Afecțiunile grave care se pot manifesta prin dureri abdominale constante

  • Publicat:
  • Actualizat:
Afecțiunile grave care se pot manifesta prin dureri abdominale constante

Greața, vărsăturile, tulburările de tranzit intestinal și durerile abdominale pot fi simptomele unor afecțiuni digestive serioase, care trebuie să fie investigate printr-o endoscopie digestivă. Aceasta este o procedură imagistică prin care tractul gastrointestinal poate fi vizualizat cu ajutorul endoscopului, un tub flexibil, prevăzut cu o cameră video.

În funcție de manifestările clinice, medicul gastroenterolog poate recomanda o endoscopie digestivă superioară, pentru examinarea esofagului, stomacului și duodenului (segmentul superior al intestinului subțire) sau o colonoscopie, pentru analizarea intestinului gros.

În timpul endoscopiei, pentru stabilirea unui diagnostic cât mai clar, medicul poate recolta și un fragment de țesut pentru examenul histopatologic. În anumite situații, poate fi recomandată și o ecografie endoscopică (ecoendoscopie/EUS). Această investigație combină ecografia cu endoscopia digestivă superioară, pentru a oferi medicului informații cât mai clare și complete despre starea tractului digestiv al pacientului.

Prin endoscopie și ecoendoscopie pot fi diagnosticate o serie de afecțiuni gastrointestinale grave, precum ulcerul, boala de reflux gastroesofagian, tumorile sau alte leziuni ori inflamații ale tubului digestiv superior, care produc simptome greu de ignorat.

Însă endoscopia digestivă superioară poate avea și rol terapeutic, fiind folosită pentru realizarea unor intervenții precum rezecția de polipi gastrici sau extragerea unor corpi străini. De asemenea, procedura poate fi utilizată și pentru testarea Helicobacter Pylori, care permite identificarea unei bacterii care crește riscul apariției ulcerului și cancerului de stomac.

În cazul modificărilor de tranzit intestinal (constipație ori diaree), care pot fi însoțite de crampe abdominale și sângerare, colonoscopia este cea mai indicată procedură pentru stabilirea unui diagnostic. La fel ca endoscopia digestivă superioară, colonoscopia poate fi realizată și în scop terapeutic. Astfel, în timpul procedurii pot fi excizate tumori sau polipi din interiorul colonului, dar și ca metodă de screening, în lipsa simptomelor.

Astfel, colonoscopia de control este recomandată tuturor persoanelor trecute de 45-50 de ani, precum și celor care au un istoric familial de polipi sau de cancer colorectal. Cu această ocazie se pot face și biopsii, iar fragmentele vor fi studiate ulterior la microscop, de medicul anatomopatolog.

La Spitalul Clinic SANADOR, endoscopia digestivă superioară și colonoscopia sunt realizate cu aparatură de înaltă performanță. Pentru asigurarea confortului în timpul examinării, pacienții pot beneficia și de sedare profundă, asigurată de un medic specializat în anestezie și terapie intensivă. Pentru cazurile mai grave, echipa medicală experimentată de la Spitalul Clinic SANADOR poate realiza și proceduri complexe de endoscopie intervențională.

Printre intervențiile terapeutice avansate care au loc în departamentul de Gastroenterologie și Endoscopie intervențională SANADOR se numără montarea de stenturi esofagiene expandabile, ligatura varicelor esofagiene, hemostaza endoscopică pentru hemoragiile digestive superioare și colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP), pentru tratamentul afecțiunilor bilio-pancreatice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân