Pandemia de informații false și pericolul administrării la întâmplare a antibioticelor

22.12.2020
Pandemia de informații false și pericolul administrării la întâmplare a antibioticelor

Jumătate dintre românii chestionați în cadrul unui sondaj* realizat de Coaliția România Sănătoasă nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta.

Peste 20%  dintre respondenți au declarat că se informează din social media, alte surse menționate fiind presa și prietenii sau familia. Opt din zece respondenți apelează la medic pentru a obține astfel de informații, în timp ce peste 40% dintre ei apelează la farmaciști.

Atunci când vine vorba despre prevenție, mai bine de 60% dintre cei chestionați sunt de părere că administrarea de medicamente în mod profilactic este eficientă, iar dintre aceștia, peste 60% apelează la tratamente naturiste.

Peste jumătate dintre respondenți iau de la primele semne de răceală sau gripă medicamente pe bază de ibuprofen, pentru efect antiinflamator și antipiretic sau paracetamol.

Opt din zece români sunt de părere că un stil de viață sănătos îi poate apăra de pericole, iar jumătate dintre ei se bazează pe anumite alimente, precum miere, usturoi sau turmeric.

Nu luați antibiotice în scop preventiv!

Din păcate însă, sondajul a mai relevat că 6% dintre respondenți iau cu rol de prevenție chiar și antibiotice.

Reamintim cu fiecare ocazie că virozele, în context pandemic, se tratează simptomatic, iar antibioticele nu au rol de prevenție și nu trebuie administrate fără recomandare medicală. Fiecare caz este diferit, iar un tratament care a funcționat pentru cineva poate să facă mai mult rău altcuiva. Recomandăm tratarea febrei și durerilor, conform recomandărilor actuale, cu produse pe bază de ibuprofen, paracetamol sau alte antitermice, iar apoi apelați la medicul de familie, explică Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie.

Pandemia de informații false, un alt pericol

Un alt rezultat al studiului arată că jumătate dintre români au citit cel puțin o dată în social media un mesaj neautorizat cu privire la tratamentul COVID. Pentru patru din zece respondenți, un nume oarecare de medic pe documentul respectiv ar putea transforma mesajul în unul de încredere și i-ar determina să urmeze recomandările prezentate.

Scopul nostru încă de la înființare este să încurajăm gândirea critică și informarea din surse autorizate în probleme medicale, iar acum mai mult ca oricând, este nevoie de acest lucru. Un protocol de tratament primit pe o aplicație oarecare, semnat poate de un medic despre care nu știm dacă există sau nu, poate fi o soluție tentantă pentru unii, însă e bine să ne gândim de două ori înainte de a crede astfel de mesaje, iar unde avem dubii, să apelăm la medicii pe care chiar îi cunoaștem, precizează Ovidiu Covaciu, reprezentant al Coaliției România Sănătoasă.

Medicii de familie, medicii infecționiști și Ministerul Sănătății sunt actorii de la care cei mai mulți români așteaptă comunicări oficiale constante cu privire la acest subiect.

*Studiul Temerile românilor în sezonul răcelilor și gripei în context pandemic a fost realizat la comanda Coaliției România Sănătoasă, în perioada 29 noiembrie 2020 – 7 decembrie 2020, pe un eșantion reprezentativ format din 1.493 de respondenți.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Diana Ionescu: laserul în parodontoză și alte afecțiuni stomatologice