Boala tăcută care poate duce la ciroză și cancer. Află ce soluții există

  • Publicat:
  • Actualizat:
Boala tăcută care poate duce la ciroză și cancer. Află ce soluții există

Consultul medical periodic este important pentru identificarea din timp a unor afecțiuni silențioase, pentru că în lipsa unui tratament adecvat, acestea pot conduce către complicații grave. O astfel de boală este și steatohepatita, în care pe lângă un „ficat gras” mai apar și modificări ale probelor hepatice (citoliză și / sau colestază hepatică). Neglijată, boala poate evolua rapid spre ciroză și cancer hepatic.

Afecțiunea apare din cauza unui consum exagerat de alcool – steatohepatita alcoolică -, dar și în lipsa acestuia, când vorbim despre forma non-alcoolică, care se instalează ca o consecință a bolii ficatului gras non-alcoolic. De asemenea, steatohepatita non-alcoolică este asociată deseori cu:

  • sindromul ovarelor polichistice
  • hepatitele virale B și C
  • probleme de greutate – obezitatea sau pierderile rapide în greutate după o intervenție de chirurgie bariatrică, posibil din cauza eliberării în circulație a unei cantități mari de acizi grași liberi

Prin urmare, stilul de viață dezechilibrat, bazat pe o dietă bogată în dulciuri și grăsimi, combinat cu sedentarismul, are un rol important în declanșarea și evoluția bolii.

Analize și investigații pentru evaluarea sănătății ficatului

Deși prezintă simptome doar în stadiu avansat, când ficatul este deja fibrozat, steatohepatita poate fi diagnosticată ușor, prin analize de sânge care evaluează funcția hepatică (transaminaze) și printr-o ecografie abdominală.

Toate acestea pot fi recomandate de medicul gastroenterolog, în urma unui consult de specialitate, care implică examen fizic, anamneză și evaluarea factorilor de risc.

Pentru evaluarea completă a gradului de fibroză hepatică, medicul poate indica și alte investigații imagistice: un examen RMN, o tomografie computerizată sau o elastografie hepatică tip Fibroscan. Aceasta este o tehnică performantă, care măsoară gradul de elasticitate a țesutului hepatic cu ajutorul ultrasunetelor și furnizează rezultate care au o precizie la fel de mare ca biopsia hepatică.

Dacă steatohepatita este surprinsă la debut, atunci poate fi ținută sub control prin schimbarea stilului de viață și tratamentul afecțiunilor asociate care reprezintă factori de risc (dislipidemie, diabet, obezitate, hipertensiune, hepatite etc.).

În stadiile avansate însă, dacă ficatul este afectat ireversibil de fibroză, singura soluție rămâne transplantul hepatic.

Din păcate, steatohepatita poate avansa destul de repede spre ciroză, fără să aibă manifestări clinice evidente, de aceea, bolnavii trebuie urmăriți medical periodic și dispensarizați activ, pentru prevenirea complicațiilor.

Pacienții cu afecțiuni ale ficatului pot beneficia de o gamă completă de consultații, investigații medicale de specialitate și tratament personalizat la Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR. Aici, pe lângă elastografia de tip Fibroscan, diagnosticul steatohepatitei poate fi pus și cu ajutorul unor biomarkeri – FibroActiTest și Fibromax, care estimează corect gradul de fibroză și inflamația ficatului.

Echipa medicală multidisciplinară care activează în acest centru include medici cu experiență în diferite specialități medicale (hepatologie, gastroenterologie, chirurgie hepatică, anatomie patologică, oncologie, nutriție, imagistică medicală, endoscopie intervențională), care asigură o evaluare completă a pacientului și recomandă un tratament personalizat, cu monitorizarea pe termen lung a rezultatelor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Ce poate ascunde greața?
Ce poate ascunde greața?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân