4 sfaturi prețioase de la medicii stomatologi

  • Publicat:
4 sfaturi prețioase de la medicii stomatologi
Sursa poză: Pexels.com

Vizitele periodice la medicul stomatolog sunt foarte importante atunci când vrei să-ți menții dantura frumoasă și sănătoasă. O igienă orală realizată corespunzător te poate feri și de cele mai întâlnite urgențe stomatologice.

Atunci când mergi de cel puțin două ori pe an la cabinetul de medicină dentară, stomatologul te ajută să previi numeroase afecțiuni orale. De exemplu, cu ajutorul tratamentelor moderne, cum ar fi igienizarea dentară profesională, medicul îți curăță foarte bine suprafețele dinților și zonele interdentare, spațiile greu accesibile periuței de dinți. Iar asta te ajută să-ți păstrezi dantură curată și să ai un zâmbet strălucitor.

Chiar dacă acasă ai o rutină zilnică de îngrijire a danturii, este bine să știi că vizitele periodice la stomatolog, din 6 în 6 luni, îți asigură sănătatea danturii pe termen lung.

Iată 4 sfaturi prețioase de la medicii stomatologi pe care este bine să le cunoști.

Ce trebuie să faci în cazul în care te doare măseaua?       

Principalul factor al apariției durerii de măsea este caria dentară, conform acestui articol. Durerea apare în momentul în care nervul dintelui este afectat. Cariile pot apărea pe toate suprafețele dintelui, mai ales în zonele interdentare, fiind foarte greu de observat cu ochiul liber.

De cele mai multe ori, în stadiile inițiale, cariile nu prezintă simptome, tocmai de aceea ele sunt observate atunci când evoluează și provoacă disconfort. Cariile dentare pot apărea din cauza consumului de alimente și băuturi cu un conținut ridicat de zaharuri sau din cauza igienei orale incorect realizate.

În cazul în care te confrunți cu durerea provocată de o carie dentară, este indicat să mergi la un cabinet stomatologic. Primul pas pe care îl efectuează stomatologul este radiografia panoramică și consultul clinic.

Ulterior, medicul îți explică principala cauză care a dus la apariția durerii de măsea. Tot el îți recomandă și un plan de tratament potrivit afecțiunii cu care te confrunți.

Ce trebuie să faci în cazul în care ți s-a rupt un dinte?

De cele mai multe ori, fracturarea dinților apare în urma unui accident. Fie de la o simplă căzătură, fie de la o lovitură, în cazul sportivilor, dinții se pot fractura. În cazul în care dintele își pierde integritatea, adică dacă dintele se rupe chiar și de la jumătate, este bine să știi că acesta poate fi repoziționat de către medicul stomatolog.

Dacă în urma unui accident dintele a ieșit complet din gingie, acesta poate fi repoziționat de către medici. Prin urmare, dacă te confrunți cu astfel de probleme, este recomandat să păstrezi bucata ruptă din dinte sau dintele întreg în ser fiziologic, lapte sau chiar salivă și să mergi cât mai repede la cel mai apropiat cabinet de medicină dentară.

Însă, de reținut este faptul că trebuie să te prezinți la medic imediat cum s-a produs fracturarea dintelui sau în cel mult 60 de minute de la întâmplarea evenimentului neplăcut.

Ce trebuie să faci în cazul în care gingiile sunt roșii și inflamate?

Gingiile inflamate pot fi recunoscute imediat, deoarece își schimbă, în primul rând, culoarea, potrivit Medical News Today. O gingie sănătoasă este de culoare roz, iar în cazul în care suferă de anumite afecțiuni acestea își modifică nuanța în roșu-violaceu.

Totodată, gingia devine sensibilă și moale la atingere și, în unele cazuri, se poate dezlipi de pe suprafața dinților. Așadar, în cazul în care în timpul periajului dentar simți un disconfort în zona gingiei, dacă observi sângerări sau dacă te confrunți cu disconfort, este bine să ceri sfatul medicului stomatolog. Acesta îți va recomanda cea mai potrivită opțiune de tratament.

Mai mult decât atât, atunci când mergi din timp la stomatolog, imediat cum apar primele simptome, acesta îți poate trata problema la timp și te ajută să-ți păstrezi dantura cât mai sănătoasă.

Ce trebuie să faci în cazul în care apar sângerările gingivale?

Sângerările gingivale pot apărea fie în urma unei extracții dentare, fie din cauza problemelor gingivale, cum ar fi boala parodontală. În cazul în care după realizarea unei extracții dentare, la câteva ore după ce ajungi acasă apar sângerările gingivale, poți folosi o compresă sterilă timp de 20 de minute.

Totodată, este indicat să ții pe partea exterioară a obrazului și o pungă de gheață, timp de 15 minute. Dacă sângerările nu se opresc în decurs de 2-3 ore, este esențial să discuți cu medicul stomatolog și eventual să mergi cât mai repede la cabinetul acestuia.

Pe de altă parte, sângerările gingivale mai pot apărea și în urma unui periaj foarte agresiv sau din cauza depunerilor de tartru și placă bacteriană. În cazul acesta este bine să mergi la medic pentru a realiza un detartraj și un periaj profesional. De asemenea, aceste proceduri sunt recomandate de două ori pe an pentru a preveni din timp apariția posibilelor afecțiuni orale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”