Durerea în obstetrică și în ginecologie. „În general așa suntem învățate de mamele noastre că dacă avem menstruație, trebuie să suferim”

Despre cauzele care stau în spatele acestor dureri și ce riscuri și complicații pot apărea dacă sunt lăsate netratate, ne-a vorbit Dr. Ingrid Gheorghe, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR.
  • Publicat:

Durerile în obstetrică și în ginecologie pot apărea din varii motive, dar ele nu trebuie neglijate. Despre cauzele care stau în spatele lor și ce riscuri și complicații pot apărea dacă sunt lăsate netratate, ne-a vorbit Dr. Ingrid Gheorghe, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Sunt durerile normale?

„În general așa suntem învățate de mamele noastre că dacă avem menstruație, trebuie să suferim. Da, nu este așa. Este un anumit grad de durere care se încadrează la normalitate, inclusiv la ovulație, dar și la menstruație.

Această durere e considerat a fi normală atunci când trece la un antiinflamator uzual. Dacă deja ne influențează stilul de viață, nu ne putem continua activitatea zilnică, dacă se însoțește de greață, vărsături, uneori de stare de leșin, transpirații, ea devine din ce în ce mai intensă, e clar că nu ne mai încadrăm în normalitate”, a explicat pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” Dr. Ingrid Gheorghe, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Durerea în obstetrică și ginecologie: cauze

„Poate să aibă o cauză severă și pacienta trebuie să se prezinte de urgență la camera de gardă. Există și durere cronică. Poate să fie o durere care apare ciclic la mijlocul ciclului menstrual, asociată cu ovulația. Ne dăm seama că menstruația vine cam la 12-14 zile după acea durere. Este o durere produsă de foliculul respectiv. Când se sparge la ovulație se produce eliberare de prostaglandină.

Ea poate să apară, dar este normală. Doar atunci când, v-am spus, trece la un antalgic uzual gen Ibuprofen. Dacă este o durere care ne face să ne chircim și nu trece, e clar că poate să fie inclusiv un chist de corp galben eclatat, care iarăși, poate să fie o urgență chirurgicală.”, a explicat specialistul în obstetrică și ginecologie.

Urmărește interviul integral pentru a descoperi ce analize și investigații ar trebui să facem astfel încât să ne dăm seama de tipul de durere pe care o avem, de fapt.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult