Boala de reflux gastroesofagian: ce presupune diagnosticul?

Boala de reflux gastroesofagian se întâlnește în mod frecvent atât la adulți, cât și la copii. Dr. Carmen Lamatic, medic gastroenterolog în cadrul SANADOR, ne spune cum se pune diagnosticul.
  • Publicat:

Boala de reflux gastroesofagian se întâlnește în mod frecvent atât la adulți, cât și la copii. Persoanele care suferă de această boală se confruntă cu senzația de arsură în capul pieptului, regurgitații frecvente și dificultate la înghițirea mâncării, asociată sau nu cu durere. Ce presupune diagnosticul ne-a explicat într-un interviu Dr. Carmen Lamatic, medic gastroenterolog în cadrul SANADOR.

Boala de reflux gastroesofagian: ce este?

„Boala de reflux gastroesofagian reprezintă totalitatea manifestărilor date de refluxul conținutului gastric la nivelul esofagului prin depășirea continenței sfincterului esofagian inferior. Trebuie spus ce se întâmplă la acest nivel pentru a înțelege mai bine această patologie și pentru a ști cum putem să o combatem. Există de multe ori o relaxare tranzitorie a sfincterului și atunci conținutul gastric urcă la nivelul esofagului. Poate exista o proastă adaptare a presiunii sfincterului esofagian inferior la conținutul gastric”, explică Dr. Carmen Lamatic, medic gastroenterolog în cadrul SANADOR.

Cum se face diagnosticul în boala de reflux gastroesofagian?

Diagnosticul este, în primul rând, clinic dacă pacientul se prezintă cu simptomele tipice, cu pirozis, cu regurgitații acide, cu durere în epigastru și, de multe ori, la pacienții tineri care se prezintă cu aceste manifestări nu e nevoie de altă investigație. Doar că prezența unei esofagite, unei leziuni la nivelul esofagului inferior nu poate fi evidențiate decât cu ajutorul unei endoscopii digestive superioare care e necesară pentru a face acest diagnostic diferențial între o esofagită și o boală de reflux care nu de leziuni la nivelul esofagului inferior”, explică Dr. Carmen Lamatic, medic gastroenterolog în cadrul SANADOR.

Medicul gastroenterolog a mai spus pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” că o endoscopie ar trebui să dureze minimum 6 minute, motiv pentru care, de multe ori, recomandă pacienților să opteze pentru sedare profundă.

Urmărește interviul cu Dr. Carmen Lamatic, medic gastroenterolog în cadrul SANADOR, pentru mai multe informații.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult