Legătura dintre pierderea dinţilor şi bolile cardiovasculare

Sănătatea orală este extrem de importantă, deoarece poate afecta sănătatea generală a organismului.
  • Publicat:
Legătura dintre pierderea dinţilor şi bolile cardiovasculare
FOTO: 123rf.com / Legătura dintre pierderea dinţilor şi bolile cardiovasculare

Pierderea unuia sau mai multor dinţi poate face ca o persoană să sufere de un atac de cord sau accident vascular cerebral, arată noile studii. Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică cum poate avea loc acest lucru.

O serie de studii realizate recent de cercetători arată că adulţii care îşi pierd dinţii din motive netraumatice sunt mai predispuşi la dezvoltarea unor afecţiuni cardiace grave. În lume, bolile cardiovasculare reprezintă cauza principală de deces, atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor. Înfricoşător însă este faptul că specialiştii leagă apariţia bolilor de inimă de afecţiunile de la nivel oral, mai exact cu boala inflamatorie care cauzează pierderea dinţilor din pricina descompunerii ţesutului parodontal.

„Asocierea cauzală între boala orală şi bolile cardiovasculare este cât se poate de reală. Studiul s-a realizat pe parcursul a 5 ani şi au demonstrat că pacienţii care şi-au pierdut dinţii în urma unor motive ce nu au legătură cu posibile traume suferite, sunt mult mai predispuşi la afecţiuni cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord, angina pectorală sau accidentul vascular cerebral”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Studiul a inclus 316.588 de participanţi cu vârste cuprinse între 40 şi 79 de ani. 8% dintre ei nu aveau dinţi şi 13% sufereau de boli cardiovasculare. Procentul de persoane care aveau dinţi lipsă şi sufereau de boli cardiovasculare a fost de 28%, comparativ cu doar 7% care aveau boli cardiovasculare, dar nu aveau dinţi lipsă.

„Dacă dinţii unei persoane cad pur şi simplu, pot exista şi alte probleme de sănătate. Oamenii care păţesc astfel de lucruri trebuie să primească îngrijiri medicale adecvate pentru a preveni bolile care duc la pierderea dinţilor în primul rând, acesta fiind un mod de reducerea riscului apariţie a bolilor cardiovasculare pe viitor”, recomandă medicul stomatolog.

Se pare că pierderea fără motiv a dinţilor poate aduce după sine şi alte afecţiuni grave, după cum ne spune chiar medicul dentist.

„Cu fiecare dinte pierdut, există o creştere a nivelului unei enzime dăunătoare care duce la inflamarea şi întărirea arterelor, dar şi a nivelului de colesterol LDL rău, nivelului glicemiei şi tensiunii arteriale. Persoanele cu dinţi lipsă au, de asemenea, mai multe şanse să sufere de diabet”, adaugă Dr. Adrian Mina.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”