De ce e important să facem analizele endocrine la început de an

Analizele endocrine sunt importante pentru sănătatea noastră.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Analizele endocrine sunt importante și ar trebui făcute anual, mai ales acum la început de an. Doamna Dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinolog în cadrul SANADOR ne explică în detaliu când e important să se facă un screening endocrin.

Analizele tiroidiene sunt în portofoliul medicilor de familie de ani de zile: atât hormonul de reglare TSH-ul și ptiroxina liberă, cât și ATP-ul, toate se fac conform trimiterii medicului de familie. Rezultatele acestor analize se face un screening populațional, acesta fiind foarte important în multe paologii, nu numai cele endocrine, ci și în cancerele de sân, de col uterin sau de prostată, cancere foarte frecvente la femei și bărbați. Rezultatele acestor analize ajută și la screeningul pentru depistarea afecțiunilor autoimune tiroidiene.

Doamna Doctor Corina Neamțu spune că tiroidita cronică afectează aproximativ 15% dintre femei. Cu cât crește vârsta, cu atât e mai frecventă. Ghidurile americane recomandă în cazul în care nu există în familie boli autoimune de tiroidă sau extra tiroidiene să se facă screening în jurul vârstei de 50 de ani. Și, mai mult de atât, mai nou ginecologii fac un screening prenatal. Iar în cazul femeilor care apelează la serviciilor de reproducere asistată, unde este obligatoriu screeningul hormonal.

Așadar, vârsta de screening endocrin a scăzut de la vârsta de perimenopauză la vârsta tânără.

În general, vârsta optimă la care ar trebui să cerem o ecografie a tiroidei, este tot cea de aproximativ de 50 de ani. La un examen clinic de rutină al glandei tiroide, un medic endocrinolog (chiar și un medic de familie) poate observa neregularități, noduli, mărirea de volum a glandei, schimbarea consistenței ei, prezența de ganglioni cervicali și, în acest caz, poate cere și o ecografie a tiroidei. Altfel, sub 50 de ani, nu este indicat.

În același timp, toți pacienții din zonele endemice (zona din Subcarpați) cu un deficit relativ de iod și pacienții care au în familie noduli sau cancere de tiroidă ar trebui să facă ecografii de tiroidă la vârstă tânără.

foro Michal Jarmoluk pentru Pixabay

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Corina Neamţu - Medic primar endocrinolog
Dr. Corina Neamţu este medic primar endocrinolog, doctor în Ştiinţe Medicale, competenţă în ecografie generală, ecografie endocrină, patologie osoasă endocrino-metabolică. Cu peste 24 de ani de experienţă în domeniul endocrinologiei, Dr. Corina Neamţu deţine peste 30 de lucrări publicate ...
citește mai mult