Dinţii tociţi, o consecinţă a consumului de băuturi acidulate!

Cunoscuţi drept factori dăunători pentru dinţi, acizii şi zaharurile devin cu adevărat distructivi atunci când acţionează împreună ca urmare a consumului de răcoritoare. În plus, combinaţia lor cu o igienă dentară deficitară este dezastruoasă!
  • Publicat:
Dinţii tociţi, o consecinţă a consumului de băuturi acidulate!

Deşi sunt cunoscute drept una dintre principalele cauze dietetice ale cariilor dentare, băuturile acidulate sunt consumate astăzi la scară largă de persoane de toate vârstele.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, explică impactul pe care răcoritoarele îl au asupra sănătăţii orale, dar şi cum putem minimaliza efectele lor asupra dinţilor.

Consumul de băuturi acidulate este foarte comun printre copii, adolescenţi şi tineri (mai crescut în rândul băieţilor), în ciuda tuturor avertismentelor legate de efectele dăunătoare pe care acestea le au asupra sănătăţii generale (obezitate, risc de diabet etc) şi a sănătăţii dentare (eroziuni dentare, carii etc.).

Băuturile carbogazoase afectează dinţii atât prin conţinutul de acizi (fosforic, citric şi carbonic), cât şi prin conţinutul foarte mare de zahăr, ce favorizează înmulţirea bacteriilor, care îl vor descompune apoi în acizi.

Acizii din băuturi scot calciul din smalţul dentar şi duc la tocirea dinţilor

Cunoscuţi drept factori dăunători pentru dinţi, acizii şi zaharurile devin cu adevărat distructivi atunci când acţionează împreună ca urmare a consumului de răcoritoare. În plus, combinaţia lor cu o igienă dentară deficitară este dezastruoasă.

“Acizii scot calciul din smalţul dentar, făcându-l poros şi favorizând apariţia sensibilităţii dentare, colorarea dinţilor, tocirea mai rapidă şi, mai ales, creşterea numărului de carii. Dinţii copiilor şi adolescenţilor sunt cel mai mult afectaţi de carie deoarece imediat după erupţia dentară smalţul dentar este incomplet maturizat, însă baia de acid în care sunt scăldaţi dinţii afecteză şi smalţul adulţilor, ba chiar şi unele dintre obturaţiile (plombele) existente”, explică doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.

Atât băuturile carbogazoase, cât şi cele neacidulate sau fără zahăr conţin propriii acizi, care atacă dinţii. Cu fiecare gură de suc are loc o reacţie dăunătoare care durează aproximativ 20 de minute, ceea ce înseamnă că dacă vom savura întreagă zi dintr-o băutură, dinţii noştri vor fi atacaţi constant.

Sensibilitatea dentară reprezintă încă o urmare a consumului de băuturi acidulate.

„Persoanele care consumă răcoritoare frecvent pot observa apariţia durerii atunci când mănâncă sau beau lucruri fierbinţi şi reci sau chiar sângerări în timpul periajului şi folosiri aţei dentare”, explică doamna doctor Mihaela Dan. “Un alt efect negativ al băuturilor acidulate este şi colorarea dinţilor, care deşi nu afectează în mod direct sănătatea orală, poate fi un factor neplăcut din punct de vedere estetic”, completează specialistul ortodont.

Măsuri de prevenţie

Cea mai bună soluţie este, desigur, renunţarea la consumul băuturilor acidulate, însă dacă acest obicei dăunător nu poate fi eliminat în totalitate, există câteva metode de a reduce efectele lui negative:

1. Reducerea cantităţii de băuturi acidulate consumate şi înlocuirea cu multă apă pentru hidratare.

2. Consumul rapid sau cu paiul, pentru a reduce timpul de contact al acestor băuturi cu dinţii. Cu cât acest timp este mai mare, spre exemplu atunci când sorbim puţin câte puţin dintr-un pahar sau doză, cu atât demineralizarea dinţilor este mai severă şi riscul de carie creşte.

3. Clătirea cu apă după consumul de băuturi acidulate, pentru a spăla zahărul şi acizii din gură.

4. Evitarea periajului dentar pentru o perioadă de 30-60 minute, deoarece smalţul este poros imediat după consumarea băuturilor acidulate, iar periuţa poate îndepărta un strat superficial, chiar dacă foarte subţire, de smalţ.

5. Utilizarea gumei de mestecat fără zahăr, pentru a stimula producerea de salivă care să spele dinţii

6. Medicii stomatologi au observat că efectul acestor băuturi carbogazoase este multă vreme înşelător, totul părând în ordine, până când în momentul în care apare explozia de carii, astfel încât sunt recomandate vizitele regulate la medicul stomatolog, pentru a surprinde înainte de a se agrava problemele care vor apărea cu siguranţă. Cu această ocazie, specialistul poate recomanda şi o pastă specială pe baza de calciu şi fluor, care să remineralizeze parţial smalţul dentar, reducând temporar efectele nocive ale băuturilor acidulate.

7. Evitarea acestor băuturi înainte de culcare deoarece zahărul nu doar că va perturba somnul, dar alături de acizi va avea toată noaptea la dispoziţie pentru a ataca dinţii.

Aşadar, deşi băuturile acidulate pot fi o adevărată plăcere, mai ales în timpul unei zile călduroase de vară sau la un grătar, consumul lor nu doar că va aduce calorii inutile la dietă, dar în timp va afecta dinţii şi sănătatea în general. Cum dantura reprezintă unul dintre puţinele lucruri din organism care nu se poate regenera, stă în puterea fiecăruia dintre noi să asigurăm sănătatea şi frumuseţea ei şi să evităm intervenţii stomatologice dureroase şi costisitoare peste timp.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”