Aparat dentar timp de 1-2 ani sau fațete dacă avem dinții strâmbi? Ce recomandă medicul stomatolog

E mai bine să porți o perioadă aparat dentar sau să sari acest pas și să treci direct la fațete? Iată părerea medicului stomatolog Sorina Stroe.
  • Publicat:
Aparat dentar timp de 1-2 ani sau fațete dacă avem dinții strâmbi? Ce recomandă medicul stomatolog
Aparat dentar timp de 1-2 ani sau fațete dacă avem dinții strâmbi? Ce recomandă medicul stomatolog

Toată lumea visează la un zâmbet perfect. În acest sens, există mai multe opțiuni și tipuri de tratamente stomatologice. Întrebarea este însă: care este cea mai potrivită? E mai bine să porți o perioadă aparat dentar sau să sari acest pas și să treci direct la fațete? Iată părerea medicului stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor.

„Într-o eră a vitezei în care toți vrem totul ieri și acum, răbdarea pacienților este limitată. Acest subiect nu trebuie privit însă ca o simplă alegere între 2 variante egale de a rezolva o aceeași problemă. În ultimele decenii, incidența anomaliilor dento-maxilare este într-o continuă creștere, ceea ce face ca adresabilitatea pacienților la ortodont să fie din ce în ce mai mare”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

De ce apar anomaliile dento-maxilare?

„Unul din cele mai frecvente motive pentru care ajungem să avem anomalii dento-maxilare sau nevoie de aparat este moștenirea genetică. Moștenim de la un părinte bazele osoase și de la altul dinții. Sau câte o bază osoasă de la fiecare părinte . Exemplu practic: am dinții mari ai tatei care erup pe mandibula mică de volum de la mama. Automat, dinții nu vor „avea loc”, așa aparând înghesuirea dentară. Sau în copilărie am avut obiceiuri vicioase de genul suptului de deget sau suzetă până la vârste înaintate, sau respirația orală (pe gură). Toate acestea determină niște modificări structurale ale formațiunilor osoase, cât și a poziționării dinților”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Părinții nu își duc la timp copiii la dentist

„Din păcate, trăim încă într-o țară în care numărul de copii duși la dentist încă din timpul dentiției temporare (sau de la primul dinte erupt pe arcadă, așa cum ar trebui) este foarte mic. Părinții conservă mentalitatea că dinții de lapte oricum se schimbă și atunci nu trebuiesc tratați. Nimic mai fals! Multe din problemele ortodontice ale adolescenților sau chiar ale adulților ar fi putut fi tratate mult mai simplu cu aparate mobile la vârsta potrivită a copilăriei”, este de părere Dr. Sorina Stroe.

De ce mergem la ortodont?

„Adresabilitatea diferă mult. Pacientul de cele mai multe ori merge la ortodont din rațiuni estetice. Mai exact, vrea să-și îndrepte dinții. Medicul trimite pacientul la ortodont din rațiuni funcționale. De exemplu, corectarea unei relații de ocluzie (mușcătură) incorecte”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Aparat dentar sau fațete?

„Odată ajunși în fața balanței aparat dentar vs. fațete, pacientul trebuie informat corect și complet, pe înțelesul lui, asupra impactului imediat, pe termen mediu și lung al deciziei pe care urmează să o ia. Există unele cazuri care sunt de ortodonție în viziunea mea, dar în care pacientul nu acceptă tratamentul ortodontic (aparat), ci insistă și își asumă fațetele. Eu prefer să îi trimit măcar pentru un consult la ortodont. Motivul este simplu: vreau să mă asigur că pacientul a fost complet informat. Eu nu sunt ortodont, drept pentru care nu am complexitatea argumentelor de dat pacienților. Am avut și surprize, și nu puține, pacienți care, deși erau convinși că nici nu vor să audă de aparat dentar, s-au răzgândit o dată ce au mers la ortodont și li s-a explicat mai în detaliu. Cred că sărirea peste această etapă este o eroare morală și medicală pe care aș putea-o încadra în categoria de privare de șansă a pacientului. Dacă după acest drum parcurs decizia rămâne în picioare, ne apucăm de treabă și șlefuim dinții în vederea realizării fațetelor.

Să nu înțelegeți că eu aș fi anti-fațete. Nicidecum. Însă nici nu încurajez acest trend în creștere de a face dinți perfecți pe bandă rulantă, trași parcă la xerox, fără ca pacientul măcar să înțeleagă exact ce se întâmplă cu dinții lui. Și, nu în ultimul rând, planul de tratament pe care eu îl prezint pacientului este cel ideal, pe care i l-aș propune și mamei mele. Dacă el nu este acceptat din varii motive (financiare, legate de timp, etc.), atunci începe negocierea„, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Concluzie

„În general este mai neinvaziv tratamentul ortodontic. Dinții nu șunt șlefuiți sau sunt minim șlefuiți. Dacă este nevoie de fațete dentare, șlefuirea după ce dinții au fost aliniați este considerabil redusă cantitativ. Însă este un proces de durată, care necesită răbdare. Fațetele sunt rapide, plăcute ochiului, însă au dezavantajul de a necesita șlefuirea dinților (proces ireversibil) și au o anumită durată de viață”, încheie Sorina Stroe, asistent universitar doctor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân