Cum se tratează corect fracturile și cât durează recuperarea?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum se tratează corect fracturile și cât durează recuperarea?

Fracturile pot surveni la orice vârstă și în orice perioadă a anului, dar sunt mai frecvente în sezonul rece, din pricina condițiilor climatice specifice și a practicării sporturilor de iarnă (săniuș, schi, patinaj, bob, hochei etc.). Aceste activități cresc riscul de alunecare și de cădere, cu sprijin pe mână, reacție care generează adesea fracturi ale pumnului, una dintre principalele cauze pentru care pacienții se prezintă, în acest anotimp, la un departament de ortopedie și traumatologie.

În fracturile deschise, osul străpunge pielea, iar în cele închise pielea rămâne intactă, în timp ce osul se poate fisura sau chiar se poate rupe în mai multe bucăți, provocând simptomele caracteristice, greu de ignorat: durere, echimoză, edem local, deformarea zonei afectate și imposibilitatea de a mai folosi membrul afectat.

În cazurile mai grave, de obicei la fracturile deschise, poate să apară și febra, ca urmare a infecției osoase, una dintre complicațiile grave ale unei fracturi. Alte posibile complicații includ leziunile nervoase, hemoragia și deformarea osoasă, când fractura se vindecă, dar osul nu este poziționat corect.

Pentru stabilirea diagnosticului, medicul ortoped se va interesa de circumstanțele în care a avut loc fractura, va efectua un examen clinic minuțios și va recomanda o radiografie, uneori chiar și o tomografie computerizată, pentru o evaluare detaliată a osului afectat, sau un examen RMN pentru evaluarea părților moi afectate.

Tratamentul începe prin reducerea fracturii, adică medicul ortoped trebuie să alinieze corect capetele oaselor rupte, apoi să le fixeze, folosind, după caz, ghips, plăci metalice, șuruburi sau tije speciale, metalice. În cazurile mai complicate, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru repararea fracturii.

Vindecarea poate să dureze de la câteva săptămâni până la câteva luni, în funcție de severitatea fracturii și de apariția unor posibile complicații, cum sunt infecțiile. De asemenea, fumatul, consumul de alcool și de antiinflamatoare nesteroidiene, obezitatea și vârsta înaintată pot să încetinească procesul de vindecare.

Kinetoterapia are un rol important în procesul de recuperare. În acest fel, pacientul își poate recăpăta forța musculară și mobilitatea articulației, mai ales dacă leziunea s-a produs în apropierea acesteia. Cu ajutorul ședințelor de recuperare medicală, care trebuie efectuate conform unui plan de tratament clar stabilit, poate fi prevenit riscul de rigiditate permanentă sau de artrită, probleme care pot să apară atunci când este rupt un os din zona unei articulații.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu fracturi beneficiază de servicii complete, integrate: consultații de ortopedie și traumatologie, investigații imagistice pentru diagnostic și intervenții chirurgicale ortopedice, atunci când există indicație pentru acest tratament. De asemenea, Spitalul deține și un departament de recuperare medicală dotat cu echipamente moderne, de ultimă generație, care asigură servicii de fizioterapie, kinetoterapie și masaj.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân