Gutuiul (Cydonia oblonga)

Denumire științifică: Cydonia oblong
Denumire populară: Gutui, Gutan, Gutie, Gutaie, Alamioara, Guduie
Gutuiul (Cydonia oblonga)

Descriere

Gutuiul este un arbore fructifer, originar din regiunea Caucazului, sud- vestul Asiei, fiind cunoscut încă din antichitate atât în gastronomie cât şi în medicina populară.

Fructele sunt mari, de culoare galbenă, numite şi merele de aur.

În scop terapeutic se folosesc frunzele, fructele, florile şi seminţele.

Compoziţie

Gutuia conţine magneziu, fosfor, fier, cupru, sulf, vitamina pp, C, B, A, calciu, sodiu, apa, glucide, tanin, pectină, protide, lipide, mucilagii şi acid malic.

Acţiune

Gutuiul are proprietăţi antioxidante, vitaminizante, astringente, emoliente, tonice, antihemoragice, stimulează apetitul şi sistemul imunitar.

Fructele se utilizează şi în cosmetică pentru ameliorarea ridurilor şi tratamentele tenului gras.  De asemenea, se recomandă consumul gutuiei în curele de slăbire, fiind un fruct care conţine puţine calorii.

Indicaţii terapeutice

Gutuile consumate sub formă de salată, infuzie sau decoct sunt recomandate în caz de bronşite, viroze respiratorii, colite de fermentaţie, diaree, anemie, lipsa poftei de mâncare stări de oboseală, convalescenţă,  halenă fetidă, hemoragii, stări de vomă.

Sub formă de spălături locale sau  gargară, gutuia are efecte benefice asupra stomatitei, arsurilor, gingivitelor, degerăturilor, conjunctivitelor şi iritaţiilor li rănilor tegumentare.

 

Precauţii şi contraindicaţii

Gutuia este contraindicată persoanelor care suferă de constipaţie.

 

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Constipația: cauzele acestui simptom frecvent