Ai remarcat o umflătură la nivelul abdomenului? Iată ce poate fi

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ai remarcat o umflătură la nivelul abdomenului? Iată ce poate fi
Foto: Shutterstock

Apariția unei umflături abdominale, însoțită de disconfort în timpul unor mișcări și de senzație de presiune sau de durere, poate fi semnul unei hernii, afecțiune care duce la consecințe neplăcute dacă nu este tratată la timp.

Herniile abdominale apar prin exteriorizarea sub piele a unui organ, prin fisuri sau puncte slabe existente în peretele abdominal, cum sunt ombilicul sau fosele inghinale. Astfel de deformări pot apărea odată cu înaintarea în vârstă, când mușchii încep să slăbească, dar și în urma unei leziuni, a unei intervenții chirurgicale sau a unei malformații congenitale.

În funcție de localizare, herniile pot fi inghinale (cele mai frecvente), femurale, hiatale, postincizionale (eventrații), ombilicale sau epigastrice. Indiferent de tipul herniei, problema nu trebuie să fie neglijată, deoarece, în timp, poate duce la complicații severe – perforații, ocluzii intestinale, necroze, care pun în pericol viața pacientului. Când vascularizația organului afectat este întreruptă brusc (din cauza presiunii, de exemplu), înseamnă că hernia s-a strangulat, iar în acest caz, în lipsa unei intervenții chirurgicale imediate, organul afectat moare în câteva ore.

Deoarece herniile abdominale nu regresează niciodată spontan, singura soluție eficientă este operația. Tratamentul chirurgical presupune repararea herniei, prin reașezarea organului herniat și utilizarea unor plase chirurgicale, care previn recidivarea herniei.

Din fericire, în prezent, intervențiile chirurgicale minim invazive – laparoscopice sau robotice – sunt tot mai des utilizate inclusiv pentru repararea herniilor abdominale, ori de câte ori este posibil, datorită beneficiilor multiple pe care le oferă pacienților. Având în vedere spațiile înguste în care trebuie intervenit, greu accesibile printr-o operație clasică, deschisă, chirurgia robotică a herniilor abdominale este o metodă terapeutică mai eficientă.

Foto: SANADOR

În cazul herniilor abdominale, robotul chirurgical contribuie la reducerea durerilor postoperatorii și a sângerării intraoperatorii, pentru că permite vizualizarea unor structuri anatomice extrem de fine, cum sunt vasele de sânge de mici dimensiuni. De asemenea, chirurgia robotică permite o recuperare mai rapidă a pacientului și reluarea activităților cotidiene la scurt timp după intervenție. Există avantaje și de ordin estetic, pentru că, în urma unei intervenții robotice, minim invazive, cicatricile vor fi mai mici și mai puțin vizibile.

Tipul de intervenție chirurgicală (operație clasică sau minim invazivă) este stabilit în urma discuției cu medicul chirurg, care îi prezintă pacientului toate opțiunile disponibile, cu avantaje și dezavantaje. În acest fel, va fi aleasă cea mai eficientă soluție, pentru fiecare caz în parte, ținând cont de rezultatele analizelor, de starea generală de sănătate a pacientului și de eventuale afecțiuni asociate.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie robotică sunt realizate cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi, un echipament ultraperformant, care îmbină cele mai noi tehnologii medicale disponibile în acest moment.

Platforma robotică permite chirurgului să opereze de la distanță, manevrând brațele robotice prin intermediul unei console. Astfel, mișcările mâinilor chirurgului sunt transpuse, în timp real, în mișcări extrem de precise ale brațelor robotice, care au o mobilitate net superioară și permit incizii mult mai sigure și precise. Sistemul video cu care este dotat echipamentul robotic permite vizualizarea câmpului operator la o rezoluție înaltă, oferind o imagine mărită de până la zece ori. În acest fel, pot fi observate chiar și cele mai mici modificări sau leziuni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân