Cum se tratează hernia prin chirurgie robotică

Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurg, cu competență în chirurgia robotică, explică pe larg cum se tratează hernia prin chirurgie robotică.

Hernia este o problemă de sănătate frecventă. Hernia se manifestă prin exteriorizarea ţesututurilor din abdomen, printr-un orificiu numit hiatus. Această problemă apare pe fondul unei slăbiri a ţesutului conjunctiv, cu predilecție în zona inghinală şi ombilicală.

Hernia apare pe fondul unor factori de risc precum laxitatea țesuturilor conjunctive, obezitatea, efortul extrem, tusea cronică, adenomul de prostată sau constipația cronică. În plus, anumiți sportivi de performanță riscă să facă hernie pe termen lung din cauza efortului intens. De asemenea, riscul de hernie crește odată cu înaintarea în vârstă.

Hernia se manifestă prin apariția unei umflături la nivel abdominal care, în timp, nu se mai retrage. Neglijarea herniei are riscuri majore pentru sănătate, ajungând până la cel de complicații grave și deces.

La ora actuală, o hernie se poate rezolva prin metode moderne precum chirurgia robotică. Unul dintre specialiștii români care tratează această problemă de sănătate este și medicul primar chirurg cu competență în chirurgie robotică Teodor Buliga, din cadrul Spitalului Clinic Sanador.

„La ora actuală, nu se mai acceptă repararea unei hernii la adulți fără a folosi și o proteză. Trebuie să montăm de fapt o plasă din material sintetic, o proteză foarte bine tolerată de organism. Aceasta va fi folosită de organism ca suport pentru cicatrizare, dar și pentru anumite celule. Acestea ajung în locul respectiv și întăresc peretele abdominal. Chirurgia robotică aduce avantaje certe pentru cura herniilor. În primul rând, aduce o vizibilitatea perfectă pentru herniile situate în zonele puțin accesibile. Datorită tehnologiei 3 D, chirurgul opereaza ca și cum s-ar afla la locul herniei. Astfel, poate identifica mult mai bine elementele pe care trebuie să le protejeze. În plus, chirurgul poate să aplice proteza cu o finețe pe care nu o are nici în chirurgia tradițională laparoscopică” spune medicul Teodor Buliga.

Despre toate avantajele chirurgiei robotice în tratamentul herniilor puteți afla mai multe amănunte din interviul video realizat cu medicul primar chirurg  Teodor Buliga, din cadrul Spitalului Clinic Sanador.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Teodor Buliga - Medic primar chirurgie generala
Dr. Teodor Buliga este medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică la Spitalul Clinic SANADOR. Beneficiind de experiența unor stagii de pregătire efectuate în clinici din Germania, dar și într-unul dintre cele mai ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar chirurgie generala
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult