Reiradierea: când se recomandă

Reiradierea este o procedură care se aplică în cancer. Indicațiile pentru aceasta sunt explicate de dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie în cadrul Sanador.

Radioterapia, alături de chimioterapie, chirurgie, imunoterapie și tratamentele targetate, face parte din protocolul de tratament al cancerului. Prin aplicarea radiațiilor, medicii țintesc în primul rând distrugerea tumorilor maligne. Există situații când aceste tumori necesită terapii repetate și în aceste situații intervine reiradierea.

Prin reiradiere, medicii repetă procedurile de emisie a radiațiilor pentru zonele tratate anterior prin radioterapie. Indicația pentru reiradiere se referă la tumorile care au recidivat și care nu pot fi abordate chirurgical.

Decizia de reaplicare a radiațiilor se ia în cadrul comisiei multidisciplinare din care fac parte oncologul, radioterapeutul și chirurgul. Aceasta pentru că fiecare caz de cancer are particularitățile sale, iar pacienții trebuie să primească soluții personalizate pentru ca terapiile să aibă maximum de eficiență.

În plus, medicii urmăresc reducerea la minimum a efectelor adverse care pot apărea în radioterapie. În cazul reiradierii, efectele adverse pot fi mai pronunțate decât în cazul primei iradieri a tumorii care trebuie tratată.

La ora actuală, rairadierea se poate face și cu ajutorul stereotaxiei. Explică pe larg în interviul video indicațiile pentru această tehnologie de înaltă precizie în terapia tumorilor maligne dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie în cadrul Centrului Oncologic Sanador.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Cristina Iftode - Medic primar radioterapie
Dr. Cristina Iftode este medic primar Radioterapie cu competențe în radiochirurgie și stereotaxie, coordonatoarea Departamentului Stereotaxie din Centrul Oncologic SANADOR. Arii de interes: Radiochirurgie – cerebrală, vertebrală; SBRT – stereotaxie pulmonară, prostatică, pancreatică, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar radioterapie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult