5 afecţiuni care se pot manifesta prin dureri dentare, deşi nu ai carii

Durerile de dinţi pot semnala uneori probleme care nu au nicio legătură cu dantura. Află ce afecţiuni pot ascunde!
5 afecţiuni care se pot manifesta prin dureri dentare, deşi nu ai carii

Uneori, o durere de dinţi nu semnalează doar prezenţa unei carii dentare, a unui abces sau pur şi simplu a sensibilităţii dentare. Şi alte probleme se pot manifesta prin dureri dentare, iar pacienţii se adresează, de cele mai multe ori, dentistului pentru a afla cauza. Se întâmplă însă ca în anumite cazuri aceştia să plece mai nelămuriţi decât la venire, pentru că stomatologul nu constată nicio carie sau altă problemă dentară.
 

Durerile de dinţi: ce probleme pot ascunde

Iată mai jos câteva afecţiuni care se pot manifesta prin dureri de dinţi, deşi aceştia nu au absolut nicio problemă.

Afecţiuni ale mandibulei – durerea pe care uneori greşit le-o atribuim dinţilor provine, de fapt, din mandibulă, ca urmare a unei afecţiuni numite disfuncţia articulaţiei temporomandibulare (ATM), care uneşte maxilarul de mandibulă.

Printre cele mai frecvente simptome ale disfuncţiei ATM se numără: durerile de cap sau de urechi, durere la deschiderea largă a gurii, senzaţia de blocaj al maxilarelor, sensibilitatea muşchilor maxilari sau modificarea ocluziei dentare (modul în care dinţii superiori se suprapun peste cei inferiori).

Sinuzita – aceasta poate cauza inflamaţia membranei care căptuşeşte sinusurile maxilare, ceea ce duce la apariţia durerii şi a presiunii resimţite în special la nivelul dinţilor de pe coroana maxilară situaţi în partea din spate, deoarece aceşti dinţi îşi au rădăcinile aproape de sinusuri/

Angina pectorală – durerea la nivelul inimii poate radia deseori în alte părţi ale corpului, precum umărul şi braţul stângi, dar şi la nivelul mandibulei sau a maxilarului. Astfel de dureri pot semnala prezenţa anginei pectorale, care este un factor de risc major în apariţia infarctului de miocard.

Prin urmare, dacă ai o dantură sănătoasă şi nu există motive să te doară dinţii şi totuşi acest lucru se întâmplă, ar fi cazul să programezi o vizită la medicul cardiolog.

Calculi salivari – aceştia sunt formaţi din săruri de calciu şi obstruează deseori glandele salivare, mai ales dacă sunt de mari dimensiuni, cauzând durere, infecţii sau umflături la nivelul cavităţii orale.

Pentru un diagnostic corect, se recomandă efectuarea unei radiografii dentare. Calculii salivari nu necesită întotdeauna intervenţie chirurgicală, ci doar atunci când au dimensiuni foarte mari.

Afecţiuni pulmonare – unul dintre semnele mai puţin cunoscute ale cancerului pulmonar este durerea la nivelul maxilarului şi mandibulei, mai ales dacă este în stadiul metastazat. De asemenea, tratamentele chimioterapice ar putea cauza dureri dentare.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Conf. univ. dr. Cristian Surcel: adenom versus cancer de prostată