Boala gravă care poate provoca umflarea picioarelor. Ce riști dacă nu mergi la medic?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Boala gravă care poate provoca umflarea picioarelor. Ce riști dacă nu mergi la medic?

Umflarea unui picior, prezența crampelor sau a durerii, schimbarea culorii pielii sau senzația de căldură locală pot fi manifestările clinice ale unei afecțiuni grave, care poate duce la complicații și chiar la deces. Aceste probleme pot indica apariția trombozei venoase profunde (TVP), care înseamnă formarea unui tromb (cheag de sânge) în interiorul unei vene profunde.

Tromboza apare de obicei la gambe, coapse sau pelvis, dar poate afecta și brațele sau alte zone ale corpului. Trombii se formează din cauza unei tulburări de coagulare a sângelui, provocată de o boală sau sub acțiunea unor factori de risc – sedentarism, imobilizare la pat, obezitate, fumat.

În lipsa diagnosticului și tratamentului potrivit, tromboza poate duce la embolie pulmonară, care este cea mai gravă complicație a tromboembolismului venos.

Embolia pulmonară, provocată de blocarea cu un cheag de sânge a unei artere care alimentează plămânii, se manifestă prin durere în piept, tuse și probleme de respirație, iar dacă nu se intervine în regim de urgență cu tratamentul adecvat (medicamente trombolitice sau chirurgical, pentru îndepărtarea trombului), se ajunge la deces.

Prin urmare, pentru a preveni instalarea emboliei pulmonare, este importantă prezentarea la un consult de cardiologie, încă de la apariția primelor simptome de tromboză venoasă profundă. Cardiologul va recomanda o serie de analize de sânge (Testul de D-dimeri) și investigații imagistice speciale, pentru stabilirea diagnosticului: ecografie venoasă completată cu Doppler, venografie, examen RMN sau examen CT. Cu ajutorul acestor investigații, specialistul poate observa dacă există vreun blocaj în interiorul venelor, care să afecteze circulația sângelui.

În funcție de severitatea afecțiunii, tratamentul pentru tromboza venoasă poate fi medicamentos, (anticoagulante sau trombolitice, pentru dizolvarea trombului) sau prin intervenții chirurgicale (pentru extragerea cheagului de sânge).

Operația se poate realiza însă prin mai multe metode: prin trombectomie, o procedură de chirurgie vasculară necesară în cazul unui blocaj complet al circulației sângelui printr-o venă, cu risc de gangrenă, sau prin tromboaspirație – o tehnică prin care specialiștii în cardiologie intervențională aspiră trombul cu ajutorul unui dispozitiv special, prin abord endovascular.

Pentru diagnosticarea și tratarea trombozei venoase profunde, Spitalul Clinic SANADOR dispune de o echipă medicală multidisciplinară, formată din specialiști în cardiologie, chirurgie vasculară și cardiologie intervențională. Spitalul deține două angiografe performante Philips Azurion 7 și dispozitive speciale pentru tratamente endovasculare avansate, care ajută la distrugerea trombilor – AngioJet și Jetstream. De asemenea, pacienții SANADOR beneficiază de consiliere pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, care să contribuie la prevenirea reapariției trombozei venoase.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân