Vizita la stomatolog presupune mai mult decât să ajungi la timp în cabinet. Trebuie să te și pregătești corect înainte de a ajunge la medic. De la ce mănânci, la ce bei sau cum te aranjezi, fiecare detaliu poate influența calitatea actului medical și modul în care te simți în timpul consultației sau intervenției. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică ce greșeli să evităm înainte de programare pentru ca vizita la dentist să fie cât mai eficientă și confortabilă.
Chiar dacă tentația unei mese bogate înainte de vizita la stomatolog este mare, este important să îți alegi cu grijă ce și când mănânci.
„Dacă urmează o procedură care implică anestezie locală sau care presupune statul cu gura deschisă pentru o perioadă mai lungă, o masă grea consumată chiar înainte poate genera disconfort, greață și chiar senzații de amețeală. Ideal ar fi să mănânci o masă ușoară cu 1-2 ore înainte de programare. Astfel, organismul nu este suprasolicitat digestiv, iar tu te vei simți mai bine pe scaunul stomatologului”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Cafeaua este un ritual de dimineață pentru mulți dintre noi, dar ar trebui evitată înainte de consultațiile stomatologice.
„Cafeaua poate crește anxietatea și ritmul cardiac, ceea ce nu este deloc ideal atunci când urmează o intervenție stomatologică. În plus, cafeaua pătează dinții și ne poate împiedica să evaluăm corect culoarea naturală a smalțului. Recomand pacienților să evite cafeaua sau băuturile energizante în ziua consultației, mai ales dacă au o programare dimineața”, adaugă Dr. Sorina Stroe.
Fumatul are efecte dăunătoare nu doar pe termen lung, ci și înainte de o vizită la dentist.
„Fumatul afectează respirația și, mai grav, vascularizația țesuturilor orale. În cazul în care urmează o extracție dentară, o intervenție parodontală sau altă manoperă invazivă, circulația slabă la nivelul țesuturilor poate întârzia vindecarea. De asemenea, din respect pentru echipa medicală, e important să ne prezentăm cu o respirație proaspătă”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Din dorința de a face impresie bună, unii pacienți ajung să exagereze cu periajul dentar chiar înainte de programare – o greșeală frecvent întâlnită.
„Periajul trebuie să fie unul blând, ca de obicei. Un periaj agresiv, făcut în grabă înainte de consultație, poate provoca iritații sau sângerări gingivale, care îngreunează examinarea. În plus, apele de gură puternice, pe bază de alcool, pot masca mirosuri neplăcute care sunt de fapt simptome importante pentru o diagnosticare corectă. Noi trebuie să vedem realitatea cavității bucale, nu o variantă cosmetizată” explică Dr. Sorina Stroe.
Timpul contează – atât pentru tine, cât și pentru medic. O stare de agitație poate complica întreaga experiență din cabinetul stomatologic.
„Pacienții care ajung pe fugă, în ultimul moment, sunt mai tensionați și mai greu de relaxat pe scaun. Îi sfătuiesc mereu să vină cu 10-15 minute înainte de programare, ca să se poată liniști. Starea de calm influențează colaborarea cu medicul, toleranța la durere și, în general, succesul actului medical”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.
Usturoiul, ceapa și alte alimente cu mirosuri pregnante nu sunt recomandate înainte de consultație, din motive evidente.
„Nu este doar o chestiune de politețe, ci și una practică. Respirația încărcată poate face ca întreaga procedură să fie inconfortabilă atât pentru pacient, cât și pentru echipa medicală. Alege gustări neutre înainte de programare și evită mâncărurile intens aromate cu cel puțin câteva ore înainte”, recomandă Dr. Sorina Stroe.
Deși poate părea un detaliu nesemnificativ, machiajul în exces – mai ales rujul – poate îngreuna desfășurarea consultației.
„Rujul se va întinde inevitabil în timpul examinării sau al tratamentului și poate oferi un aspect neplăcut, dar mai important, poate interfera cu zona pe care lucrăm. Ideal ar fi ca pacienta să vină cu un machiaj minim sau chiar fără. În cabinet, ne interesează sănătatea și funcționalitatea, mai puțin felul în care arată pacientul”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
„Dacă purtați lentile de contact, e mai bine să le înlocuiți cu ochelari pentru programarea la medic, mai ales dacă urmează o procedură lungă. De asemenea, cerceii mari, colierele voluminoase sau părul lăsat pe față pot încurca medicul. Ideal este să veniți cu părul prins și fără bijuterii care pot incomoda. Pacienții care urmează aceste recomandări ne ajută să obținem cele mai bune rezultate într-un timp optim. E vorba de un parteneriat între medic și pacient”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.
Foto: shutterstock