Brahiterapia HDR ghidată imagistic, tratament de top în cancerele din sfera ginecologică

Află totul despre brahiterapia HDR ghidată imagistic: în ce constă, tipuri de cancere care pot fi tratate şi avantajele acestei forme de iradiere.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Brahiterapia HDR ghidată imagistic, tratament de top în cancerele din sfera ginecologică

Brahiterapia este una dintre cele mai cost-eficiente abordări în tratamentul multor tipuri de cancere, precum cel de sân, de prostată sau de col uterin. În Europa, brahiterapia intracavitară a fost pentru prima dată pusă în practică de Dominici, în 1902, la Spitalul St. Louis din Paris, pentru a trata un caz de cancer cervical. În anii ‘60, un grup de experţi reuniţi sub numele de Groupe Européen de Curiethérapie (GEC) a pus bazele unor congrese, întruniri, cursuri educaţionale şi publicaţii care au dus la inovaţii în acest domeniu.

Însă schimbarea majoră a avut loc în 1990, când GEC a fuzionat cu Societatea Europeană de Radiologie Terapeutică şi Oncologie (ESTRO), proces care a avut un impact semnificativ în ceea ce priveşte studiile care au avut drept scop descoperirea de noi aplicaţii ale acestei terapii.

Odată cu dezvoltarea tehnicilor imagistice de tip tomografie computerizată, ecografie, imagistică prin rezonanţă magnetică şi tomografie cu emisie de pozitroni, brahiterapia a primit un sprijin substanţial, putând fi astfel ghidată imagistic 3D.

Avantajele brahiterapiei ghidate imagistic 3D sunt mult prea importante pentru a fi ignorate, atrag atenţia specialiştii. 

În ce constă brahiterapia HDR ghidată imagistic

O formă de iradiere internă, brahiterapia HDR ghidată imagistic 3D este o metodă de tratament utilizată în special în cancerele vaginale – de col uterin, de endometru, de vagin, de vulvă  etc. –, fiind folosită fie în completarea radioterapiei externe, fie ca unică modalitate de tratament, în funcţie de recomandările echipei medicale oncologice (radiolog, oncolog radioterapeut, fizician medical, asistente medicale oncologie etc.).

Acest tratament modern constă în plasarea unor dispozitive tip aplicator în apropierea tumorii, care distribuie ţintit asupra acesteia o doză crescută de radiaţii, astfel încât ţesuturile învecinate sunt protejate şi riscul de reacţii adverse este redus semnificativ.

Această opţiune terapeutică se adresează atât pacientelor care suferă de cancere în faze incipiente, dar şi celor cu neoplazii în stadiu avansat local.

Tipuri de cancere care pot fi tratate prin brahiterapie

Cele mai comune neoplazii vizate de brahiterapia HDR ghidată imagistic sunt, în ordinea frecvenţei, următoarele: cancere ginecologice (59%), cancer de prostată (17%), cancer mamar (9%), cancer pulmonar (3%) şi cancer esofagian (2%).

În cazul cancerelor ginecologice, brahiterapia poate completa cu succes tratamentul de bază (chimioterapie, radioterapie, rezecţie chirurgicală), iar o şedinţă durează doar câteva minute.

Brahiterapia HDR ghidată imagistic este indicată şi în cazurile de cancer mamar în stadiu incipient, în completarea lumpectomiei – intervenţie chirurgicală prin care se îndepărtează tumora şi o porţiuni mici de ţesut normal din jurul ei. Durata acestui tratament este de 5 zile, uneori chiar mai puţin, făcându-se deseori referire la acesta sub denumirea de „Five-Day Breast Cancer Treatment”.

De asemenea, bărbaţii care suferă de cancer de prostată în stadiu incipient, care evoluează lent, sunt candidaţi ideali pentru brahiterapia HDR ghidată imagistic, în combinaţie cu radioterapia externă.

Însă orice opţiune terapeutică trebuie discutată în prealabil cu medicul oncolog, care, în funcţie de stadiul bolii, ce afecţiunile asociate şi de vârstă, va prezenta pacientului varianta cu rata cea mai crescută de succes.

Avantajele brahiterapiei HDR ghidată imagistic

Brahiterapia HDR ghidată imagistic este o procedură nedureroasă, care oferă rezultate rapide şi nu necesită spitalizare. În plus, recuperarea pacientei este rapidă, aceasta putându-şi relua activităţile zilnice la scurt timp după intervenţie.

La fel de important este faptul că iradierea este precisă şi nu atacă ţesuturile sănătoase, dar, în schimb, le distruge cu o eficienţă ridicată pe cele maligne. De asemenea, ghidajul imagistic îmbunătăţeşte acurateţea procedurii de iradiere şi, astfel, riscul de efecte secundare este redus la minimum.

Centrul Oncologic Sanador este dotat cu echipament pentru brahiterapie model GammaMed Plus iX, care oferă atât medicului, cât şi pacientului siguranţă, precizie şi flexibilitate. GammaMedplus TM iX HDR deţine un soft care îmbunătăţeşte experienţa brahiterapeutică, furnizând doza de radiaţii cu debit mare (HDR).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân