Cariile precoce ale copilăriei: cauze și tratament

Dr. stomatolog Cristina Munteanu explică ce sunt cariile precoce ale copilărie, care sunt cauzele de apariție și cum pot fi tratate.
  • Publicat:
Cariile precoce ale copilăriei: cauze și tratament
Cariile precoce ale copilăriei

Dantura frumoasă și sănătoasă a copilului reprezintă țelul oricărui părinte, care știe că nu este deloc plăcut să tratezi unele afecțiuni dentare, ci e mai bine să le previi. Cu toate acestea, există copilași, care în ciuda unui periaj dentar consecvent și riguros, dezvoltă carii. La vârste mici, având dinți de lapte, copiii sunt predispuși la o serie de carii, denumite generic carii precoce ale copilăriei.

Ce sunt cariile precoce (severe) ale copilăriei?

Această formă de carie se prezintă a fi una acută, cu un debut precoce și o evoluție rapidă care afectează copilul mic și are drept manifestare carii cavitare sau necavitare, dinți lipsă ori suprafețe obturate pe dinții temporari.

Cariile precoce ale copilăriei se împart în trei categorii:

  • caria de biberon
  • caria rampantă
  • caria grefată pe hipoplazii de smalț

Ce cauzează cariile precoce în rândul celor mici?

Numeroase dovezi științifice asociază dezvoltarea și evoluția acestui tip de carii de prezența unei boli infecțioase, contagioase cauzate de Streptococul mutans.

Factorul alimentar – Un consum frecvent și prelungit de carbohidrați poate duce la leziuni carioase cu o evoluție severă în rândul copiilor. Alimentația pe timpul nopții a copiilor, fie cea naturală sau prin biberon, este asociată cu dezvoltarea cariilor precoce ale copilăriei.

Factorul genetic – În funcție de calitatea dinților, pot exista probleme ce țin de smalțul imatur (abia erupt), prezența unor defecte ale smalțului, dinți înghesuiți, cât și caracteristicile genetice ale dinților (mărime, formă, adâncimea fosetelor și fisurilor, suprafață). De asemenea, problemele medicale din timpul sarcinii ale mamei, dar și afecțiunile medicale ale copilului pot favoriza dezvoltarea acestui tip de carii.

Caria de biberon

După cum sugerează și denumirea sa, caria de biberon este cauzată de o alimentație incorectă a copilului mic, fiind prelungită utilizarea biberonului, a suptului pe timp de noapte precum și consumul de lichide îndulcite ori folosirea suzetei împreună cu substanțe îndulcite. Dacă vă întrebați care lapte produce mai multe carii, cel matern sau de vacă, vă pot spune că lactoza din lapte este responsabilă de procesul cariogen, calciul, fosforul și proteinele din lapte (caseina) având rol protector.

Alăptarea naturală are avantajul de a proiecta laptele în zona posterioară, spre laringe, față de varianta cu biberonul, care proiectează laptele anterior, pe dinți. De asemenea, consumul de lichide dulci, siropuri, miere, gem, sucuri de fructe sau medicamente cu zahăr cresc riscul apariției cariilor.

Infectarea cu Streptococul mutans, responsabil pentru aceste tipuri de carii precoce se realizează încă de la apariția primilor dinți și se transmite prin sărut, veselă insuficient curățată

Caria rampantă

Reprezintă un tip de carie cu tipar neobișnuit, ce evoluează rapid la suprafață și în profunzimea dinților de lapte, dar poate apărea și în cazul dinților permanenți. Un nivel scăzut de salivă se produce în cazul unor boli generale precum: diabet, sida, tulburări psihice dar și în cazul unor tratamente ce implică un consum de antihistaminice, antialgice, antidepresive, chimioterapie anticanceroasă, iradierea tumorilor canceroase ale capului si gâtului.

Scăderea în cantitate și calitate a salivei precum și aceste tratamente duc la instalarea cariei rampante. De asemenea, obiceiurile alimentare sunt și ele responsabile (consumul de alimente bogate în zahăr, ceaiurile îndulcite, siropurile de vitamine, sucurile de fructe, medicamentele cu zahăr) care împreună cu o igienă deficitară reprezintă cauza principală pentru caria rampantă, explică dr. stomatolog Cristina Munteanu.

Caria grefată pe defectele de structură ale smalțului (hipoplazia și hipermineralizarea smalțului)

Asemenea cariei rampante și aceasta are un tipar neobișnuit, evoluează rapid atât la suprafața cât și în profunzimea dinților de lapte, dar și în cazul celor permanenți. Principalele cauze care favorizează apariția acestui tip de carie sunt legate de reducerea fluxului salivar, o morfologie dentară retentivă și o dantură înghesuită, defecte de dezvoltare ale smalțului, o igienă orală defectuoasă sau boli generale, precum sida sau diabet.

Prezența unor microorganisme precum Streptococul mutans, Lactobacili, Actinomicete gram pozitiv și alimentația bogată în zahăr duc la o evoluție galopantă.

Hipoplazia de smalț reprezintă un defect al structurii smalțului, care apare în timpul formării și dezvoltării dintelui, ce se remarcă prin lipsa de substanță dentară. Adesea, această hipoplazie este însoțită de hipomineralizare, care reprezintă un deficit de substanțe minerale, produs în timpul dezvoltării dentare. Aceste defecte fac mai susceptibil la care dintele afectat, spune dr. stomatolog Cristina Munteanu.

Cum se tratează cariile precoce ale copilăriei?

Principala problemă a acestor carii este evoluția rapidă, de aceea este esențială depistarea problemelor din timp. În cazul pacienților care prezintă carii rampante se va curăța dentina alterată și se va obtura leziunea carioasă. Cel mai important aspect însă, îl reprezintă depistarea cauzei care a favorizat evoluția cariei. Pacienții cu un risc crescut de a dezvolta carii trebuie să beneficieze de un tratament de fluorizare, iar suprafețele ocluzale ale dinților erupți recent și care nu au fost încă afectați de carii să fie sigilate.

Pe lângă aceste soluții, se recomandă tratamente de prevenție ale procesului cariogen:

  • corectarea și controlul dietei
  • corectarea și controlul igienei dentare
  • reducerea xerostomiei “gură uscată”
  • aplicarea unor preparate cu rol antibacterian în cazul copiilor mici care știu să scuipe
  • guma de mestecat cu xilitol pentru copiii de peste 4-5 ani

După instalarea cariei se apelează la tratament de stopare a evoluției sale și de prevenire a complicațiilor. În cazul în care dantura a fost vizibil afectată de acest proces cariogen, se apelează la obturații sau coroane prefabricate. Atunci când distrucția dentară este întinsă pe o suprafață considerabilă, extracția dentară este singura soluție.

Cum puteți preveni apariția cariilor precoce ale copilăriei?

Este esențial să urmăriți îndeaproape dezvoltarea dentară a copilului, să igienizați zona chiar și înainte de erupția dentară și să vă prezentați la medicul stomatolog încă de la apariția primilor dinți pentru a putea preîntâmpina orice probleme legate de cariile precoce.

De asemenea, o dietă în care consumul dulciurilor și alimentelor cu zaharuri este redus sau chiar inexistent duce la o bună prevenție. Alături de igiena riguroasă, de două ori pe zi folosind tehnica standard și o periuță și pastă de dinți special adaptate vârstei copilului, procesul cariogen poate fi combătut.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”