Data de expirare a alimentelor versus data de consum

Îți explicăm care este diferența dintre data de expirare și data de consum pentru a-ți fi mai ușor să știi ce alimente să mai ții în frigider.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Data de expirare a alimentelor versus data de consum
Foto: shutterstock

Multe persoane fac o confuzie între data de expirare și data de consum. Deși par similare, diferența este uriașă. De cele mai multe ori, produsele care nu se mai încadrează în termenul de valabilitate, trebuie să ajungă direct la coșul de gunoi. Îți explicăm care este diferența dintre data de expirare și data de consum pentru a-ți fi mai ușor să știi ce alimente să mai ții în frigider.

Ce presupune data de consum a alimentelor?

Data de consum garantează că anumite proprietăți ale produsului pot fi eficiente până la termenul indicat pe ambalaj. Odată ce acest termen s-a încheiat, produsul nu mai are același gust, aceeași prospețime, arome și nutrienți. Dar asta nu înseamnă că nu mai poate fi consumat. Într-adevăr, în continuare, gustul și mirosul ne semnalează dacă produsul mai este bun, dar dacă cele două au fost compromise sau consistența diferă, ar trebui să te gândești de două ori înainte de a-l consuma. Odată ce un produs este expus la aer șansele ca acesta să se contamineze sunt mai mari. Tocmai de aceea avem ca reper această dată de consum.

De exemplu, dacă aruncăm o privire pe eticheta Mușchiului file de la Matache Măcelaru’, varianta de 100g, vedem următoarea recomandare de consum: „A se recomanda, de preferință, în 48 de ore de la deschiderea ambalajului”. Asta înseamnă că după cele 48 de ore de la deschiderea ambalajului, produsul nu va mai avea același gust sau nutrienți.

Diferența dintre data de expirare și data de consum

Data de expirare sugerează consumatorului ultima zi în care produsul este sigur pentru a putea fi consumat. După ce termenul de valabilitate se încheie, este indicat ca produsul să nu se consume pentru a nu te confrunta cu diferite probleme de sănătate. Pe de altă parte, data de consum sugerează că produsul nu mai are aceleași proprietăți după acel termen, dar asta nu înseamnă că reprezintă un pericol. Data de consum este un indicator al calității produsului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân