Atentie la fructe si produsele dietetice

Alimentele care urmeaza sa faca parte din dieta ta trebuie alese cu grija.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Atentie la fructe si produsele dietetice
Atentie la fructe si produsele dietetice

Vrem sa slabim. Si am face orice pentru asta. Vanam toate produsele care ne promit ca ne vor ajuta sa invingem in lupta cu kilogramele. Dar multe dintre acestea sunt, de fapt, adevarate capcane. Produsele dietetice si fructele pe care se bazeaza unele regimuri de slabit sunt cateva dintre acestea.

Fructe care ingrasa

In principiu, fructele sunt preferate de nutritionisti pentru ca au 0 grame colesterol, cantitati infime (tind spre 0) de grasimi saturate, proteine, cantitati importante de vitamine si minerale, precum si fibre, atat de importante pentru tranzit.

Exista insa si reversul medaliei. Unele fructe contin cantitati mari de zaharuri cu absorbtie rapida, de aceea ele trebuie consumate moderat. O greseala frecventa in dietele hipocalorice este asa numita cura de fructe (sau cura de fructe si legume).

Instinctiv, suntem tentati sa alegem fructe dulci cu un continut ridicat de nutrienti, pentru a fi siguri ca nu ne infometam. Astfel, consumul nejustificat de mare din urmatoarele fructe ne poate aduce prejudicii mari:

Pere, banane, smochine, struguri, caise, dude, coarne – continutul  lor de glucide este foarte ridicat, ele fiind interzise in regimurile hipocalorice si la persoanele cu diabet. Cand consumam aceste fructe trebuie sa avem in vedere cantitatea, respectiv aportul de glucide din dieta cu fructe.

In plus, calitatea proteinelor din fructe nu este cea mai buna, fructele fiind sarace in unii aminoacizi esentiali, sau uleiuri esentiale, absolut necesare pentru buna functionare a organismului. Fructele uscate au un continut mare de glucide, ele nefiind recomandate la persoanele cu diabet, deoarece cresc necesarul de insulina.

Cerealele pentru micul dejun

Cand cumparati cereale pentru micul dejun, nu va lasati pacalite de ambalajul si eticheta produsul. Intotdeauna cititi lista de ingrediente si informatiile nutritionale. Cerealele etichetate “fitness”, “fructe” sau “cereale integrale” nu sunt neaparat si cele mai sanatoase!

De multe ori aceste produse contin putine cereale integrale si multe alte ingrediente cum ar fi zaharul. Puteti verifica daca cerealele pentru micul dejun sunt cu adevarat “cereale integrale” daca cititi lista de ingrediente.

Primul ingredient pe lista ar trebui sa fie graul integral, ovazul integral, secara sau alte cereale. Cerealele nu mai sunt sanatoase daca o portie contine mai mult de 4-8 grame de zahar.

Fursecurile “fat-free”

Fara grasimi nu inseamna si fara calorii. Produsele fat-free contin alte ingrediente, de obicei zahar, pentru a inlocui gustul pierdut in urma eliminarii grasimilor. Majoritatea fursecurilor care sunt “fat-free” contin la fel de multe calorii ca cele originale. Daca iti e pofta de un fursec, poti manca unul. Doar unul!

Uleiul de masline

Uleiul de masline este considerat mai sanatos decat untul sau margarina pentru ca el contine cantitati mici de grasime saturata si nu contine grasime hidrogenata. Cu toate acestea, uleiul de masline contine 9 calorii per gram. Poti include uleiul de masline in dieta ta sanatoasa, insa nu consuma mai mult decat ai nevoie.

Batoanele de proteine sau fibrobaruri

Batoanele de proteine si batoanele de cereale sunt toate convenabile, insa trebuie alese cu atentie daca incerci sa slabesti. Majoritatea contin prea mult zahar si grasime hidrogenata. In batoanele sanatoase, primul ingredient pe lista de pe eticheta ar trebui sa fie o cereala integrala, proteina de zer sau soia.

Evitati batoanele care contin fructoza, sirop de glucoza sau orice alt sirop. De asemenea, evitati batoanele care contin grasime hidrogenata sau mai mult de 1g de grasime saturata.

Bauturile “light” sau “dietetice”

Studii recente sustin ca bauturile “light” pot ingrasa din cauza indulcitorilor artificiali care ingreuneaza dirijarea consumului de alimente si poate rezulta un consumul excesiv de alimente.

Dieta ta pe ce alimente se bazeaza?

Citeste si Capcana alimentelor dietetice

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”