Zeplan, 10 mg / 20 mg, comprimate filmate

Substanță activa
simvastatină
Clasa ATC
C10AA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
cardiopatie ischemică, hiperlipidemie, hipercolesterolemia familială homozigotă
Producător
GEDEON RICHTER ROMÂNIA S.A.
Acțiune terapeutică
hipolipemiante; hipocolesterolemiante şi hipotrigliceridemiante, inhibitori ai HMG-CoA reductazei

Compoziţie

Compoziţie

Zeplan 10 mg

Un comprimat filmat conţine simvastatină 10 mg şi excipienţi: lactoză monohidrat, butil- hidroxianisol, acid ascorbic, acid citric anhidru, celuloză microcristalină, amidon pregelatinizat, stearat de magneziu, Opadry 33G24737. Zeplan 20 mg

Un comprimat filmat conţine simvastatină 20 mg şi excipienţi: lactoză monohidrat, butil- hidroxianisol, acid ascorbic, acid citric anhidru, celuloză microcristalină, amidon pregelatinizat, stearat de magneziu, Opadry 39G22514.

Grupa farmacoterapeutică: hipolipemiante; hipocolesterolemiante şi hipotrigliceridemiante, inhibitori ai HMG-CoA reductazei.

Indicaţii şi contraindicaţii

Indicaţii terapeutice

Cardiopatie ischemică

La pacienţii cu cardiopatie ischemică, cu nivele plasmatice ale colesterolului peste 5,5 mmol/l, Zeplan este indicat pentru:

  • reducerea riscului mortalităţii;
  • reducerea riscului de deces de cauză coronariană şi infarct miocardic nonletal;
  • reducerea necesităţii procedurilor de revascularizare miocardică (bypass coronarian şi angioplastie coronariană transluminală percutanată);
  • încetinirea progresiei aterosclerozei coronariene, inclusiv reducerea apariţiei de leziuni noi şi ocluzii totale.

Hiperlipidemie

Zeplan este indicat ca adjuvant al dietei pentru reducerea nivelelor crescute ale colesterolului total, a LDL-colesterolului, apolipoproteinei B şi trigliceridelor la pacienţi cu hipercolesterolemie primară, hipercolesterolemie familială heterozigotă sau hiperlipidemie mixtă, atunci când răspunsul la dietă şi alte măsuri nefarmacologice este insuficient. Simvastatina creşte HDL-colesterolul şi de aceea scade raportul LDL-colesterol /HDL-colesterol şi colesterol total/HDL-colesterol.

La fel ca pentru orice terapie hipocolesterolemiantă, la începutul tratamentului trebuie evaluaţi toţi factorii de risc.

Hipercolesterolemia familială homozigotă

Zeplan este indicat ca adjuvant al dietei şi altor măsuri nefarmacologice de reducere a nivelelor crescute ale colesterolului total, LDL-colesterolului şi apolipoproteinei B la pacienţi cu hipercolesterolemie familială homozigotă, atunci când răspunsul la aceste măsuri este inadecvat.

Contraindicaţii

  • hipersensibilitate la simvastatină sau la oricare dintre excipienţii produsului;
  • afecţiuni hepatice active sau creşteri persistente inexplicabile ale transaminazelor serice;
  • porfirie;
  • sarcină şi alăptare; femei la vârsta fertilă, în absenţa protecţiei adecvate prin metode nehormonale;
  • tratament concomitent cu itraconazol, ketoconazol, antiproteaze (vezi Interacţiuni).

Precauţii

Hipertrigliceridemia

Deşi simvastatina scade nivelul trigliceridelor, aceasta nu este indicată în hiperlipidemiile manifestate în principal prin hipertrigliceridemie (hiperlipidemii tip I, IV şi V).

Efecte hepatice

După începerea tratamentului cu Zeplan pot să apară creşteri tranzitorii minore şi asimptomatice ale transaminazelor serice, care nu necesită întreruperea tratamentului. Nu există dovezi că aceste modificări ar fi datorate hipersensibilizării la simvastatină. Se recomandă efectuarea testelor hepatice la toţi pacienţii înaintea iniţierii tratamentului şi periodic în timpul tratamentului (de ex. de două ori pe an) în primul an sau cel puţin un an după creşterea dozei. Pacienţii care primesc doze de 80 mg simvastatină pe zi vor efectua testele trimestrial. Se acordă atenţie specială pacienţilor cu transaminaze serice crescute, iar la aceşti pacienţi testele se repetă frecvent. Dacă nivelul transaminazelor este în creştere, mai ales dacă depăşeşte de trei ori limita superioară a normalului şi creşterea este persistentă, tratamentul cu Zeplan va fi întrerupt.

Zeplan va fi administrat cu precauţie la pacienţii care consumă cantităţi importante de alcool etilic şi/sau au antecedente de boală hepatică. Bolile hepatice active sau transaminazele crescute sunt contraindicaţii pentru utilizarea simvastatinei.

Evaluarea oftalmologică

În absenţa oricărui tratament medicamentos, o creştere a prevalenţei opacifierii cristalinului în timp este previzibilă, ca rezultat al îmbătrânirii. Datele actuale nu indică vreun efect advers al simvastatinei asupra cristalinului.

Interacţiuni şi atenţionări speciale

Interacţiuni

Gemfibrozil şi alţi fibraţi, niacină în doze hipolipemiante (1 g/zi). Aceste medicamente cresc riscul apariţiei miopatiei în cazul administrării concomitente cu simvastatină, probabil pentru că pot produce miopatie şi în cazul administrării ca monoterapie. Nu există date că aceste medicamente modifică farmacocinetica simvastatinei.

Interacţiuni cu CYP3A4.

Simvastatina nu are acţiune inhibitorie asupra CYP3A4 şi, de aceea, nu afectează concentraţiile plasmatice ale medicamentelor metabolizate pe această cale. Simvastatina reprezintă un substrat pentru CYP3A4. Inhibitorii potenţi ai CYP3A4 pot creşte riscul apariţiei miopatiei prin creşterea concentraţiilor plasmatice ale inhibitorilor HMG-CoA reductazei. Aceste medicamente sunt: ciclosporina, itraconazolul, ketoconazolul, eritromicina, claritromicina, inhibitorii proteazei HIV şi nefazodona.

Sucul de grapefruit conţine unul sau mai multe componente care inhibă CYP3A4. Efectul consumului moderat (de ex. 240 ml pe zi) este minim (creştere cu 13% a activităţii inhibitorii asupra HMG-CoA reductazei) şi fără relevanţă clinică. Cantităţile mari (peste 1 l pe zi) trebuie evitate pentru că produc o creştere semnificativă a activităţii inhibitorii asupra HMG-CoA reductazei.

Digoxină

Administrarea concomitentă a simvastatinei cu digoxină produce o uşoară creştere (sub 0,3 ng/ml) a concentraţiei plasmatice a digoxinei.

Derivaţi cumarinici

Simvastatina poate potenţa efectul anticoagulantelor cumarinice. La pacienţii cu tratament anticoagulant se va determina timpul de protrombină înaintea introducerii simvastatinei şi frecvent la începutul tratamentului cu Zeplan, pentru a depista eventualele modificări ale timpului de protrombină. Odată obţinut un timp de protrombină stabil, pacienţii vor fi testaţi la intervalele uzuale pentru un tratament anticoagulant. Dacă doza de simvastatină se modifică, procedura iniţială trebuie repetată.

Atenţionări speciale

Efecte musculare

Simvastatina şi alţi inhibitori de HMG-CoA reductază pot produce ocazional miopatie, manifestată prin dureri sau slăbiciune musculară însoţite de creşteri importante ale creatinfosfokinazei (CPK) (>10 ori limita superioară normală). Rabdomioliza, cu sau fără insuficienţă renală secundară mioglobinuriei, poate să apară rar.

Miopatia datorată interacţiunilor medicamentoase

Incidenţa şi severitatea miopatiei cresc în cazul administrării concomitente a inhibitorilor de HMG-CoA reductază cu medicamente care pot cauza miopatie, cum sunt gemfibrozilul şi alţi fibraţi sau niacină (acid nicotinic) administrată în doze hipolipemiante (1 g/zi).

În plus, riscul apariţiei miopatiei creşte odată cu creşterea nivelelor plasmatice ale inhibitorilor HMG-CoA reductazei. Simvastatina şi alţi inhibitori ai HMG-CoA reductazei sunt metabolizaţi prin citocromul P450 3A4 (CYP3A4). Anumite medicamente care au efect inhibitor semnificativ la doze terapeutice asupra acestei căi metabolice pot creşte substanţial concentraţiile plasmatice ale inhibitorilor HMG-CoA reductazei, crescând astfel riscul de apariţie a miopatiei. Aceste medicamente sunt: ciclosporina, antifungicele derivate din azol (itraconazol şi ketoconazol), antibioticele macrolide (eritromicina şi claritromicina), inhibitorii proteazei HIV şi antidepresivul nefazodonă.

Măsuri generale de reducere a riscului miopatiei

Pacienţii care încep tratamentul cu Zeplan trebuie atenţionaţi asupra riscului de apariţie a miopatiei şi a necesităţii raportării rapide a durerilor musculare inexplicabile, lentorii sau slăbiciunii musculare. Nivelele CPK de peste 10 ori limita superioară a normalului la un pacient cu simptome musculare inexplicabile indică miopatie. Tratamentul cu Zeplan trebuie întrerupt dacă este suspectată sau diagnosticată o miopatie.

Pacienţii cu insuficienţă renală, de obicei apărută ca o complicaţie a diabetului zaharat, au risc crescut de apariţie a rabdomiolizei. La aceşti pacienţi, creşterea dozei de simvastatină necesită precauţie. De asemenea, pentru că nu există efecte nefavorabile ale întreruperii pe termen scurt a tratamentului, Zeplan va fi întrerupt cu câteva zile înaintea intervenţiilor chirurgicale sau când intervine un eveniment medical sau chirurgical major.

Măsuri de reducere a riscului apariţiei miopatiei datorată interacţiunilor medicamentoase

În cazul tratamentului cu Zeplan asociat cu un medicament cu potenţial de interacţiune, medicul trebuie să aprecieze beneficiile şi riscurile potenţiale şi să monitorizeze atent pacientul, în special în primele luni de tratament şi în perioadele următoare creşterii dozelor ambelor medicamente. Se recomandă determinarea periodică a CPK. Administrarea concomitentă de Zeplan cu fibraţi sau niacină trebuie evitată, deoarece beneficiile creşterii acţiunii hipolipemiante sunt depăşite de riscul crescut de apariţie a miopatiei.

Asocierea fibraţilor sau niacinei cu doze mici de simvastatină a fost utilizată în studii clinice de scurtă durată, fără apariţia miopatiei. Asocierea acestor medicamente cu inhibitorii de HMG-CoA reductază produce o scădere mică a LDL-colesterolului, însă reducerea nivelelor trigliceridelor şi creşterea HDL-colesterolului pot fi semnificative. Dacă este necesară asocierea unuia din aceste medicamente cu Zeplan, este preferabilă niacina, care predispune la un risc mai mic de apariţie a miopatiei.

La pacienţii trataţi cu Zeplan în asociere cu ciclosporină, fibraţi sau niacină, dozele de simvastatină nu trebuie să depăşească 10 mg pe zi, pentru că riscul apariţiei miopatiei creşte la doze mari. Utilizarea concomitentă de Zeplan cu itraconazol, ketoconazol, eritromicină, claritromicină, inhibitori ai proteazei HIV sau nefazodonă nu este recomandată. Tratamentul cu Zeplan va fi întrerupt pe durata curei cu aceste medicamente, care, de obicei, este de scurtă durată.

Utilizarea concomitentă a altor medicamente cu efect inhibitor important asupra CYP3A4 va fi evitată, cu excepţia cazurilor când beneficiile tratamentului asociat depăşesc riscul crescut.

Copii

Siguranţa şi eficacitatea administrării simvastatinei la copii nu au fost stabilite. Zeplan nu este recomandat pentru uz pediatric.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Zeplan este contraindicat în sarcină. Ateroscleroza fiind un proces cronic, întreruperea tratamentului cu Zeplan în timpul sarcinii poate să aibă un impact minor asupra rezultatelor tratamentului pe termen lung al hiperlipidemiilor. În plus, colesterolul şi alţi produşi ai căii de biosinteză a colesterolului sunt componente esenţiale ale dezvoltării fetale, inclusiv ale sintezei steroizilor şi membranelor celulare. Datorită capacităţii inhibitorilor HMG-CoA reductazei, inclusiv a simvastatinei, de a reduce sinteza colesterolului şi, posibil, a altor produşi ai căii de biosinteză a colesterolului, Zeplan este contraindicat pentru utilizarea în sarcină şi la femei la vârsta fertilă, exceptând pacientele care utilizează metode contraceptive eficiente nehormonale. Între întreruperea tratamentului cu Zeplan şi concepţie trebuie păstrat un interval de o lună. Dacă pacientele rămân însărcinate în timpul tratamentului, Zeplan trebuie întrerupt şi pacienta va fi avertizată asupra riscului potenţial pentru făt.

Pentru că siguranţa administrării la gravide nu a fost stabilită şi nu există un beneficiu aparent al terapiei cu simvastatină în sarcină, în momentul apariţiei unei sarcini tratamentul cu Zeplan va fi oprit imediat.

Alăptarea

În lipsa datelor privind excreţia în laptele matern, Zeplan nu va fi administrat la femei care alăptează.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu au fost semnalate efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Zeplan se administrează oral. Pacienţii trebuie să urmeze o dietă hipocolesterolemiantă standard înainte şi pe toată durata tratamentului cu Zeplan.

Cardiopatie ischemică

Pacienţii cu cardiopatie ischemică pot fi trataţi cu o doză iniţială de 20 mg simvastatină/zi în priză unică, administrată seara. Ajustarea dozei, dacă este necesară, se va face la intervale de cel puţin patru săptămâni, până la maximum 80 mg pe zi, administrate seara, în priză unică, în funcţie de evoluţia colesterolemiei.

Dacă nivelele LDL-colesterolului scad sub 1,94 mmol/l (75 mg/dl) sau colesterolul total scade sub 3,6 mmol/l (140 mg/dl), dozele de simvastatină trebuie reduse.

Hiperlipidemie

Doza iniţială recomandată este de 10 mg simvastatină/zi, administrată seara. Doza zilnică este de 10 – 80 mg simvastatină/zi, în priză unică, administrată seara. Un răspuns important la tratamentul cu Zeplan apare deja la sfârşitul primelor două săptămâni, iar răspunsul terapeutic maxim apare după 4-6 săptămâni de tratament. Răspunsul se menţine la continuarea tratamentului. Dacă tratamentul cu Zeplan este întrerupt, colesterolul total revine la valorile dinaintea tratamentului. Ajustarea dozelor se face după modelul de mai sus (vezi Cardiopatie ischemică) .

Hipercolesterolemia familială homozigotă

Dozele recomandate pentru pacienţii cu hipercolesterolemie familială homozigotă sunt de 40 mg simvastatină pe zi în priză unică, seara sau 80 mg simvastatină pe zi, în trei prize: 20 mg dimineaţa, 20 mg la prânz şi 40 mg seara. Zeplan se utilizează asociat cu alte măsuri de reducerea a lipidelor sau dacă astfel de tratamente nu sunt disponibile.

Tratament asociat

Zeplan este eficient ca monoterapie sau în asociere cu chelatori ai acizilor biliari. La pacienţii care primesc ciclosporină, fibraţi sau niacină concomitent cu Zeplan, doza maximă de simvastatină recomandată este de 10 mg pe zi.

Insuficienţa renală

Pentru că simvastatina nu prezintă excreţie renală semnificativă, nu este necesară modificarea dozelor de Zeplan la pacienţii cu insuficienţă renală moderată.

La pacienţii cu insuficienţă renală severă (clearance al creatininei <30 ml/min), dacă sunt necesare doze de peste 10 mg simvastatină pe zi, acestea vor fi administrate cu precauţie.

Vârstnici

Eficacitatea tratamentului cu simvastatină la vârstnici este similară cu cea observată la adulţi la aceleaşi doze. Nu se constată o creştere a frecvenţei reacţiilor adverse manifestate clinic sau paraclinic. Copii

Nu au fost realizate studii privind eficienţa şi siguranţa administrării simvastatinei la copii.

Reacţii adverse şi supradozaj

Reacţii adverse

Zeplan este în general bine tolerat. Mai frecvent pot să apară dureri abdominale, constipaţie şi flatulenţă. Alte reacţii adverse sunt astenia şi cefaleea.

Uneori pot să apară: greaţă, diaree, rash, dispepsie, prurit, alopecie, somnolenţă, crampe musculare, mialgii, pancreatită, parestezii, neuropatie periferică, vărsături şi anemie. Rareori pot apărea miopatie, rabdomioliză sau hepatită/icter. Foarte rar apare un sindrom de hipersensibilitate, care poate fi manifestat prin: angioedem, sindrom lupoid, polimialgie reumatică, vasculită, trombocitopenie, eozinofilie, VSH crescut, artrite, artralgii, urticarie, fotosensibilitate, febră, hiperemie, dispnee, stare alterată. Valori de laborator.

Rar pot să apară creşteri marcate şi persistente ale transaminazelor serice; fosfataza alcalină şi y-glutamil-transpeptidaza pot fi de asemenea crescute. Modificările testelor hepatice sunt în general uşoare şi tranzitorii. O creştere a nivelului seric al fracţiunii CPK provenite din muşchii scheletici poate să apară în cazul afectării musculare.

Supradozaj

Manifestările supradozajului simvastatinei sunt nespecifice şi pacienţii îşi revin fără sechele. Tratamentul supradozajului constă în măsuri generale de susţinere. Concentraţia plasmatică maximă se atinge la 1,3-2,4 ore de la ingestie.

Alte informaţii

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Zeplan 10 mg

Cutie cu 1 blister a 14 comprimate filmate. Cutie cu 2 blistere a câte 14 comprimate filmate.

Zeplan 20 mg

Cutie cu 1 blister a 14 comprimate filmate. Cutie cu 2 blistere a câte 14 comprimate filmate.

Producător

GEDEON RICHTER ROMÂNIA S.A., România

Deţinătorul Autorizaţiei de punere de piaţă

GEDEON RICHTER ROMÂNIA S.A.,

Str Cuza Vodă nr. 99-105, Târgu Mureş, România

Data ultimei verificări a prospectului Noiembrie, 2004

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?