Măselele de minte: când este necesară extracția lor? Medicul stomatolog răspunde

Despre măselele de minte s-a tot discutat, dar multe persoane nu știu exact dacă ar trebui sau nu să le scoată.
  • Publicat:
Măselele de minte: când este necesară extracția lor? Medicul stomatolog răspunde
Foto: shutterstock

Despre măselele de minte s-a tot discutat, dar multe persoane nu știu exact dacă ar trebui sau nu să le scoată. Molarii de minte apar între vârstele 17 și 21 de ani sau chiar mai târziu, iar în momentul în care erup, pacientul se confruntă cu durere și inflamație. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne vorbește despre mituri privind măselele de minte și când este necesară extracția lor.

„Molarii de minte ne dau bătăi de cap de cele mai multe ori pentru că, atunci când erup, vin la pachet cu dureri și chiar inflamații și, de foarte multe ori, suntem nevoiți să îi scoatem. Extracțiile, mai ales dacă vorbim despre molarii incluși (care nu au erupt și se află sub gingie, în os), sunt mai laborioase și necesită, de obicei, programare la un medic specialist chirurg. Vindecarea post intervenție este mai anevoioasă, de durată, iar procedura costă mai mult”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

În ce situații este necesară extracția molarilor de minte?

Medicul stomatolog ne explică faptul că atunci când molarii de minte erup și sesizăm că restul dinților încep să se strâmbe trebuie să ne prezentăm la cabinetul medicului pentru o părere avizată.

„Neapărat să ne prezentăm la un consult stomatologic în vederea obținerii unei păreri avizate! Dacă, peste toate astea, se adaugă și un „accident de erupție”, adică momentul când ne umflăm din cauza molarului de minte, de obicei cu edem pe jumătate de față, deschiderea gurii e limitată (ligamentul pterigo mandibular intră și el în zona de inflamație), avem durere difuză pe care nu o putem localiza precis, atunci pașii sunt: consult la medicul stomatolog, prescriere antibiotic și programarea extracției după încheierea tratamentului antibiotic și antiinflamator”, declară medicul stomatolog.

În cazul în care extracția molarilor de minte este necesară, intervenția nu trebuie amânată, deoarece aceștia forțează ieșirea și exercită presiune pe dinții vecini și, asemenea unui joc de domino, efectul se duce în lanț.

„De exemplu, incisivii mandibulari, cei de jos, cum le mai spunem, sunt împinși și înghesuiti, se strâng contactele interdentare și ajung să se strâmbe plecând unul în față, unul în spate.

Este foarte important să analizăm poziția dinților, odată ce măselele de minte erup, să descoperim cât mai din timp dacă apar modificări în alinierea danturii. Dacă mergem prea târziu la medicul stomatolog, atunci, chiar dacă vom extrage molarii de minte, dinții frontali nu se vor realinia și va fi nevoie sa apelăm la tratament ortodontic”, explică medicul stomatolog.

Măselele de minte: cum avem grijă de ele dacă nu le scoatem?

Sunt multe persoane care aleg să nu-și scoată molarii de minte, fie pentru că se tem de durere și procesul de extracție, fie pentru că nu este necesară această procedură, deoarece nu afectează alinierea dentară și au suficient spațiu în cavitatea orală. Cu toate astea, măselele de minte au nevoie de o îngrijire corectă pentru a evita apariția cariilor și a altor probleme dentare.

„Mare atenție la modul în care curățăm molarii de minte. Pentru că sunt ultimii și se află în spate, într-o zonă mai greu accesibilă, sunt mari șanse să nu ajungem suficient cu periuța de dinți și să îi curățăm cum trebuie, pe toată suprafața. De aceea, ei se cariază mult mai repede decât ceilalți dinți. Ca să reușim să ajungem cu periuța până în spate de tot, la molarii de minte, trebuie ținem gura întredeschisă, nu deschisă larg. În acest mod, vom putea accesa mai bine suprafața lor. Cu cât deschidem gura mai larg, cu atât limităm accesul la zona posterioară a cavității orale, pentru că punem în tensiune ligamentul pterigo mandibular, care conduce deschiderea gurii”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”