Dr. Raluca Mititelu: importanța PET-CT în cancere

Dr. Raluca Mititelu, Președinta Societății Române de Medicină Nucleară și Imagistică Moleculară, explică pe larg utilizarea PET-CT în cancere.

Investigațiile de tip PET-CT în cancere sunt tot mai frecvent recomandate și utilizate în centrele oncologice de prestigiu din România. Iar unul dintre specialiștii cu experiență din România care fac astfel de investigații este dr. Raluca Mititelu, medic primar medicină nucleară.

Dr. Raluca Mititelu este și Președinta Societății Române de Medicină Nucleară și Imagistică Moleculară. În interviul video pe care ni l-a acordat, dr. Raluca Mititelu descrie cum funcționează PET-CT în cancere și când se recomandă.

„PET-CT este o procedură de medicină nucleară care se bazează pe utilizarea unui izotop care este cuplat cu o moleculă, precum glucoza, pe care o folosim cel mai mult. Acest PET-CT făcut cu glucoză, așa cum facem noi în mod obișnuit, ne arată acumulările de glucoză la nivelul țesuturilor normale și anormale din organism. PET-CT este un acronim,  înseamnă Positron Emission Tomography. Acel izotop cu care este cuplată glucoza emite pozitroni. Astfel, se dezintegrează el, fiind instabil.

În România, noi folosim glucoza radiomarcată, aceasta fiind inclusă în toate guideline-urile naționale și internaționale. O aplicăm în diagnosticarea și monitorizarea unui număr foarte mare de pacienți cu patologie oncologică” descrie utilizarea PET-CT în cancere dr. Raluca Mititelu.

Pe lângă utilizarea PET-CT în cancere, acest tip de investigație poate fi recomandat și în anumite afecțiuni cardiologice sau neurologice. Însă cele mai multe din utilizări se înregistrează în oncologie.

La ora actuală, orice afecțiune oncologică este tratată și monitorizată de o echipă complexă de medici, din care face parte și specialistul în imagistică și medicină nucleară. Astfel, echipa multidisciplinară de medici sau tumor board-ul poate include și PET-CT-ul în recomandările pentru pacienți.

Acesta este util în diagnostic, stadializare și monitorizarea terapiei oncologice. Puteți afla toate informațiile despre PET-CT din interviul video realizat cu dr. Raluca Mititelu!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Raluca Mititelu - Medic primar Medicină nucleară
Dr. Raluca Mititelu, Medic primar Medicină nucleară, este unul dintre medicii valoroși care asigură acuratețea maximă a investigației PET-CT la Centrul Oncologic SANADOR. A urmat numeroase stagii de pregătire și perfecționare, în țară și în străînătate. Dr. Raluca Mititelu este ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar Medicină nucleară
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult