Dr. Denisa Zaharia: „Se poartă steluțele și brazii de Crăciun pe aparatele dentare”

16.12.2020
Dr. Denisa Zaharia: „Se poartă steluțele și brazii de Crăciun pe aparatele dentare”

A ajuns și în România un trend printre adolescenții din întreaga lume care poartă aparat dentar – accesoriile cu simboluri de Crăciun, în culorile verde, roșu și alb. 

Astfel de accesorii includ culori, pietre și simboluri haioase cu care se pot înfrumuseța aparatele dentare ale adolescenților și copiilor care încep tratamente ortodontice.

Noile tehnologii de construcție și funcționare a aparatelor dentare aduc variante de tratamente ortodontice personalizate și adaptate nevoilor oricărui pacient, indiferent de vârstă și de profesia pe care o are.

Trendurile mondiale de estetică a aparatelor și noile tehnologii ortodontice care răspund nevoilor pacienților sunt argumente în plus pentru tineri să facă pasul de a purta un aparat dentar pentru a rezolva sănătatea și dizarmoniile dinților, spune dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog specializat în ortodonție și ortopedie dento-facială.

În 2020, un aparat dentar nu mai este asociat cu durerile sau cu sârmele inestetice. Aparatele dentare pot fi, în funcție de preferințe, la fel de eficiente, chiar dacă sunt invizibile, discrete, colorate sau accesorizate trăsnit.

Purtarea măștii de protecție a reprezentat un imbold în plus pentru cei care aveau rețineri de ordin estetic pentru a începe un tratament ortodontic, pentru că interacțiunile sociale s-au împuținat, iar prezența lor are scutul măștii de protecție care acoperă zâmbetele, subliniază dr. Denisa Zaharia.

Tinerii, mai interesați de sănătatea dentară în pandemie

În bilanțul activității medicale din acest an, dr. Denisa Zaharia a sesizat o creștere de peste 30% a numărului pacienților activi, cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, care au hotărât să aibă grijă de sănătatea lor dentară prin vizite constante la clinica stomatologică.

Am sesizat că oamenii au devenit mai conștienți, în această perioadă, de importanța sănătății în general și în special a celei dentare. Cel mai probabil, contează faptul că mulți dintre ei încă lucrează de acasă, au un program mult mai flexibil, se programează pe tot parcursul zilei, nu numai la orele târzii la care reușeau anii trecuți să scape de la serviciu. Probabil faptul că nu mai pot călători, nu mai pot avea activitățile sociale cu care erau obișnuiți, din cauza restricțiilor, a făcut ca ei să-și îndrepte atenția și finanțele către rezolvarea problemelor dentare, pe care le tot amânau din motive de timp sau de bani, a explicat dr. Denisa Zaharia.

Vârstnicii amână tratamentele stomatologice complexe

În schimb, pacienții vârstnici s-au adresat cabinetelor stomatologice, cu urgențe sau diverse probleme, însă nu constant și în scop preventiv, cum făceau înainte de pandemie, alegând să-și amâne tratamentele mai lungi sau mai complexe.

Durerea dentară implică deja existența unei afecțiuni, de dorit este să o rezolvi înainte de apariția durerii. Cazurile cu durere intensă, care nu mai cedează la analgezicele obișnuite, sunt variate. În aceste cazuri, antiinflamatoarele sau antibioticele nu asigură vindecarea, ci este necesară intervenția stomatologică de urgență. În general nu este recomandat să amânăm rezolvarea problemelor apărute pentru că ele nu dispar de la sine, se complică și tratamentul devine mai complex, mai dureros, mai costisitor și mai îndelungat, avertizează medicul stomatolog.

Lunile de pandemie au adus schimbări în rândul categoriilor de pacienți ai cabinetelor stomatologice, care sunt printre cele mai sigure spații de servicii medicale, datorită regulilor și rigorilor de protecție și prevenție impuse de autorități.

Cu un set complex de reguli de protecție și prevenție a îmbolnăvirilor, cu un protocol amplu de dezinfecție și de sterilizare, cabinetele stomatologice s-au dovedit a fi spații sigure pentru desfășurarea actului medical pe care pacienții nu ar trebui să-l ocolească cel puțin de două ori pe an.

Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog specializat în ortodonție și ortopedie dento-facială la Clinica PerfectDent
Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras