Ovăzul (Avena sativa)

Denumire științifică: Avena sativa
Denumire populară: Ovăz, Ovaz Alb, Ovaz Negru, Ovascior, Ovasc, Ovoz, Oviez Sau Zob
Ovăzul (Avena sativa)

Descriere

Ovăzul este o cereală şi o plantă medicială cultivată în zonele temperate ale lumii. Frunzele lungi şi zvelte cresc pe lângă tulpini, care pot atinge înălţimea de 1,5 m. Mănunchiurile de flori sunt urmate de ştiuleţi mici care conţin seminţele – sau boabele.

În scop terapeutic sunt utilizate seminţele (boabele) şi tulpinile. Boabele sunt desprinse şi presate, apoi se folosesc împreună cu tulpinile la prepararea de infuzii, extracte şi tincturi şi intră în compoziţia unor produse de îngrijire a  pielii şi a unor creme pentru plajă.

Ovăzul – Compoziţie

Boabele de ovăz conţin  vitaminele B2, B5 şi E, mineralele calciu, fier, mangan şi zinc, un ulei calmant şi o cantitate mică de alcaloizi. Tulpinile conţin şi flavonoide.

Ovăzul – Acţiune

Planta are efect mineralizant, tonic, antidepresiv, stimulează activitatea glandei tiroide, emolient, sedativ, nervin, laxativ şi depurativ.

Ovăzul – Indicaţii terapeutice

Ovăzul este o cereală foarte indicată în afecţiunile digestive, având rol de stimulare a digestiei, de calmare a spasmelor intestinale şi rol laxativ. El se recomanda şi în afecţiunile ficatului, mai ales în inflamaţia colecistului (colecistită).

Afecţiunile respiratorii pot fi tratate cu preparate din ovăz, care se indică în tratamentul astmului bronşic, ca expectorant, în bronşite, în laringite şi pentru vindecarea tusei.

Ovăzul acţionează pozitiv şi asupra vaselor de sânge şi a inimii, scăzând colesterolul din sânge şi glicemia (fiind util şi în diabet) şi fiind indicat în tratarea anginei pectorale şi a ulcerului varicos.

Ovăzul este bogat şi în inhibitori ai proteozei şi din această cauză este foarte indicat în lupta cu tumorile pe care le dizolvă (în special la cancerul intestinal).

Şi aparatul urinar beneficiază de pe urma ovăzului, care este diuretic, calmează durerile din colicile renale şi vezicale si vindecă litiaza urinară şi biliară. În plus, ovăzul ajută şi glandele sexuale, rezolvând sterilitatea şi impotenţa şi fiind tonic uterin.

Din punct de vedere al sistemului nervos, ovazul este un excelent tonic asupra celulelor nervoase, fiind indicat în numeroase afecţiuni neurologice, în cazurile de astenie fizică şi psihică, în insomnii şi în stări de surmenaj.

Sub formă de decoct, tinctură sau supă, ovăzul poate ameliora constipatia, bolile renale, oboseala fizică şi psihică, convalescentţa, nisipul la rinichi, insomnia, tusea, anxietatea, astmul bronşic, bolile hepatice, bolile reumatice şi diabetul.

Sub formă de compresă, cataplasmă, băi sau spălături locale, ovăzul se recomandă în afecţiuni ale pielii, în piodermite, ulceraţii cutanate, veruci, seboree, hiperhidroză, dermatite, erupţii cutanate, psoriazis şi măncărimi ale pielii.

Ovăzul – Precauţii şi contraindicaţii

Ovăzul nu este toxic şi nu are efecte adverse, însă poate provoca  flatulenţă şi creşterea peristaltismului. Când consumaţi ovăz, este bine să beţi multă apă.

Ca multe alte cereale, ovăzul este bogat în gluten, de aceea trebuie evitat de persoanele care suferă de boală celiacă sau obstrucţie intestinală.
Supradozajul determină dermatită de contact şi balonare abdominală.

Ovăzul – În cosmetică

Făina de ovăz este un ingredient bioactiv benefic pentru piele şi păr, datorită conţinutului în proteine şi lipide purifică şi hidratează, catifelează, previne uscarea şi deshidratarea epidermei.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal