Cât costă o igienizare dentară. Mituri despre detartraj și importanța efectuării acestuia o dată la 6 luni

  • Publicat:
Cât costă o igienizare dentară. Mituri despre detartraj și importanța efectuării acestuia o dată la 6 luni
Sursa foto: Shutterstock

O igienizare dentară este obligatorie măcar de 2 ori pe an. În caz contrar, tartrul acumulat pe dantură crește riscul de parodontoză, boala care ne lasă fără dinți. 

De ce se formează tartrul, ce înseamnă o igienizare dentară, cât costă și ce mituri încă persistă despre detartraj aflăm de la dr. Alexandru Meroiu, medic stomatolog.

De ce apare tartrul

CSID: Care sunt principalele cauze ale formării tartrului?

Dr. Alexandru Meroiu: Tartrul este placa bacteriană acumulată pe dantură ce are „o vechime” mai mare de 48 de ore. Asta înseamnă că dacă nu periem dinții pe toate părțile și nu acordăm timpul necesar igienizării corecte, placa bacteriană se va transforma în tartru.

CSID: Putem să scăpăm de tartru dacă periem foarte agresiv dinții?

Dr. Alexandru Meroiu: Nu, din păcate tartrul nu poate fi îndepărtat printr-un periaj normal acasă. Sfatul meu pentru voi e să nu puneți presiune pe dinți cu periuța, pentru că nu îi curățați bine, ba din contră puteți produce daune care pot fi ireversibile.

Ce presupune igienizarea dentară

CSID: Ce înseamnă igienizare dentară, care sunt pașii în cabinet?

Dr. Alexandru Meroiu: Igienizarea dentară făcută în cadrul unui cabinet presupune 3 pași simpli: detartraj, periaj și air flow. Aceste 3 proceduri îndepărtează complet placa bacteriană și tartrul.

CSID: Igienizarea se face o dată la 6 luni indiferent de vârstă?

Dr. Alexandru Meroiu: Da, ar trebui făcută de 2 ori pe an chiar dacă suntem adulți, copii, fumători sau nefumători.

Detartrajul doare, sensibilizează dinții?

CSID: Doare detartrajul?

Dr. Alexandru Meroiu: Detartrajul nu ar trebui să doară. Totuși, dacă se întâmplă acest lucru, există metode care pot ajuta la atenuarea durerii și inducerea relaxării. Una dintre ele este anestezia.

Deși se întâmplă foarte rar să facem anestezie în cadrul unui detartraj, pentru confortul pacientului se poate face și această procedură suplimentară, bineînțeles fără niciun cost adițional.

CSID: E adevărat că detartrajul sensibilizează dinții?

Dr. Alexandru Meroiu: Nu, detartrajul nu sensibilizează dinții. Însă placa bacteriană care se transformă în tartru odată cu trecerea timpului îndepărtează gingia de dinte. În momentul în care facem detartrajul, acea placă bacteriană întărită este îndepărtată și va dezveli rădăcina dintelui, putând provoca o mică sensibilitate în cazul în care igienizarea se face la intervale mai mari de un an.

Totuși, această sensibilitate este temporară și dispare în câteva zile. Dantura va fi mult mai curată și gingia se va pune înapoi pe dinte. Iar data viitoare când veți face detartrajul, la 6 luni cum ar trebui, nu o să mai aveți această sensibilitate.

CSID: Dacă totuși avem o sensibilitate temporară după detartraj, ce putem face ca să scăpăm de durere, ce alimente/băuturi să evităm?

Dr. Alexandru Meroiu: Se poate recomanda un antiinflamator, dar trebuie să rețineți că sensibilitatea nu durează mai mult de câteva zile. Cât privește băuturile sau alimentele de evitat înainte sau după detartraj, acestea nu trebuie să fie fierbinți sau foarte reci, pentru că pot crăpa smalțul.

Preț igienizare dentară – 10 pachete de țigări

CSID: De ce nu merg românii la detartraj? Care sunt motivele pe care pacienții ți le spun cel mai frecvent?

Dr. Alexandru Meroiu: Cea mai frecventă scuză pe care o au pacienții este legată de durere, frica de durere. Nu este cazul, după cum am menționat deja. Procesul este nedureros. Următoarea pe listă ar fi componenta financiară, frica de a da bani foarte mulți la dentist.

O igienizare dentară costă aproximativ 250 de lei, tariful fiind stabilit de fiecare clinică. La clinica unde îmi desfășor activitatea avem acum un pachet complet de igienizare dentară valabil până la sfârșitul lunii octombrie care costă 200 de lei. Acest pachet include consultație, plan de tratament, detartraj, periaj, air flow, un set de fotografii intraorale și un instructaj de igienă orală.

Trebuie să ne gândim în felul următor: dăm 200 de lei o dată la 6 luni pentru igienizare dentară, mi se pare o sumă accesibilă tuturor, e ca un abonament al sănătății. Adică prevenim apariția cariilor, a tartrului și a problemelor asociate.

Veți avea un zâmbet mult mai frumos, fără pete pe dinți și dantura nu mai ajunge în stadiul în care să trebuiască să investiți foarte mult în sănătatea dentară, precum implanturi, tratamente endodontice, carii de dimensiuni mari etc.

Sunt persoane care fumează și dau 25 de lei pe un pachet de țigări. Asta înseamnă 10 pachete de țigări ca să beneficiezi de un detartraj. Nu mai fumezi 10 pachete, fumezi mai puțin sau, și mai bine, renunți de tot, și îți permiți un detartraj pentru a evita alte probleme dentare mult mai costisitoare.

CSID: Ce se întâmplă dacă lăsăm tartrul să se acumuleze pe dinți, ce probleme putem dezvolta?

Dr. Alexandru Meroiu: Tartrul acumulat pe dantură favorizează apariția cariilor, dar problema cea mai mare este reprezentată de parodontoză. Cu cât lăsăm mai mult timp tartrul pe dinți, cu atât riscul de retracție gingivală (retragerea gingiilor) este mai crescut. Dinții par mai alungiți, gingiile se inflamează, există durere la cald, rece, dulce, acru, dinții încep să se miște și, în cazurile avansate, pot chiar să cadă.

Dacă aveți întrebări pentru dr. Alexandru Meroiu, le puteți adresa într-un mesaj pe pagina de Instagram @doctormeroiu sau pe site-ul www.drmeroiu.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân