Aftele bucale, cauzate și de aparatele dentare. De ce apar, cum se manifestă și în ce constă tratamentul

  • Publicat:
  • Actualizat:
Aftele bucale, cauzate și de aparatele dentare. De ce apar, cum se manifestă și în ce constă tratamentul

Aftele bucale sunt leziuni ulcerative foarte dureroase, bine delimitate, albicioase, cu contur roșu, la nivelul mucoasei labiale sau gingivale. Deși uneori încep ca leziuni mici, aftele bucale își măresc diametrul, pentru că de obicei se suprainfectează, și se vindecă greu, în 7-10 zile.

Nu se cunosc exact cauzele care duc la apariția aftelor bucale. Studiile arată că orice persoană poate dezvolta afte bucale, mai frecvent copiii și adulții până în 40 ani, în special femeile. Se pare că este implicat și factorul ereditar, fiind persoane care au afte recurente.

Factori cauzatori în apariția aftelor bucale

Aftele bucale apar cel mai frecvent ca urmare a unui traumatism al mucoasei bucale produs de alimente dure, periaj traumatic cu periuțe dure, agresive sau de elemente ale aparatului dentar.

De asemenea, alți factori de risc implicați în dezvoltarea aftelor bucale pot fi:

  • iritațiile mecanice produse de lucrări protetice vechi sau nefinisate, deteriorate
  • stresul
  • factorii hormonali
  • consumul de alimente alergice: produse lactate, ciocolată, citricele, alune, nuci, semințe
  • variațiile de temperatură (frigul)
  • deficiențele alimentare, de minerale și vitamina B12, acid folic și fier

Uneori aparatele dentare pot produce leziuni la nivelul mucoasei labiale sau gingivale. Ele pot fi cauzate de margini ale bracketurilor dentare care pot produce eroziuni în mucoasă și ulterior acolo se grefează afta bucală, mai frecvent la pacienții cu afte recurente.

Aparatele dentare au evoluat mult tehnologic în ultimii ani, bracketurile au căpătat forme rotunjite și au devenit extrem de confortabile. Însă sunt cazuri când se produc diverse incidente, deplasarea arcului, desprinderea unui bracket sau a unei ligaturi metalice și atunci acestea cauzează leziuni ale mucoasei sub forma unei ulcerații, asemănătoare aftelor.

Aftele bucale: simptome

Debutul aftelor bucale este sub forma unei zone eritematoase cu o senzație de usturime, ulterior apare o ulcerație rotundă sau ovală, cu depozite albicioase gălbui, extrem de dureroasă.

Aftele bucale apar frecvent pe interiorul obrajilor și buzelor, sub limbă, mai rar pe gingia fixă.

Atunci când se suprainfectează, își măresc diametrul, devin extrem de dureroase și produc dificultăți în alimentație și vorbire.

Cum se tratează aftele bucale

Leziunile se vindecă greu, în 7-10 zile. Este importantă alimentația în această perioadă! Se recomandă evitarea alimentelor iritante crocante, lactatele și alimentele acide.

De asemenea, trebuie pus accentul pe igienă cât mai bună, periaj cu periuțe moi netraumatice, utilizarea unor soluții dezinfectante antimicrobiene sub forma apei de gură sau aplicații topice.

Acestea au rolul de a împiedica suprainfectarea (supraadăugarea unei infecții bacteriene), asigură o vindecare mai rapidă și au rol cicatrizant.

Apa de gură se recomandă de 2 ori/pe zi, prin clătire 1-2 minute, după periajul dentar, iar ulterior se va evita consumul de lichide și alimente timp de 30 de minute.

Este indicată apa de gură cu clorhexidină, dar utilizată pe o perioadă limitată, 7 zile, nu pentru uz frecvent.

Aplicațiile locale sub formă de gel sau soluție au același rol important antimicrobian, dar conțin și un anestezic care să amelioreze durerea. Se aplică după periaj, pe suprafața leziunii și pacientul trebuie să aibă repaus alimentar 30 de minute.

Studiile arată că și terapia laser în cabinetul stomatologic este foarte eficientă, grăbește vindecarea, dispare durerea și reduce riscul recidivei în timp.

Când trebuie să te adresezi medicului?

Aftele bucale nu reprezintă o urgență medicală, dar ar trebui să te adresezi medicului stomatolog în anumite cazuri:

  • temperatura ridicată care însoțește aftele
  • dificultăți mari în alimentație
  • afte mari ca dimensiune
  • leziuni care nu dispar după 10-14 zile
  • leziuni care se extind
Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont, Clinica PerfectDent
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Denisa Zaharia - Medic specialist ortodont
Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială – Medic coordonator PerfectDent Dr. Denisa Zaharia este Medic specialist în Ortodonție și Ortopedie Dento Facială din 2006, absolventă UMF Carol Davila promoția Stomatologie 2003 și fonda­toa­rea clinicii stomatologice Perfect Dent din Capitală. Are ...
citește mai mult
Durerea de dinți: ce ascunde
Durerea de dinți: ce ascunde
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân