Dinții de lapte – de ce sunt importanți și care sunt semnele că există o problemă cu dantura micuțului?

De ce sunt importanți dinții de lapte și la ce semne să fie atenți părinții
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dinții de lapte - de ce sunt importanți și care sunt semnele că există o problemă cu dantura micuțului?

Chiar dacă dinții de lapte sunt doar provizorii, asta nu înseamnă că ei nu sunt importanți pentru copilul vostru. Așa că, astăzi, mi-am propus să vă explic cum puteți avea grijă de dinții de lapte și mai ales care sunt semnele care ar trebui să vă alarmeze când vine vorba despre aceștia.

Vă atrag atenția că dinții de lapte sănătoși sunt de o importanță capitală pentru sănătatea copilului și pentru bunăstarea lui, atât în prezent, cât și la vârsta adultă, mai ales pentru siguranța unui zâmbet sănătos și o dantură frumoasă.

Și copiii pot avea carii dentare

La fel ca în cazul adulților, și dinții de lapte pot dezvolta carii mai mici sau mai mari.

Există mai mulți factori care cresc riscul de a dezvolta carii dentare. Dacă nu sunt tratate la timp, cariile dentare pot să se mărească, pot afecta sau pot distruge nervii și vasele de sânge din interiorul dintelui. În cazul în care se întâmplă acest lucru, copilul va avea dureri severe de dinți și sunt șanse foarte mari să dezvolte o infecție.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante motive pentru care copiii necesită tratament dentar sub anestezie generală. Din fericire, în prezent, există opțiuni precum inhalosedarea (cu protoxidul de azot), cea mai sigură și eficientă metodă de sedare care îi oferă copilului o experiență pozitivă în timpul tratamentului dentar.

Problemele dentare netratate în copilărie pot duce în timp la probleme și mai mari     

Așa cum știți deja, lăsată netratată, infecția unui dinte de lapte afectează sănătatea și calitatea vieții copilului pe termen lung. De exemplu, copiii care se confruntă cu dureri dentare pot să nu aibă suficiente ore de somn, au dificultăți de concentrare, nu participă suficient la orele petrecute la școală, ba chiar sunt nevoiți să lipsească de la ore din aceste cauze.

Totodată, vă atrag atenția că sănătatea orală precară afectează și dezvoltarea fizică a copiilor. Micuții care au dureri de dinți sau alte probleme dentare ajung să sară peste mesele principale, să mănânce mai puțin – factori care le afectează nu doar nutriția, ci și dezvoltarea armonioasă.

Să nu uităm și că acele carii apărute la dinții de lapte sunt asociate cu un risc crescut ca suferințele din copilărie să continue sau să se accentueze la vârsta adultă.

La ce semne ar trebui să fie atenți părinții

Ca părinți, trebuie să fiți extrem de atenți la orice modificare sau semn ce ar putea indica faptul că este ceva în neregulă cu dantura copilului vostru.

Copilul va simți și va descrie o durere de dinți în mod diferit față de adulți, însă, chiar și așa, voi, ca părinți, veți ști care sunt acele câteva semne și simptome la care trebuie să fiți atenți:

  • Copilul se poate plânge de o durere ascuțită, de o durere enervantă la dinte, de un disconfort sau de o mâncărime în zona dintelui, însă câteodată vă poate descrie o durere de ureche;
  • Este posibil să aibă nevoie de mai mult timp (decât în mod normal) pentru a termina de mâncat;
  • Începe să evite alimentele fierbinți, reci, dulci, tari sau pe cele cu consistență gumată (de ex. caramelele);
  • Este posibil să se plângă în legătură cu mâncarea care îi rămâne blocată între dinți;
  • Este prea obosit pentru a participa la ore sau are performanțe scăzute la școală;
  • Adoarme greu sau se trezește în timpul nopții mai des decât s-ar fi trezit în mod normal;
  • Are dificultăți atunci când socializează și vorbește;
  • Este mai irascibil și mai morocănos decât în mod normal;
  • Are dificultăți atunci când se spală pe dinți.

Odată ce problema dentară a copilului a fost diagnosticată, vestea bună este că aceasta poate fi rezolvată sau ținută sub control, dacă veți respecta indicațiile medicului dentist.

Dinții de lapte și vizita la medicul dentist pedodont

Încă de la erupția primului dințișor, copilul ar trebui să fie programat la stomatolog pentru un control de rutină. După acest prim control, este important să îl programați pe copil la medicul dentist la intervale regulate, în funcție de ceea ce vă recomandă specialistul.

Chiar dacă dinții celui mic sunt în regulă acum, vizitele dese la cabinet îl vor ajuta să se obișnuiască cu medicul dentist și, în acest fel, veți putea aborda din timp orice fel de problemă dentară.

Pe lângă vizitele regulate la cabinetul medicului dentist pedodont, este important să stabiliți pentru copil un set de obiceiuri sănătoase în ceea ce privește îngrijirea dinților de lapte și apoi îngrijirea dinților permanenți.

Vorbiți cu copilul despre dinți și explicați-i de ce sunt importanți. Dimineața și seara, ajutați-vă copilul să se spele pe dinți cu o periuță cu perii moi, special concepută pentru vârsta lui, folosind o cantitate foarte mică de pastă de dinți.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Pătrașcu - Medic stomatolog
Bine te-am găsit! Sunt dr. Beatrice Pătraşcu, medic stomatolog, specialist în laser stomatologic, pedodonţie şi inhalosedare la Clinica Gentle Dentist. Sunt aici să te scap de frica de dentist şi sper să te conving că a preveni problemele dentare este întotdeauna mai uşor decât să ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân