Dr. Cătălin Herghelegiu, SANADOR: tratamente în cancerul de col uterin

Dr. Cătălin Herghelegiu, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, explică tratamentele în cancerul de col uterin.

Anual, sute de mii de femei din întreaga lume fac cancer de col uterin. În 2020, numărul acestora a fost de peste 600 de mii la nivel global. În România, numărul femeilor care s-au îmbolnăvit de cancer de col a fost de peste 3300 în 2020.

„Cancerul de col uterin poate afecta orice femeie. Cele mai expuse categorii de femei sunt cele care nu sunt vaccinate anti-HPV și au o infecție virală cu HPV. Aici aș menționa tulpinile 16, 18, 31 și 45. De asemenea, sunt expuse și femeile care nu efectuează screening de rutină pentru cancerul de col de uterin, respectiv testul anual Babeș-Papanicolau.

Diferențele pe categorii de vârstă poate nu sunt atât de importante. Cancerul de col uterin are o legătură strânsă cu infecția cu virus HPV. Poate că există un număr mai mare de îmbolnăviri la persoanele cu vârsta între 40 și 50 de ani.  Dar îmbolnăvirea nu este strict legată de vârstă, ci mai degrabă de categoriile de vârstă care au o infecție cu virusul HPV.

Din fericire, pentru cancerul de col uterin există mai multe metode de depistare și screening. Metoda recomandată la nivel mondial este screeningul prin testul Babeș-Papanicolau. Acesta se efectuează anual. Un rezultat anormal la un test Babeș-Papanicolau nu înseamnă neapărat cancer de col uterin. Un procent mic din femeile care au un rezultat anormal au cancer de col uterin.

În cazul unui rezultat anormal, se recomandă investigații suplimentare, respectiv colposcopia și genotiparea HPV” ne-a declarat în interviul video dr. Cătălin Herghelegiu, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în ultrasonografie obstetricală și ginecologică, histeroscopie, gineco-oncologie și colposcopie, la Spitalul Clinic SANADOR.

Cancerul de col uterin se poate trata cu succes la ora actuală. În ce constau tratamentele și cum poate fi prevenit cancerul de col uterin ne explică pe larg în materialul video dr. Cătălin Herghelegiu!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Cătălin Herghelegiu - Medic specialist Obstetrică-ginecologie
Dr. Cătălin Herghelegiu este Medic specialist Obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR din București. COMPETENȚE Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică Histeroscopie Gineco-Oncologie Colposcopie EXPERIENȚĂ PROFESIONALĂ 01/01/2018 - prezent: ...
citește mai mult