Care sunt semnele unei tumori cerebrale și ce e de făcut?

Dr. Valentin Munteanu, medic primar neurochirurgie în cadrul SANADOR, trece în revistă în materialul video semnele unei tumori cebrale și soluțiile de tratament pentru aceste patologii.

Nu neglijați durerile de cap prelungite, pierderea echilibrului, tulburările de vedere sau de auz. Aceasta pentru că pot fi semnul unei tumori cerebrale.

Care sunt toate semnele unei tumori cerebrale?

Dr. Valentin Munteanu: Tumorile cerebrale se manifestă prin semne variate, în funcție de localizarea lor. Trebuie spus de la început că acest organ special, creierul, nu suportă niciun fel de presiune. Altfel spus, orice atingere în diferite zone ale creierului poate aduce pacientul într-o situație total diferită. Se poate porni de la stări de confuzie, tulburări de vedere, vertij, tulburări de vorbire (scăderea înțelegerii sau imposibilitatea de a articula cuvinte) și se poate ajunge în situațiile foarte grave până la comă, creșterea presiunii intracraniene, situații care aduc pacientul în urgență în camera de gardă.

Când trebuie să ajungă pacienții la medic și ce investigații se recomandă?

Dr. Valentin Munteanu: Orice modificare în statusul normal al unei persoane trebuie să-l alerteze. Aceste semne de alertă nu trebuie interpretate de fiecare în parte și cu ajutorul familiei drept ceva modificat temporar. Cel mai bine ar fi să ceară un ajutor specializat pentru că minime semne neurologice pot însemna de fapt grave situații cerebrale. După examinarea neurologică care întotdeauna indică o anumită zonă de afectare cerebrală, este obligatoriu să trimiți pacientul la investigații paraclinice. Iar acum investigațiile imagistice de tip tomografie cerebrală, RMN, RMN cu angio, RMN cu contrast, RMN funcțional trebuie făcute cât mai urgent pentru că orice întârziere, neștiind de la bun început despre ce patologie este vorba, poate duce la agravarea bruscă a stării neurologice a pacientului.

Ce diferență există între tumorile benigne și cele maligne și când se recomandă chirurgia în tumorile cerebrale puteți afla din interviu video realizat cu dr. Valentin Munteanu, medic primar neurochirurgie în cadrul SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult