ca rezultat al mişcării unui obiect metalic în cavitatea bucală. Aceste daune pot fi înlăturate cu ajutorul tehnicilor restauratoare ale dinţilor, însă şi obturaţiile şi coroanele dentare se uzează mai repede sau se pot fractura din cauza acţiunii metalului asupra dinţilor”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Pierderea dinţilor şi grave probleme de vorbire

Mai mult decât atât, complicaţiile pot duce până la distrugerea formei danturii, pierderea dinţilor sau serioase probleme de vorbire.

“Piercing-urile, prin iritaţie mecanică cronică, afectează parodonţiul marginal al dinţilor frontali inferiori, cauzând retracţie gingivală şi resorbţie osoasă care poate duce la pierderea dinţilor. Cu cât este mai în faţă plasat şi de o dimensiune mai mare piercingul, cu atât retracţia va fi mai mare. Purtarea îndelungată duce la colonizarea locală cu bacterii patogene parodontale, în mod special dacă posesorul nu are o igienă orală riguroasă. Un alt risc al purtării acestor piercing-uri este apariţia în timp a malocluziei dentare. Posesorii au uneori obiceiul de a presa cu limba bijuteria pe dinţi sau de a o plimba în cavitatea orală, afectând în timp modul în care dinţii sunt aliniaţi unul în raport cu celălalt pe aceeaşi arcadă, sau pe ambele arcade. Bijuteriile puse în cavitatea bucală pot stimula producerea de salivă în exces, pot afecta pronunţarea corectă a cuvintelor şi pot cauza probleme de masticaţie şi deglutiţie”, dezvăluie medicul stomatolog Adrian Mina.