Ce înseamnă secreția vaginală modificată?

Dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, Șef Secție Obstetrică la Spitalul Clinic SANADOR, explică modificările secreției vaginale.

Secreția vaginală este secreția glandelor vaginale de la nivelul aparatului genital feminin. Acestea sunt fiziologice, asigurând starea de sănătate a vaginului și protejându-l de infecții. O secreție vaginală normală nu are un miros puternic, neplăcut, este albă sau transparentă, are o consistență mai groasă, este lipicioasă și se simte umedă.

Modificările secreției vaginale pot avea mai multe cauze, de la cele mai simple, cum ar fi etapele ciclului menstrual, viața sexuală activă, sarcina și până la cele mai grave, precum prezența unor infecții.

„Orice femeie are o secreție vaginală între-o cantitate mai mică sau mai mare în funcție de propriul organism. Vorbim de secreții vaginale modificate atunci când își schimbă cantitatea. Și aici ne referim la secreții care deranjează, care se elimină pe parcursul zilei și care creează acea senzație neplăcută de umezeală și de disconfort.

Și aspectul secreției vaginale se poate modifica. Secrețiile pot fi colorate, chiar sangvinolente uneori. Pot fi gălbui, albicioase, maronii, dacă e vorba de o sângerare pe cale vaginală., roșii, dacă vorbim despre o metroragie.

O altă caracteristică a secrețiilor vaginale patologice este disconfortul care vine la pachet cu mărirarea cantității și modificarea aspectului. Disconfortul vaginal este apanajul secrețiilor vaginale ce corespund vaginitelor micotice sau vaginozelor bacteriene., caracterizate printr-un miros neplăcut și prin senzație profundă de disconfort, arsură și mâncărime uneori.

Acestea apar în vaginitele micotice date de ciuperci, micelii, cea mai frecventă fiind candida albicand, dar apar și în infecțiile date de Gardnerella vaginalis. Și gonococul sau trichomonasul pot da secreții modificate. Acestea deranjează și trimit femeile către un control ginecologic” spune dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, Șef Secție Obstetrică la Spitalul Clinic SANADOR, explică modificările secreției vaginale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Emel Nuraltay - Medic specialist Obstetrică-ginecologie
Dr. Emel Nuraltay a terminat Facultatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" în anul 1995, urmând a-și continua pregătirea profesională între anii 1995 și 1997 cu un  stagiu de chirurgie generală și laparoscopică la clinica de chirurgie și transplant hepatic de la spitalul Fundeni. Între ...
citește mai mult