De ce se îngălbenesc dinții și care sunt cele mai eficiente remedii pentru dinți galbeni

Dinții galbeni sunt o sursă de disconfort și jenă în majoritatea relațiilor interumane și îți afectează negativ și imaginea de sine.
  • Publicat:
De ce se îngălbenesc dinții și care sunt cele mai eficiente remedii pentru dinți galbeni

De ce se îngălbenesc dinții? Motivul e unul simplu, și anume faptul că nu te speli pe dinți după ce consumi cafea sau ceai. Sau pentru că fumezi!

Mai sunt și alte cauze, pe care le detaliem mai jos cu ajutorul dr. Lorelei Nassar, medic stomatolog cu experiență în chirurgie oro-maxilo-facială și implantologie.

Dacă și tu visezi să ai un zâmbet alb fără să apelezi la o albire chimică, atunci iată câteva sfaturi simple și eficiente care te ajută să ai dinți albi și mai sănătoși.

De ce se îngălbenesc dinții?

La originea dinților galbeni există numeroase cauze, nu tot timpul ușor de identificat. De exemplu, chiar și o persoană meticuloasă și care are o igienă orală riguroasă poate observa pete galbene inestetice pe dinți.

Acest lucru apare ca urmare a faptului că pigmenții conținuți în unele alimente, cum ar fi ciocolata și caramelul) și băuturi colorate (cafea, ceai, vin) se pot fixa în straturile superficiale ale smalțului sau chiar pot pătrunde adânc până la dentină, spune dr. Lorelei Nassar.

Igiena orală incorectă, pe lângă faptul că favorizează în mod clar formarea cariilor, poate fi și cauza dinților galbeni. Mai mult, trebuie să luăm în calcul că și înaintarea în vârstă favorizează o alterare cromatică a dinților, a căror culoare tinde adesea să se estompeze de la galben pal la maroniu.

Culoarea dinților este predispusă genetic și este influențată atât de grosimea smalțului, cât și de dentina subiacentă, completează medicul specialist.

Și tutunul, în toate formele sale (țigări, tutun de mestecat), afectează dinții. Combinația „dinți galbeni-fumător” este deja cunoscută.

Țigările și tutunul conțin gudron și nicotină, substanțe care pătează dinții și pot duce la acumularea de placă bacteriană și tartru, care la rândul lor provoacă culoarea gălbuie sau maronie a dinților și a gingiilor. Rezultatul? Dinți terni și pătați, adaugă specialistul.

Dinți pătați în alb sau negru – care sunt cauzele?

Există nenumărate cauze ale pătării dinților. Dantura poate fi afectată și de pete albe, dar și de unele negre.

Zonele albe de pe dinți pot provoca atât o schimbare a culorii smalțul dinților, dar și modificări în forma dinților, cu riscul slăbirii acestora până la leziuni sau fracturi, sporind astfel, prin urmare, hipersensibilitatea. Petele albe sunt de obicei un simptom al deteriorării smalțului cauzat de cariile dentare sau fluoroza dentară.

Petele negre, în schimb, sunt cauzate de procese cariogene la un stadiu avansat, însoțite de o îngrijire orală incorectă și consumul obișnuit și excesiv de țigări și a substanțelor acide, cum ar fi alcoolul sau băuturile răcoritoare, afirmă dr. Nasser.

Bicarbonat pentru albirea dinților și alte remedii pentru dinți galbeni

Vestea bună? Este posibil să scapi de dinții galbeni! Există multe remedii puse la dispoziție de medicii stomatologi și igieniștii dentari pentru a combate îngălbenirea dinților și a-i albi:

  • Albirea cu laser;
  • Albire profesională – albirea profesionala cu peroxid de hidrogen la 35-38% sau cu bicarbonat de sodiu, care trebuie efectuată de medicul stomatolog;
  • Stilou de albire – un remediu ideal de aplicat acasă;
  • Remedii naturale (bicarbonat, lămâie, salvie, acid malic);
  • Aplicarea măștilor personalizate din silicon moale care conțin un agent de albire, cum ar fi peroxidul de carbamidă;
  • Benzi de albire și adezive pe bază de agenți de albire, care trebuie aplicate timp de 30 de minute, de două ori pe zi, timp de 14 zile.

Albirea dinților este o procedură în care diferite pete sunt îndepărtate de pe suprafața dinților și, astfel, culoarea dintelui devine mai albă. Albirea în sine este una dintre cele mai solicitate proceduri în stomatologie și poate îmbunătăți semnificativ aspectul, spune dr. Lorelei Nassar.

Pe lângă remediile chimice și profesionale, merită menționate și unele dintre cele mai eficiente remedii naturale care te ajută să ai dinți albi. Printre cele mai remarcabile remedii naturale se numără bicarbonatul de sodiu.

Bicarbonatul de sodiu cu care îți poți clăti gura, dar ai grijă să-l folosești cu moderație, deoarece poate deteriora smalțul dinților. Chiar și o frunză de salvie cu care poți freca dinții este un remediu bun pentru a contracara atât petele galbene, cât și problemele estetice și de halitoză. În cele din urmă, acidul malic obținut din pulpa de căpșuni și mere poate fi aplicat pe straturile superficiale ale dinților galbeni pentru a le albi. Lămâia este un remediu natural deosebit de potrivit pentru îndepărtarea petelor galbene de pe dinții deteriorați de fumul de țigară. Poți face gargară cu suc de lămâie și/sau să freci dinții cu coaja lămâii.

Cu toate acestea, lămâia nu trebuie folosită zilnic pentru albirea dinților galbeni: smalțul poate fi deteriorat ca urmare a acidității ridicate a acestui fruct, punctează specialistul.

Cum previi îngălbenirea dinților

Fumatul este un obicei care ar trebui eliminat. Pentru a preveni îngălbenirea dinților, se recomandă întotdeauna o igienă dentară minuțioasă zilnică: utilizarea periuței de dinți și a pastei de dinți de cel puțin două ori pe zi și ața dentară o dată pe zi, iar o dată la 6-12 luni, trebuie apelat și la o îngrijire dentară profesională.

O dietă bogată în cafea, băuturi colorate și bomboane gumate reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale dinților galbeni.

Limitarea consumului acestor alimente care pot provoca îngălbenirea smalțului dentar este o modalitate excelentă de a preveni apariția acestora. În schimb, este recomandabil să consumi alimente bogate în acid malic, cum ar fi căpșunile și merele, și alimentele care stimulează salivația. De fapt, saliva are o capacitate antibacteriană naturală care împiedică formarea tartrului și a plăcii dentare, conchide medicul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân