Semnul că dinții tăi sunt în pericol. La ce să fii atent când te speli pe dinți

Îți sângerează gingiile când te speli pe dinți? E primul semn al instalării parodontozei, boala care ne lasă fără dinți încă de la 30-40 de ani!
Semnul că dinții tăi sunt în pericol. La ce să fii atent când te speli pe dinți
Foto: Shutterstock

Ce înseamnă dacă îți sângerează gingiile?

Foarte multe persoane constată că le sângerează gingiile atunci când se spală pe dinți. Multe dintre acestea ignoră acest simptom și amână vizita la dentist, fără să știe că orice întârziere de acest tip îi aduce mai aproape de momentul critic în care își vor pierde dinții.

Aceste sângerări reprezintă semnul principal al gingivitei, o formă ușoară de îmbolnăvire a gingiilor, prima etapă a bolii parodontale.

Dacă este descoperită la timp de medic, ea poate fi tratată, însă, la polul opus, dacă evităm să mergem la cabinetul stomatologic, problema poate degenera în afecțiuni mult mai grave și ireversibile.

Medicul stomatolog Sorina Stroe ne explică cum ajungem de la gingivită la parodontită fără un tratament adecvat.

Cum apare gingivita?



Gingivita apare pe fondul înmulțirii bacteriilor rele în cavitatea orală. Acestea coabitează cu bacteriile bune, indispensabile pentru buna funcționare a mecanismelor imunitare din viața de zi cu zi.

Dacă acest echilibru este perturbat, atunci încep să apară problemele. Tocmai de aceea este foarte important cum și cât de des ne spălăm pe dinți pentru că, în momentul în care cantitatea de placă bacteriană crește, începem să ne expunem diverselor afecțiuni, începând cu gingivita, forma cea mai simplă a bolii parodontale, care este de altfel și singura reversibilă.

Care sunt simptomele gingivitei

Ce este bine de știut e că, deși în mod normal avem simptome de inflamație gingivală, uneori se poate întâmpla ca acestea să lipsească cu desăvârșire, astfel că pacientul nici nu realizează că are vreo problemă.

Netratată, gingivita escaladează și evoluează către următoarea etapă, parodontita. De aceea este extrem de important să ne prezentăm periodic pentru controale la medicul stomatolog, pentru a putea surprinde problema într-o etapă incipientă.

Gingivita se manifestă prin:

  • ai gingiile inflamate, roșii
  • îți sângerează gingiile la simpla palpare sau la periaj, dar fără să dea simptome dureroase în cele mai multe cazuri

Când ne confruntăm cu acest lucru, trebuie mai întâi să minimizăm inflamația. Și facem acest lucru începând să îmbunătățim tehnicile de igienă, să folosim produse antibacteriene de igienă orală și să apelăm constant la metode de profilaxie dentară.

Diferența dintre gingivită și parodontită

Spre deosebire de gingivită, parodontita, ca afecțiune, are o anumită etapizare. În stadiile cele mai avansate dă următoarele simptome:

Retracția gingivală favorizează apariția pungilor parodontale, care reprezintă spații ideale de retenție pentru placa bacteriană.

Tratamentul parodontitei vizează în primul rând, la fel ca în cazul gingivitei, reducerea inflamației. Este însă ceva mai complex, putând include ședințe de igienizare mai profunde, chiuretaje, chirurgia deschisă și prescrierea de antibiotice.

Cum trecem de la gingivită la parodontită

Inflamația gingivală provoacă răspunsuri cronice inflamatorii la nivelul întregului organism. Pe măsură ce retracția gingivală avansează și pungile parodontale se măresc, ne este mai dificil să facem o igienă dentară corectă acasă. În acest mod apare o mai mare retenție de placă bacteriană și statusul se agravează, intrând într-un cerc vicios.

Boala parodontală este agravată și de igiena deficitară, fumat, consum de droguri, moștenire genetică, incongruențe dento-alveolare („dinții strâmbi” sau spațierile), stres, lipsa nutrienților, modificări hormonale (pubertate, sarcină, etc.), boli ce suprimă imunitatea (infecția cu virusul HIV, hepatita B, hepatita C etc.), boli metabolice (diabet) sau anumite tratamente medicamentoase.

Așadar, cu cât avem mai mulți factori agravanți, cu atât mai des trebuie să mergem la controlul stomatologic și să avem o igienă dentară ireproșabilă, prin periaj și folosirea mijloacelor auxiliare de igienă orală, ca dușul bucal. Este indicat să fim mereu sub atenta supraveghere a medicului dentist.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Sorina Stroe - Medic stomatolog
Sorina Stroe este medic stomatolog în cadrul Clinicii MG Dental. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București în anul 2014. Deține un doctorat în Biomateriale de adiție. Sorina Stroe este, de asemenea, asistent universitar doctor la Catedra de Estetică ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân