CSID.RO Live: INFERTILITATEA, de la A la Z, cu Conf. Dr. Nicolae Poiană

În ediția CSID.RO Live din 10 noiembrie abordăm o temă în prim-plan pe parcursul acestei săptămâni, și anume infertilitatea.
  • Publicat:

În ediția CSID.RO Live din 10 noiembrie abordăm o temă în prim-plan pe parcursul acestei săptămâni, și anume infertilitatea, împreună cu CONF. DR. NICOLAE POIANĂ, medic primar obstetrică-ginecologie, coordonatorul centrului FIV SANADOR.

Infertilitatea reprezintă incapacitatea unui cuplu de a obține o sarcină după cel puțin 12 luni de contact sexual neprotejat (sau 6 luni, dacă partenera are peste 35 de ani). Infertilitatea nu este doar o problemă a femeii. O problemă a bărbatului poate fi singura cauză sau poate contribui la infertilitate în aproximativ 50% din cazuri. O treime dintre cupluri au mai mult de o cauză sau factori care contribuie la infertilitate. La aproximativ 20% dintre cupluri nu se găsește o cauză de infertilitate în ciuda tuturor investigațiilor efectuate.

Aflăm mai multe detalii despre cauze, factori de risc, diagnostic și metode de tratament în infertilitate în cadrul CSID.RO Live.

 

Nicolae Poiană: Această problemă a infertilității este din ce în ce mai acută și afectează din ce în ce mai multe cupluri, cele mai multe tinere. Infertilitatea este o situație, nu aș spune boală, a zilelor noastre. Tot mai multe femei ajung să împingă foarte târziu perioada de a forma un cuplu și apoi de a avea un copil.

Care sunt analizele/ investigațiile pe care o femeie ar trebui să le facă dacă nu poate rămâne însărcinată?

Nicolae Poiană: Ar fi patru puncte de interes major cu care se începe atunci când e vorba de un cuplu infertil. Se începe cu o investigație hormonală, referitoare la rezerva ovariană, mai exact capacitatea ovarelor de a produce ovule, celule fertilizabile. Apoi investigarea trompelor uterine, ele fac legătura directă între ovare și cavitatea uterină. Fertilizarea însăși se produce în trompele uterine, lucru puțin știut de multă lume, embrionul fiind transportat către cavitatea uterină. Al treilea punct ar fi cavitatea uterină, cuibușorul unde se dezvoltă sarcina și, de la embrion, se ajunge la bebelușul la termen. În sfârșit dar nu în ultimul rând, trebuie investigat partenerul. Asta se face printr-o spermogramă și o spermocultură. Toate aceste investigații sunt inițiale, orice modificare și abatere de la normal trebuiesc investigate ulterior.

Care sunt cauzele infertilității?

Este o întrebare foarte grea! Acest miracol, de aducere pe lume a unui bebeluș, are atâtea sfere de influență, așa că e foarte greu să răspund. Factori socio-economici, sociali: adică vârstă, cariere, decizia de a avea un copil. Dar și afecțiuni ovariene, tubare, ale mucoasei uterine, ca și afecțiunile cu transmitere sexuală, asupra cărora aș vrea să trag un semnal de alarmă. Afecțiuni locale, hidrocel, antecedente medicale: o afecțiune din copilărie a bărbatului poate afecta secundar funcția reproductivă. Stresul, viața trepidantă, toate afectează ritmul, calitatea vieții intime din cuplu.

Să vorbim un pic despre bolile cu transmitere sexuală…

Până nu se cunosc foarte bine în cuplu, să se protejeze. E singura modalitate de a te proteja de bolile cu transmitere sexuală. Vorbim și despre infecția cu papiloma virus.

Screeningul anual este un postulat, e o chestie care nu mai trebuie demonstrată. Oricine își începe viața sexuală, în special femeile, ar trebui să meargă anual să vadă care este situația, trebuie să facă screeningul genito-mamar anual.

Coabitarea nerestrictivă… Ce este aceasta? Mulți tineri nu înțeleg, așa că voi încerca să explic în câteva cuvinte. Coabitarea nerestrictivă înseamnă că acel cuplu locuiește împreună, trebuie să aibă cel puțin 3 relații intime pe săptămână. E foarte important! Celulele reproductive nu sunt apte de fertilizare decât circa 48 de ore. Dacă partenera are ovulație luni, de exemplu, iar relația intimă are loc vineri, evident că nu se va întâmpla să apară o sarcină în luna respectivă. Obținerea unei sarcini este atât de complexă, încât un cuplu de tineri sănătoși de aproximativ 25 de ani are 25 la sută șanse de a obține o sarcină. Sunt etape, pași sofisticați care pot fi influențați de mulți factori externi, inclusiv stresul.

Există alimente minune care ne ajută în lupta cu infertilitatea?

Nu! Sub nicio formă. O alimentație sănătoasă… asta e altceva. Alimentația echilibrată. O alimentație sănătoasă înseamnă un statut ponderal și hormonal normale, chiar și psihic și relațional. Mulți dintre cei care țin cure de slăbire sunt nervoși, stresați. Legume, fructe, zarzavaturi, mai puțini carbohidrați. Infertilitatea poate fi legată și de un anume exces ponderal.

Ce riscuri presupune dorința de a deveni mamă la o vârstă înaintată? Atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Foarte multe. O sarcină este foarte solicitantă, ba chiar e stresant pentru persoanele care nu sunt pregătite sau dispuse. Plânsul unui bebeluș este zgomotul cel mai stresant din lume. Ovulul unei femei de 25 de ani este mai calificat să fie fertilizat decât al unei doamne care are peste 40 de ani.

Care ar putea fi cauzele infertilității secundare?

Una dintre cele mai frecvente este obstrucția tubară, astuparea trompelor, care poate fi cauzată de bolile cu transmitere sexuală. Inflamațiile tubariene… Și multe altele.

Ce soluții sunt împotriva infertilității?

Sunt destul de puține. Odată dovedită infertilitatea se dovedește și cauza. Sigur, se pot trata ciclurile anovulatorii, poți să tratezi cu stimulare ovariană. Sau să tratezi cauza, în sindromul ovarelor micropolichistice. Unele din cauzele masculine, dilatații venoase la nivelul organelor genitale masculine, pot fi operate, testiculul își reia funcția normală. După părerea mea depinde de etapa cuplului, de vârsta partenerei. Primul pas pe care ar trebui să-l facă să ia legătura cu un specialist. Se pot face mici stimulări ovariene, stimularea spermatogenezei. Următorul pas ar putea fi o inseminare intrauterină. Apoi fertilizarea in vitro care asigură pentru anumite cazuri cele mai mari șanse, aproximativ 40 la sută.

Ce este fertilizarea in vitro?

Generațiile trebuie să înțeleagă că e o problemă de cuplu. Punct. Fertilizarea in vitro se face când nu există altă cale. Este o hiperstimulare a ovarelor cu medicamente hormonale. Pacientele se sperie, dar nu e vorba de estrogeni, progesteron. Se hiperstimulează ovarele să producă mai mulți foliculi ovarieni, mai multe ovule, deoarece într-un ciclu menstrual, în mod obișnuit, se produce un singur ovul. Se fac monitorizări succesive ale acestui tratament care poate dura 10-12-14 zile, depinde de cum răspunde pacienta. Se recoltează ovulele, este un procedeu simplu și nu doare. În același timp, partenerul donează proba de spermă. Aceasta e preparată, nu se folosește ca atare. E preparată, centrifugată, trecută prin medii de cultură… În fertilizarea in vitro, se ia unul dintre ovulele apte, se pune într-un mediu special de cultură, se adaugă un număr prestabilit de spermatozoizi, se pun în condiții speciale de incubare și se așteaptă. În mod normal, în următoarele 24 de ore se constată fertilizarea.

ICSI înseamnă injectare intracitoplasmatică a spermatozoidului. Prin tehnici speciale se alege un spermatozoid care este introdus în ovocit. A doua zi se constată dacă s-a produs fertilizarea.

Nicio femeie nu ar trebui să se teamă de durere în cazul acestor proceduri. Sub nicio formă.

Ce așteptări realiste ar trebui să aibă cuplurile după FIV?

Când vorbim despre fertilizare in vitro putem vorbi de protocoale de stimulare ovariană în urma cărora putem obține și 10 embrioni. Se transferă unul, maximum doi, ceilalți sunt criogenați. În urma unui protocol putem avea mai multe embrio-transferuri. Toate autoritățile medicale permit efectuarea a patru protocoale. Eșuarea acestora 4, care pot însemna și 8-10 embrio-transferuri, duce la sistarea oricărei tehnici, încercări de a obține o sarcină. Nu sunt interdicții decât la numărul de protocoale de stimulare ovariană.

Contraceptivele orale provoacă infertilitate?

În principiu nu sunt fan al contracepției orale. Contracepția orală hormonală nu este indicată pe termen lung. Dar asta nu înseamnă că folosirea contraceptivelor orale determină infertilitate. Nu e adevărat!

 

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult