Dr. Mihaela Codreși, Sanador: simptome și tratament în cancerul bronhopulmonar

Dr. Mihaela Codreși, medic primar chirurgie toracică în cadrul SANADOR, trece în revistă simptomele și tipurile de tratament în cancerul bronhopulmonar.

Cancerul bronhopulmonar este unul dintre cele mai frecvente forme de cancer. În 2020, cancerul bronhopulmonar a îmbolnăvit peste 2,2 milioane de oameni din întreaga lumea. Unul dintre factorii de risc importanți pentru apariția cancerului bronhopulmonar este fumatul.

„Cancerul bronhopulmonar este un cunoscut drept un cancer care evoluează silențios. Simptomele apar în general în stadii avansate de boală și sunt date de apariția complicațiilor. Cel mai frecvent, primul semn care trebuie să alerteze un pacient este tusea persistentă (seacă, productivă sau iritativă).

Alte simptome îngrijorătoare sunt durerea toracică, dispneea (oboseala în respirație, senzația de lipsă de aer), tusea cu sânge, răgușeala persistentă.

Există și alte semne și simptome generale întâlnite în tumorile maligne cum ar fi scăderea ponderală, lipsa poftei de mâncare, stare generală proastă, astenie fizică marcată” avertizează dr. Mihaela Codreși, medic primar chirurgie toracică în cadrul SANADOR.

La toate aceste simptome ar trebuie să fie atenți mai ales fumătorii. De altfel, aceștia ar trebui să facă un screening regulat pentru cancerul pulmonar.

„Screeningul este foarte important în depistarea precoce a cancerului pulmonar. Aceasta pentru că prognosticul bolii este cu atât mai bun cu cât boala este depistată în stadiu incipient, când poate fi tratată mai eficient.

Din păcate, screeningul nu este implementat în România și alte țări din Europa. Însă în SUA și unele țări europene s-au făcut studii despre screeningul cancerului pulmonar cu tomografie computerizată cu doză mică de radiații.

Aceasta se efectuează anual la persoanele cu risc crescut. Pacienții cu risc crescut sunt fumătorii, cu vârsta între 55 și 74 de ani, care au fumat mai mult de 30 de ani. Tot în această categorie, intră și pacienții care s-au lăsat de fumat, dar de o perioadă mai scurtă de 10 ani” ne-a declarat dr. Mihaela Codreși.

Mai multe informații despre cum se poate trata la ora actuală cancerul bronhopulmonar puteți afla din materialul video realizat pe larg cu medicul primar chirurgie toracică, Mihaela Codreși!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Mihaela Codreşi - Medic primar Chirurgie toracică
Dr. Mihaela Codreşi este medic primar Chirurgie Toracică în Spitalul Clinic SANADOR, unde acordă zilnic consultații și efectuează intervenții chirurgicale, atât prin abord deschis, cât și miniminvaziv. Parcurs profesionalAbsolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova, dr. ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar Chirurgie toracică
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult