Diagnostic rapid și precis cu RMN multiparametric de prostată

  • Publicat:
  • Actualizat:
Diagnostic rapid și precis cu RMN multiparametric de prostată
Sursa foto: SANADOR

Popularitatea examinării imagistice prin rezonanță magnetică, denumită și RMN, este în continuă creștere și chiar dacă nu ați efectuat vreodată un examen RMN, sigur ați auzit termenul în cadrul unor emisiuni de specialitate sau chiar în conversațiile zilnice. Imagistica prin rezonanță magnetică este considerată una dintre cele mai avansate tehnici de imagistică, care poate oferi rapid un diagnostic precis și corect.

Cancerul de prostată poate fi depistat cu acuratețe, chiar și în stadii incipiente, cu ajutorul examinării prin rezonanță magnetică multiparametrică. Pe baza informațiilor relevate de această investigație, medicul poate depista leziuni prostatice suspecte oncologic și poate încadra leziunile descoperite într-un anumit nivel de risc oncologic (scorul de evaluare PI-RADS). Stabilirea grupei de risc în cancerul de prostată este utilă, mai ales, pentru a ghida abordarea terapeutică viitoare și pentru a obține cele mai mari rate de succes ale tratamentului.

În prezent, RMN multiparametric de prostată este utilizat în diagnosticarea, stadializarea, monitorizarea tratamentului cancerului de prostată, precum și în urmărirea activă a pacienților cu leziuni canceroase fără semnificație clinică, ajutând la reducerea supradiagnosticării cazurilor de cancer de prostată.

Mai mult, pentru a crește siguranța diagnosticului și acuratețea detecției cancerului, examinarea RMN multiparametrică este utilizată și la efectuarea de biopsii prostatice de fuziune („fusion biopsy”). În timp, biopsiile clasice prostatice vor fi cu siguranță înlocuite de tehnica performantă, minim-invazivă, „fusion biopsy”, în care imaginile ecografice obținute în timp real sunt fuzionate cu cele de la RMN multiparametric, cu ajutorul unui software avansat.

Într-o descriere simplă, examenul RMN multiparametric este o investigație imagistică de diagnostic relativ nouă care utilizează un câmp magnetic și unde radio pentru a produce imagini detaliate ale anatomiei și funcției organelor interne sau a țesuturilor.

Tehnologia RMN poate produce imagini tridimensionale care pot fi analizate din diferite unghiuri, iar tehnica multiparametrică suprapune secvențele cu informații anatomice peste cele cu informații funcționale, rezultate din încărcarea dinamică de contrast a țesutului investigat.

Examinarea RMN multiparametrică nu diferă foarte mult de examinarea RMN clasică. Înaintea efectuării procedurii, pacientul trebuie să respecte o serie de indicații și o pregătire digestivă.

Examinarea este una sigură, nedureroasă, neiradiantă și neinvazivă, care folosește o substanță de contrast intravenoasă cu proprietăți paramagnetice, pentru a obține informații despre structura morfologică și perfuzia sanguină a organului investigat.

În prezent, echipamentele cu puterea câmpului magnetic 3 Tesla sunt preferate de medici datorită obținerii unor imagini cu rezoluție spațială și temporală net superioare, dar și datorită timpului redus de achiziție.

La SANADOR, puteți beneficia de RMN multiparametric de prostată efectuat cu ajutorul celor mai noi echipamente RMN: Siemens magnetom Vida 3 Tesla în Clinica SANADOR Floreasca și Siemens Magnetom Skyra 3 Tesla la Spitalul Clinic SANADOR, care dispun de cele mai avansate tehnologii imagistice medicale.

Echipamentele RMN 3 Tesla disponibile la SANADOR sunt cele mai puternice și sofisticate scannere ale corpului uman, cu numeroase beneficii atât pentru pacient, cât și pentru medic. Astfel examinarea RMN 3 Tesla:

  • Oferă imagini tridimensionale de înaltă rezoluție;
  • Oferă confort pacientului prin timp de examinare redus;
  • Diminuează nivelul de stres al pacientului;
  • Permite identificarea leziunilor morfologice incipiente;
  • Permite identificarea neoplaziilor de dimensiuni foarte mici.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân