Chirurgia oncologică, componentă importantă în tratarea cancerelor

Chirurgia oncologică joacă un rol primordial în tratamentul diferitelor tipuri de cancer.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Chirurgia oncologică, componentă importantă în tratarea cancerelor

Chirurgia oncologică joacă un rol primordial în tratamentul diferitelor tipuri de cancer, de zeci de ani, fiind parte a unui complex de măsuri terapeutice menite să elimine pe termen lung aceste patologii. Dezvoltarea echipamentelor medicale şi a tehnicilor chirurgicale a dus la depistarea precoce, în stadii incipiente, a multor tipuri de neoplazii, la creşterea ratei de succes a intervenţiilor chirurgicale şi îmbunătăţirea intervalelor de supravieţuire postoperatorie a pacienţilor.

Cancerul, un complex de boli tot mai frecvente

Conform cifrelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în 2018, peste 18 milioane de persoane din întreaga lume s-au îmbolnăvit de cancer.

Cel mai frecvent tip de cancer este cel de plămâni, cu 2,093 milioane de cazuri, urmat de cel de sân, cu 2,088 milioane de cazuri, şi de cel colorectal, cu 1,84 milioane de îmbolnăviri.

În topul cancerelor în ceea ce priveşte frecvenţa, urmează cancerul de prostată, cel de stomac şi de esofag. Conform estimărilor OMS, incidenţa cancerului ar putea ajunge la 29,5 milioane în 2040.

Cauzele cancerului nu sunt încă pe deplin cunoscute, dar printre factorii de risc incriminaţi se numără: fumatul, moştenirea genetică, vârsta înaintată, excesul ponderal, sedentarismul şi consumul de alcool.

Multe dintre cancere apar pe fondul unui stil de viaţă dezechilibrat, de aceea specialiştii recomandă respectarea programelor de teste şi analize regulate, dar şi corectarea obiceiurilor greşite care cresc riscul de boală.

Analize pentru depistarea în stadii incipiente a cancerului

Multe tipuri de cancer pot fi depistate în stadii incipiente, cu condiţia ca pacientul să îşi facă anual un set de analize uzuale sau investigaţii suplimentare, recomandate de medicul speclialist pentru fiecare patologie în parte, în funcţie de tipul şi severitatea simptomelor. 

Dacă există o suspiciune de cancer, pot fi indicate o serie de teste imagistice – ultrasunete, fluoroscopie, CT, RMN –, ale căror rezultate se confirmă doar după efectuarea biopsiei, care va stabili varianta histologică şi va orienta tratamentul neoadjuvant atunci când e cazul.

Aceasta, la rândul ei, poate fi de mai multe tipuri, în funcţie de localizarea şi tipul tumorii, precum şi de stadiul acesteia – biopsie de aspiraţie cu ac fin, biopsie lichidă, biopsie ghidată imagistic, biopsie excizională, biopsie de tip „shave”, biopsie endoscopică, laparoscopică, aspirarea măduvei osoase etc.

Rolul chirurgului oncolog, extrem de important

Deşi la ora actuală echipamentele medicale sofisticate vin cu succes în ajutorul echipei care tratează un cancer, rezectia chirurgicală radicală rămâne principala verigă în ceea ce priveşte tratamentul tumorilor maligne solide cu evoluţie locală, fără metastaze la distanţă. Chirurgul oncolog este cel care se asigură că întreg ţesutul tumoral este îndepărtat şi că nu sunt lăsate în urmă ţesuturi care pot metastaza sau provoca recidive.

Multe dintre intervenţiile destinate tratamentului cancerului pot fi realizate prin tehnici chirurgicale robotice, laparoscopice, minim invazive, cu spitalizare convenabilă şi recuperare postoperatorie cât mai rapidă şi facilă a pacientului.

Un alt aspect important care asigură tratarea cu succes a cazurilor de cancer este abordarea acestora de către echipele multidisciplinare, din care fac parte medicul specialist care se ocupă de organul afectat de boală, medicul oncolog, medicul radiolog, chirurgul oncolog, medicul anestezist, medicul radioterapeut, specialiştii în anatomopatologie şi genetică, dar şi experţii în medicină nucleară.

Tehnici chirurgicale de top, minim invazive

Unul dintre avantajele majore ale chirurgiei oncologice este că intervenţiile sunt aplicabile multor tipuri de tumori maligne, de la cancer de sân până la cancere din sfera ORL. În Spitalul Clinic Sanador, aparatura ultraperformantă şi cele mai noi tehnici chirurgicale minim invazive sunt cele care asigură vindecarea pacientului oncologic într-un timp scurt.  Astfel, zilele de spitalizare sunt mai puţine la număr, iar pacientul nu mai este supus unor incizii de mari dimensiuni, ceea ce grăbeşte vindecarea şi reduce riscul de complicaţii.

Află mai multe despre Chirurgia Oncologică şi despre intervenţiile minim invazive care au drept scop eliminarea cancerului completând un formular de programare pe site-ul Sanador.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân