Armurariu (Silybum marianum, Carduus marianus)

Denumire științifică: Silybum marianum
Denumire populară: Armurariu, Ciulinul Laptelui, Scai Pestriţ
Armurariu (Silybum marianum, Carduus marianus)

Descriere

Armurariul este o plantă care creşte sub formă de tufe, atingând 2 metri înălţime, preferă solurile mai puţin nisipoase, mai ales terenuri pietroase.
Planta a fost folosită pentru tratarea diverselor afecţiuni cu mai bine de 2000 de ani în urmă şi este de origine Mediteraneana, fiind răspândită în toată Europa şi Asia Centrală. În România se găseşte pe zone necultivate.

În scop terapeutic se folosesc seminţele care se zdrobesc.

Armurariu – Compoziţie

Seminţele de armurariu conţin silimarină (silibină, silicristină, silidianină), bioflavonoide, aminoacizi (glicină, leucină, cisteină, tiramină), acid glutamic, acid fumaric, saponine, steroli, tocoferol.

 

Armurariu – Acţiune

Fitoterapia cu produse pe bază de armurariu are acţiune  hepatoprotectoare, de reconstrucţie a celulei hepatice, în hepatitele virale tip A, B, C inhibă replicarea viruşilor hepatici, reglarea digestiei, creşterea tensiunii arteriale, puternic efect antitoxic, împiedică pătrunderea substanţelor toxice la nivelul ficatului şi favorizează eliminarea acestora (combate efectul nociv al alcoolului asupra ficatului), stimulează activitatea vezicii biliare şi combate riscul apariţiei calculilor biliari.

Seminţele zdrobite se folosesc sub formă de comprese umede în tratamentul ulcerului varicos şi al varicelor, acţiune antitumorală (stopează evoluţia şi proliferarea celulelor canceroase la nivelul ficatului, prostatei, cervixului, colonului), stimulează lactaţia, scade nivelul colesterolului sanguin, scade rezistenţa la insulină fiind eficientă în diabetul zaharat de tip II.

Armurariu – Indicaţii terapeutice

Preparatele cu armurariu sunt indicate în hepatite cronice, ciroze, insuficienţe hepatice, protejează ficatul de efectele nocive ale chimioterapiei, eficient in intoxicaţii accidentale cu ciuperci otrăvitoare, adjuvant în intoxicaţii cu diverse substanţe toxice (medicamente hepatotoxice, plumb, etanol, tetraclorură de carbon), adjuvant în alcoolism, digestie dificilă, constipaţie, hipotensiune arterială, adjuvant în caz de cancer, în tratarea bolilor de piele în general (psoriazis, vitiligo), deficite imune, hiperolesterolemie.

Administrare:

Decoctul se prepara dintr-o linguriţă cu vârf din seminţe zdrobite la o cană cu apă clocotită; se lasă să dea o dată în clocot, apoi se strecoară şi se beau două cani pe zi.

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de seminţe măcinate peste care se toarnă o cană de apă clocotită; se lasă la infuzat 10 – 15 minute.

Pulberea de seminţe măcinate din care se iau 1-2 grame pe zi cu o jumătate de oră înainte de mesele de prânz şi de seară; pulberea se ţine sub limbă 5-10 minute după care se înghite cu apă.

Tinctura de armurariu se administrează câte o linguriţă dizolvată într-un pahar de apă timp de trei săptămâni cu 2 săptămâni pauză.

Armurariu – Precauţii şi contraindicaţii

Armurariul este lipsit de efecte secundare, putând fi folosit atât pe timpul sarcinii cât şi al alăptării.

Foarte rar, la doze mari, s-au semnalat scaune diareice şi hipertensiune arterială.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă