Abordarea modernă pentru metastaze în diverse tipuri de cancer

Dr. Tudor Alin Țârlea, medic primar radioterapie în cadrul Centrului Oncologic Sanador, ne-a explicat în interviul video ce soluții există pentru metastaze.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Atunci când un cancer se răspândește la distanță de locul unde a apărut inițial și apar metastaze, cancerul se numește metastatic. În multe tipuri de tumori maligne, cancerul metastatic echivalează cu stadiul IV al cancerului. Celulele metastatice ale unui cancer seamănă cu cele ale tumorii inițiale.

O tumoră malignă se poate răspândi în orice zonă din corp. Însă specialiștii au observat de-a lungul timpului că un cancer primar de la un anumit organ migrează doar în anumite structuri. Cel mai frecvent afectate de metastaze sunt oasele, ficatul și plămânii. Însă metastazele pot apărea și la nivelul creierului, pielii sau zonei peritoneale.

Astfel, cancerul de sân poate da metastaze în oase, ficat, plâmâni sau creier. Cel de plămâni poate provoca diseminări în plămân, oase, creier, ficat sau glandele suprarenale. Cancerul de colon duce la metastaze în ficat, plămâni și peritoneu. Iar celule din tumorile prostatei migrează în ficat, plămâni, oase și glande suprarenale.

Dacă în urmă cu 50 de ani, medicina nu avea soluții pentru metastaze, astăzi lucrurile stau cu totul altfel. În centrele moderne de tratament al bolilor oncologice, există protocoale de terapie și pentru metastaze. Radioterapia este una dintre soluții, alături de chirurgie, însă recomandările variază în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte.

În cadrul materialui video realizat cu dr. Tudor Alin Țârlea, medic primar radioterapie în cadrul Centrului Oncologic SANADOR, am trecut în revistă câteva informații importante în ceea ce privește abordarea metastazelor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Redactor-şef
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult