Anca Bucur îţi spune ce să mănânci ca să ai un corp armonios

Vrei să obţii o siluetă suplă? Vrei să arăţi bine la vară, iar costumul de baie să-ţi pună în evidenţă musculatura tonifiată? Atunci ţine cont şi de sfaturile de sport şi nutriţie ale Ancăi Bucur, Miss Fitness Universe.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Anca Bucur îţi spune ce să mănânci ca să ai un corp armonios

Vrei să obţii o siluetă suplă? Vrei să arăţi bine la vară, iar costumul de baie să-ţi pună în evidenţă musculatura tonifiată? Atunci ţine cont şi de sfaturile de sport şi nutriţie ale Ancăi Bucur, Miss Fitness Universe, care îţi face o serie de recomandări în ceea ce priveşte regimul alimentar, hidratarea şi aportul proteic pentru un corp sănătos şi armonios!

Cum ne ajută un program de mese regulate să ne menţinem în formă?

Corpul nostru are memorie. Este important să avem un program bine stabilit, ca să accelerăm metabolismul şi arderile. Controlul în alimentaţie îi aduce corpului echilibru şi implicit o bună funcţionare.

Care este topul recomandărilor de dietă pe care le faci celor care vor să se menţină în formă?

Păi în primul rând le recomand să evite mancarea de tip junk food, patiserie şi dulciurile cu zahăr rafinat. Apoi, le recomand alimente de sezon pe care ar trebui să le consumăm cu toţii. În această periodă, ar trebui să profităm de legumele din piaţă: ceapă, usturoi verde, salată verde, urzici, ridichi, castraveţi etc. Toate acestea conţin fibre, vitamine şi antioxidanţi. Eu îmi completez mesele sănătoase cu shake-urile Formula 1 sau batoanele Herbalife care oferă un aport echilibrat de proteine, micronutrienţi esenţiali şi extracte din plante şi ierburi cu mai puţin de 220 de calorii.

Ce trebuie să mâncăm înainte şi după antrenament?

Înainte de antrenament avem nevoie de energie şi combustibil pentru a face faţă efortului, deci recomand carbohidraţi complecşi. Iar după antrenament, pentru creşterea masei musculare şi recuperarea de după antrenamentele de forţă, este important să consumăm proteine în maximum 30 de minute de la terminarea antrenamentului. Eu consum şi recomand Rebuild Strenght de la Herbalife24, ce îţi oferă 25 de grame de proteină din lapte de înaltă calitate.

De ce e importantă hidratarea şi care sunt cele mai bune soluţii de hidratare?

Apa reprezintă circa 60% din greutatea corpului. Hidratarea este foarte importantă pentru a ne menţine nivelul de efort în timpul antrenamentului dar şi pentru recuperarea de după mişcare. De aceea, eu folosesc întotdeauna Hydrate de la Herbalife 24, băutură hipotonică cu un conţinut scăzut de calorii care îmi asigură hidratarea optimă.

Ne poţi da câteva exemple de meniuri sănătoase şi corecte?

Pentru mic dejun recomand ouă fierte (moi) cu legume proaspete şi pâine integrală/neagră. Sau iaurt simplu cu ovăz, nuci şi fructe proaspete. O soluţie pentru un mic dejun sănătos, gustos şi rapid de preparat este şi shake-ul înlocuitor de masă Formula1 de la Herbalife, o masă sănătoasă care oferă un aport echilibrat de proteine de înaltă calitate din soia şi lapte, micronutrienţi esenţiali şi extracte din plante şi ierburi.

La prânz, cele mai bune combinaţii sunt cele de pui/peşte/vită cu legume la grătar sau abur (dovlecei, vinete, ciuperci, roşii).

Ca gustare, aş miza pe un fruct sau un baton proteic Herbalife.
La cină, ideale sunt o salată proaspăta cu ton/ pui sau legume la grătar şi brânză slabă. De asemenea şi cina poate fi înlocuită cu Shake-ul Formula1 de la Herbalife, care preparat cu lapte semi-degresat, oferă o masă sănătoasă şi gustoasă cu doar 220 de kcal.

Ce facem dacă ni se face poftă de dulciuri în timpul procesului de remodelare corporală?

Aceasta este probabil cea mai mare provocare pentru mulţi dintre noi. Dacă îi oferim corpului nostru toate vitaminele de care are nevoie şi îl hrănim corect, aceste pofte sunt mai uşor de controlat. O lingură de miere, un fruct sau un baton proteic de la Herbalife cu doar 140 de calorii, pot fi de multe ori soluţia perfectă pentru astfel de situaţii.

Cum procedezi când ţi se face poftă de alimente nepermise în timpul pregătirii pentru concursuri?

În timpul pregătirii, sunt foarte conştincioasă şi aceste pofte le elimin total, pentru că nu îmi permit să trişez. Dar asta pentru că înainte de pregătire, îmi satisfac câteva plăceri culinare, las corpul să guste din toate ca să reuşesc să fac faţă la toate provocările din perioada pregătirii. Nu este uşor să mănânci foarte curat, însă este bine pentru sănătatea noastră să încercăm măcar 70 % să fim mai atenţi la ce mâncăm, iar din când în când (30%) sau mai puţin, să ne bucurăm şi de o prăjitura sau orice preparat pe care nu ar trebui să îl avem prea des în meniu. Mereu am susţinut asta. Echilibrul este cheia. Nu am susţinut niciodată ideea de a fi ca la carte 100% în fiecare zi. Dar 70-80% ar fi ideal.

Ce listă de cumpărături ar trebui să avem în permanenţă cu noi la supermarket?

Lista ar trebuie să conţină: pâine neagră; ouă de găină şi prepeliţă (ouăle de găină de preferat de la ţară sau cele însemnate cu 0); lactate (brânză de capră sau urdă, iaurturi simple, lapte); legume si fructe proaspete; carne (pui, curcan, peşte); seminţe crude (migdale, nuci, seminţe de floarea soarelui/dovleac); mirodenii (dau un gust bun mâncărurilor); apă.

Cât de important este aportului proteic pentru un corp cu o musculatură armonioasă?

Ca să avem grijă de musculatura corpului nu este suficient să lucrăm intens la sală, ci şi să o hrănim corect. Asta înseamnă să fim atenţi la alimentele pe care le consumăm şi să includem la fiecare masă o sursă de proteină, pentru a ne menţine în formă, puternici şi sănătoşi.

Care este timpul minim pe care ar trebui să-l alocăm schimbării totale a stilului de viaţă?

Un plan de nutriţie şi antrenamente personalizate de 3 luni este recomandarea mea. Este un start promiţător şi timp suficient dedicat obiectivului propus.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”