Cât de des trebuie să schimbăm periuța de dinți. Recomandările medicului stomatolog Sorina Stroe

06.10.2022
Cât de des trebuie să schimbăm periuța de dinți. Recomandările medicului stomatolog Sorina Stroe

Periuța de dinți, indiferent că este clasică, manuală, sau electrică, este indispensabilă în rutina de îngrijire a dinților, cu ea reușind să eliminăm depunerile de alimente ce pot cauza dezvoltarea bacteriilor ce vor afecta sănătatea întregii cavități orale.  

Este important de știut că peria de dinți are o durată de folosire limitată și trebuie să o schimbăm periodic, astfel încât să își păstreze eficiența în curățarea dinților. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune la ce perioadă este recomandat să schimbăm periuța de dinți sau capetele celei electrice.

De ce trebuie schimbată periodic periuța de dinți

Cu toții știm că periuțele de dinți trebuie schimbate la un moment dat. Care este însă acel moment? Cum știm că a sosit momentul să aruncăm peria veche și să cumpărăm una nouă?

Un prim motiv de schimbare a periuței de dinți este uzura acesteia. Perii se vor uza mai rapid în special în cazul pacienților care utilizează o forță excesivă în timpul periajului dentar. Sigur că acest obicei este, din start contraindicat, deoarece duce în timp la tocirea smalțului.

Însă, pe lângă asta, trebuie să avem în vedere că periuța, odată uzată, nu mai este eficientă și trebuie neapărat schimbată. O periuță de dinți tocită, indiferent că vorbim aici despre periajul manual sau despre cel electric, nu va putea îndepărta în mod corect resturile alimentare.

Un alt motiv este acela că periuțele dentare au contact cu zona cu încărcătura cea mai mare bacteriană din organismul uman. Astfel, indiferent de cât de bine le-am curăța după fiecare utilizare, în timp, ele devin sediu pentru coloniile bacteriene, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

La ce perioadă schimbăm periuța de dinți 

Intervalul de timp la care este în general recomandat să schimbăm periuța este între 12 (3 luni) și maximum 16 săptămâni (4 luni), în condițiile unui periaj de două ori pe zi timp de minimum două minute. Acestea sunt însă recomandări generale.

În funcție de context și de particularitățile fiecărui caz în parte, poate fi necesar ca periuța de dinți să fie schimbată mai des.

Schimbăm periuța de dinți imediat după o răceală

Dacă tocmai am trecut printr-o viroză sau suntem în perioada de recuperare după orice fel de răceală, este recomandat să schimbăm periuța indiferent de cât de nouă era aceasta, pentru a preveni reinfectarea.

O altă situație, probabil mai rar întâlnită, este dacă cineva a folosit periuța ta, caz în care, evident, ea trebuie schimbată imediat.

Reguli de îngrijire a periuței dentare

Există câteva reguli de care trebuie să ținem cont atunci când vine vorba despre îngrijirea de zi cu zi a periuței dentare:

  • nu o dezinfectăm, dar o spălăm întotdeauna foarte bine cu apă
  • nu o împărțim cu nimeni, nici măcar cu partenerul de viață sau alți membri ai familiei
  • nu o ținem în medii închide, deoarece se încurajează răspândirea de bacterii și fungi

Și atenție la copii! Este foarte important să îi supraveghem în timp ce îți realizează ritualul de igienizare dentară. „Trebuie să fim atenți atât la corectitudinea obiceiurilor deprinse, cât și la modul în care realizează igienizarea periuței la final, conform cu vârsta pe care o au”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee