Xibimer, 50 mg, comprimate filmate

Producător: DR. REDDY'S LABORATORIES ROMÂNIA SRL
Substanță activa
Sumatriptan
Clasa ATC
N02CC
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
pentru ameliorarea simptomelor migrenei
Producător
DR. REDDY'S LABORATORIES (UK) Ltd
Acțiune terapeutică
antimigrenoase, agonisti selectivi ai receptorilor 5-HT

Ce este Xibimer şi pentru ce se utilizează

Xibimer conţine o substanţă numită sumatriptan, care este utilizată pentru ameliorarea simptomelor migrenei.

Xibimer trebuie utilizat numai la apariţia primelor semne şi a simptomelor episodului de migrenă şi nu pentru a preveni apariţia unui episod de migrenă.

Acest medicament este indicat numai adulţilor.

Înainte să utilizaţi Xibimer

Nu utilizaţi Xibimer

  • dacă sunteţi hipersensibil (alergic) la sumatriptan sau la oricare dintre celelalte componente ale Xibimer;
  • dacă aveţi o afecţiune a inimii cum este boala cardiacă ischemică (determinată de îngustarea arterelor coronare) sau dureri în piept (angină pectorală) sau dacă aţi avut un infact miocardic;
  • dacă aveţi probleme cu circulaţia de la nivelul picioarelor, manifestate prin dureri asemănătoare crampelor care apar în timpul mersului pe jos (boală vasculară periferică);
  • dacă aţi avut un accident vascular cerebral sau un accident ischemic tranzitor;
  • dacă aveţi tensiunea arterială mare (hipertensiune arterială). Puteţi utiliza Xibimer numai dacă aveţi hipertensiune arterială uşoară controlată prin tratament;
  • dacă funcţiile ficatului dumneavoastră sunt grav afectate (insuficienţă hepatică severă);
  • dacă luaţi concomitent alte medicamente utilizate pentru ameliorarea simptomelor determinate de migrenă, care conţin ergotamină sau medicamente asemănătoare;
  • dacă luaţi concomitent medicamente utilizate în tratamentul depresiei, cum sunt inhibitorii de monoaminooxidază (IMAO). Xibimer nu trebuie utilizat timp de 2 săptămâni de la terminarea tratamentului cu IMAO;
  • la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani;
  • la vârstnici (cu vârsta peste 65 de ani). Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Xibimer
  • dacă sunteţi predispus la afecţiuni ale inimii sau ale vaselor de sânge, mai ales dacă vă aflaţi în postmenopauză sau dacă aveţi vârsta (în cazul bărbaţilor) peste 40 de ani;
  • dacă aveţi tensiune arterială mare;
  • dacă sunteţi alergic la sulfonamide (antibiotic). În acest caz există posibilitatea să fiţi sensibil la administrarea de sumatriptan şi să dezvoltaţi reacţii alergice cu severitate diferită (mergând de la erupţie pe piele până la anafilaxie);
  • dacă utilizaţi Xibimer o perioadă îndelungată este posibil ca durerile de cap să se accentueze. În acest caz, întrerupeţi tratamentul şi solicitaţi consult de specialitate.
  • dacă aveţi sau aţi avut epilepsie.

Xibimer este indicat pentru ameliorarea simptomelor apărute numai în cadrul anumitor tipuri de migrenă. Medicul dumneavoastră vă va prescrie Xibimer numai dacă aveţi un anumit tip de migrenă. Înaintea administrării Xibimer medicul dumneavoastră va efectua un consult pentru excluderea unor afecţiuni severe ale creierului, unor afecţiuni ale inimii.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Următoarele medicamente pot interacţiona cu Xibimer şi pot determina apariţia unor reacţii adverse dacă sunt luate concomitent:

  • inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), triptani şi inhibitori ai recaptării serotoninei şi noradrenalinei (IRSN), IMAO (medicamente utilizate în tratamentul depresiei);
  • ergotamină şi medicamente înrudite (medicamente utilizate în ameliorarea simptomelor determinate de migrenă);
  • sulfonamide;
  • preparate pe bază de plante medicinale care conţin sunătoare (Hypericum perforatum).

Asiguraţi-vă că medicul dumneavoastră sau farmacistul cunosc faptul că dumneavoastră luaţi aceste medicamente înainte de a vi se prescrie Xibimer.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte să luaţi orice medicament.

Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, credeţi că sunteţi gravidă sau vreţi să rămâneţi gravidă. Xibimer nu trebuie utilizat în timpul sarcinii decât la recomandarea medicului. Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă alăptaţi. Sumatriptamul se elimină în lapte. Ca urmare, trebuie să întrerupeţi alăptarea timp de 24 ore după ce aţi luat Xibimer, timp în care laptele secretat trebuie muls şi aruncat.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Xibimer poate determina somnolenţă şi ameţeli. Ca urmare, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje dacă prezentaţi astfel de manifestări.

Informaţii importante privind unele componente ale Xibimer

Xibimer conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Vă rugăm să întrebaţi medicul dumneavoastră dacă vă îngrijorează vreunul din componentele acestui medicament.

Cum să utilizaţi Xibimer

Utilizaţi întotdeauna Xibimer exact cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul, dacă nu sunteţi sigur.

Utilizaţi Xibimer doar după debutul unui episod de migrenă. În caz de atac migrenos este recomandat să se administreze cât mai devreme cu putinţă, dar administrarea Xibimer este eficientă în orice moment.

Nu luaţi Xibimer pentru a încerca să preveniţi apariţia unui episod de migrenă.

Nu utilizaţi Xibimer timp de cel puţin 24 de ore după utilizarea unor medicamente care conţin ergotamină sau dihidroergotamină.

Comprimatele filmate se înghit întregi, cu un pahar cu apă.

Medicamentul este destinat administrării numai la adulţi.

Adulţi

Doza iniţială recomandată este de 50 mg sau 100 mg sumatriptan, în funcţie de răspunsul clinic.

Vârstnici (cu vârsta peste 65 ani)

Nu se recomandă administrarea Xibimer la pacienţi cu vârsta peste 65 de ani.

Copii (cu vârsta sub 18 ani)

Nu se recomandă administrarea Xibimer.

Pacienţi cu disfuncţie renală

Doza iniţială recomandată este ca şi în cazul adulţilor de 50 mg sau 100 mg sumatriptan, în funcţie de răspunsul clinic.

Pacienţi cu disfuncţie hepatică

Doză iniţială este de 50 mg sumatriptan.

La pacienţii care răspund la prima doză dar la care simptomele reapar, se poate administra o altă doză în interval de 24 ore cu condiţia ca diferenţa între momentele de administrare să fie de minim 2 ore şi să nu se utilizeze mai mult de 300 mg sumatriptan în 24 de ore.

La pacienţii care nu răspund la doza recomandată de sumatriptan, nu se va administra o altă doză, deşi Xibimer poate fi utilizat în cazul atacurilor de migrenă ulterioare.

La pacienţii care nu răspund la tratament, în scopul eliminării durerii, se poate utiliza aspirină sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene AINS.

Dacă aţi utilizat mai mult Xibimer decât trebuie

In cazul în care aţi luat mai multe comprimate filmate decât trebuie din Xibimer, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Luaţi cu dumneavoastră cutia medicamentului pentru a o arăta medicului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Xibimer poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Anumite persoane pot fi alergice la medicamente. Dacă aveţi oricare dintre următoarele simptome imediat după administrarea Xibimer, ÎNTRERUPEŢI tratamentul şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră:

  • greutate la respiraţie sau senzaţie de apăsare în piept;
  • umflare a feţei, limbii sau gâtului;
  • senzaţie de leşin sau senzaţie de rău;
  • convulsii;
  • erupţii pe piele.

Reacţiile adverse sunt prezentate conform frecvenţei de apariţie folosind următoarea convenţie:

Foarte frecvente care afectează mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi
Mai puţin frecvente care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi
Rare care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi
Foarte rare care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi
Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile.

Dacă apare oricare dintre următoarele simptome nu este nevoie să întrerupeţi tratamentul, dar spuneţi medicului dumneavoastră:

Tulburări ale sistemului nervos

Frecvente: ameţeală, înrosire trecătoare a feţei, slăbiciune/oboseală şi somnolenţă.

Rare: convulsii, simptome nervoase centrale incluzând pareza unei jumătăţi a corpului, accident vascular cerebral, hemoragie intracerebrală şi uneori, pierderea cunoştinţei.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Cu frecvenţă necunoscută: reacţii cutanate precum angioedemul şi urticaria.

Tulburări oculare

Rare: tremor al pleoapelor, vedere dublă, nistagmus (mişcări neintenţionate, rapide şi sacadate ale ochilor), pierdere a vederii pe o porţiune limitată a câmpului vizual şi scăderea acuităţii vizuale.

Foarte rare: pierderea vederii care este de obicei tranzitorie. Totuşi, tulburările vizuale pot fi determinate chiar de atacul migrenos.

Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv

Foarte rare: senzaţia de obicei tranzitorie, de greutate la mişcare, senzaţie de înţepenire, mai ales la nivelul gâtului şi toracelui.

Tulburări gastro-intestinale

Frecvente: greţuri şi vărsături.

Foarte rare: colită ischemică severă (afectarea intestinului gros determinată de tulburări ale circulaţiei arteriale de la acest nivel).

Cu frecvenţă necunoscută: îngustarea arterei mezenterice şi constricţie esofagiană sau senzaţie de constricţie esofagiană.

Tulburări cardiace

Frecvente: dureri sau senzaţie de usturime, greutate, căldură, presiune sau senzaţie de apăsare care pot afecta orice parte a corpului, inclusiv gâtul şi pieptul şi pot fi intense. Aceste simptome pot fi generate de spasmul arterelor inimii, micşorarea diametrului vaselor de sânge, care în rare ocazii au evoluat către evenimente cardiovasculare, inclusiv bătăi neregulate ale inimii (fibrilaţie atrială şi fibrilaţie ventriculară), modificări pe electrocardiogramă tranzitorii, durere în piept (angină instabilă, angină vasospastică), scăderea fluxului de sânge către inimă (ischemie cardiacă), sau infarct miocardic.

Foarte rare: bătăi rapide sau rare ale inimii şi palpitaţii.

Tulburări vasculare

Foarte rare: scăderea tensiunii arteriale.

Cu frecvenţă necunoscută: creşterea presiunii sanguine.

Tulburări ale sistemului imunitar

Foarte rare: reacţii de hipersensibilizare variind de la erupţii pe piele până la, mai rar, şoc anafilactic.

Investigaţii diagnostice

Foarte rare: modificări minore ale testelor funcţiei hepatice.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

Cum se păstrează Xibimer

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Xibimer după data de expirare înscrisă pe ambalaj după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Xibimer

  • Substanţa activă este sumatriptan. Fiecare comprimat filmat conţine sumatriptan 50 mg, sub formă de sumatriptan succinat 70 mg.
  • Celelalte componente sunt: nucleu – lactoză monohidrat, croscarmeloză sodică, lactoză anhidră, celuloză microcristalină, stearat de magneziu; film – lactoză monohidrat, manitol, dioxid de titan (E171), talc, triacetină.

Cum arată Xibimer şi conţinutul ambalajului

Xibimer se prezintă sub formă de comprimate filmate, rotunde, de culoare albă, gravate cu „RDY” pe o faţă şi cu „292″ pe cealaltă faţă.

Medicamentul este disponibil în cutie cu 1 blister din PVC-PVDC/Al cu 6 sau 10 comprimate filmate sau în cutie cu 1 sau 3 blistere din Al/Al a câte 10 comprimate filmate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

DR. REDDY’S LABORATORIES ROMÂNIA SRL. Str. Nicolae Caramfil, Nr. 71-73, Etaj 5, Spaţiul 10 Sector 1, Bucureşti, România

Fabricantul

DR. REDDY’S LABORATORIES (UK) Ltd

6 Riverview Road

Beverley, Hull

East Yorkshire

HU17 0LD, Marea Britanie

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2011

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal