Naratriptan Stada Hemofarm, 2,5 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Naratriptan
Clasa ATC
N02CC
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
dureri de cap asociate migrenei
Producător
Centrafarm Services BV
Acțiune terapeutică
triptani (cunoscute şi ca agonişti ai receptorilor 5-HTi)

Ce este Naratriptan Stada Hemofarm şi pentru ce se utilizează

Comprimatele de Naratriptan STADA Hemofarm conţin naratriptan (sub formă de clorhidrat), o substanţă care aparţine unei clase de medicamente numite triptani (cunoscute şi ca agonişti ai receptorilor 5-HTi).

Comprimatele de Naratriptan STADA Hemofarm sunt utilizate în tratamentul durerilor de cap asociate migrenei.

Se crede că migrena este determinată de lărgirea temporară a vaselor de sânge de la nivelul capului. Se presupune că Naratriptan STADA Hemofarm acţionează prin îngustarea acestor vase de sânge. Ca rezultat, aceasta ajută la tratarea durerii de cap şi la atenuarea altor simptome ale unui episod de migrenă cum ar fi senzaţie sau stare de rău (greaţă şi vărsături) şi sensibilitate la lumină sau zgomote.

Înainte să luaţi Naratriptan Stada Hemofarm

Nu utilizaţi Naratriptan STADA Hemofarm

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clorhidrat de naratriptan, la alune, soia sau la oricare dintre celelalte componente ale Naratriptan STADA Hemofarm (vezi punctul 6, „Informaţii suplimentare” la sfârşitul acestui prospect);
  • dacă aveţi o afecţiune a inimii cum este boala cardiacă ischemică (determinată de îngustarea arterelor coronare) sau dureri în piept (angină pectorală) sau dacă aţi avut un infarct miocardic;
  • dacă aveţi probleme cu circulaţia de la nivelul picioarelor, manifestate prin dureri asemănătoare crampelor care apar în timpul mersului pe jos (boală vasculară periferică);
  • dacă aţi avut un accident vascular cerebral sau un accident vascular minor (denumit şi accident vascular ischemic tranzitor);
  • dacă aveţi tensiunea arterială mare. Este posibil să puteţi lua în continuare Naratriptan STADA Hemofarm dacă hipertensiunea dumneavoastră arterială este uşoară şi o trataţi.
  • dacă suferiţi de afecţiuni renale sau hepatice serioase
  • împreună cu alte medicamente împotriva migrenei, inclusiv dintre cele care conţin ergotamină sau alte medicamente similare cum este metisergida sau împreună cu un alt triptan sau agonist al receptorilor 5-HT1

Dacă vreuna dintre acestea vi se aplică: Spuneţi medicului dumneavoastră şi nu luaţi Naratriptan STADA Hemofarm.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Naratriptan STADA Hemofarm

Medicul dumneavoastră are nevoie de anumite informaţii înainte să începeţi să luaţi Naratriptan STADA Hemofarm.

Dacă prezentaţi factori de risc suplimentari:

  • dacă fumaţi intens sau dacă urmaţi un tratament de înlocuire a nicotinei,

şi mai ales

  • dacă sunteţi bărbat cu vârsta peste 40 de ani sau
  • dacă sunteţi femeie care a trecut de menopauză

În cazuri foarte rare, după utilizarea de naratriptan au apărut afecţiuni cardiace serioase deşi nu au existat semne anterioare ale unei afecţiuni cardiace.

Dacă vreunul dintre punctele acestei liste vi se aplică, aceasta poate însemna că prezentaţi un risc mai mare de apariţie a unei afecţiuni cardiace şi deci:

  • Spuneţi aceasta medicului dumneavoastră astfel încât funcţia dumneavoastră cardiacă să vă fie verificată înainte de a vă fi prescris Naratriptan STADA Hemofarm.

Dacă sunteţi alergic la antibioticele numite sulfonamide

În acest caz, este posibil să fiţi alergic şi la Naratriptan STADA Hemofarm. Dacă ştiţi că sunteţi alergic la un antibiotic dar nu ştiţi dacă acesta este sulfonamida:

  • Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte să luaţi Naratriptan STADA Hemofarm

Dacă luaţi frecvent Naratriptan STADA Hemofarm:

  • Utilizarea prea frecventă a Naratriptan STADA Hemofarm vă poate agrava durerile de cap.
  • Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aceasta vi se aplică. Medicul vă va recomanda să nu mai luaţi Naratriptan STADA Hemofarm.

Dacă simţiţi durere sau senzaţie de constricţie la nivelul pieptului după ce luaţi Naratriptan STADA Hemofarm:

Aceste efecte pot fi intense dar de obicei trec repede. Dacă nu dispar rapid sau dacă se agravează:

  • Cereţi imediat asistenţă medicală. Punctul 4 al acestui prospect conţine mai multe informaţii despre astfel de posibile reacţii adverse.

Dacă luaţi medicamente antidepresive numite ISRS (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei) sau IRSN (inhibitori ai recaptării serotoninei şi noradrenalinei):

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte să luaţi Naratriptan STADA Hemofarm.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Unele medicamente nu trebuie luate împreună cu Naratriptan STADA Hemofarm iar altele pot cauza reacţii adverse dacă sunt luate împreună cu Naratriptan STADA Hemofarm. Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi:

  • orice triptan sau agonist al receptorilor 5-HT1 utilizate în tratamentul migrenei. Nu luaţi Naratriptan STADA Hemofarm în acelaşi timp cu aceste medicamente. Nu le luaţi din nou timp de cel puţin 24 de ore după ce aţi luat Naratriptan STADA Hemofarm.
  • ergotamină utilizată tot în tratamentul migrenei, sau alte medicamente similare cum este metisergida. Nu luaţi Naratriptan STADA Hemofarm în acelaşi timp cu aceste medicamente. Întrerupeţi utilizarea acestor medicamente cu cel puţin 24 de ore înainte să luaţi Naratriptan STADA Hemofarm. Nu le luaţi din nou timp de cel puţin 24 de ore după ce aţi luat Naratriptan STADA Hemofarm.
  • inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS, de exemplu fluoxetină, sertralină) sau inhibitori ai recaptării serotoninei şi noradrenalinei (IRSN, de exemplu venlafaxină, duloxetină) utilizate în tratamentul depresiei. Utilizarea Naratriptan STADA Hemofarm împreună cu aceste medicamente poate produce confuzie, slăbiciune şi/sau lipsă de coordonare. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă resimţiţi aceste efecte.
  • sunătoare (Hypericum perforatum). Utilizarea preparatelor pe bază de plante medicinale care conţin sunătoare în timp ce luaţi Naratriptan STADA Hemofarm poate creşte probabilitatea de apariţie a reacţiilor adverse.

Utilizarea Naratriptan STADA Hemofarm cu alimente şi băuturi

Trebuie să vă înghiţiţi comprimatul întreg cu un pahar cu apă. Puteţi să luaţi Naratriptan STADA Hemofarm cu sau fără alimente.

Sarcina si alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau este posibil să fiţi gravidă, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte să luaţi Naratriptan STADA Hemofarm. Datele privind siguranţa utilizării Naratriptan STADA Hemofarm la femeile gravide sunt limitate, deşi până în prezent nu a fost observată o creştere a riscului de apariţie a unor defecte la naştere. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să nu luaţi Naratriptan STADA Hemofarm în timpul sarcinii.

Nu vă alăptaţi copilul la sân timp de 24 de ore după ce luaţi Naratriptan STADA Hemofarm:

Dacă în această perioadă exprimaţi orice cantitate de lapte, aruncaţi-l şi nu-l daţi copilului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Simptomele migrenei sau medicamentul dumneavoastră vă pot face somnolent. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje dacă prezentaţi astfel de manifestări.

Informaţii importante privind unele componente ale Naratriptan STADA Hemofarm

Naratriptan STADA Hemofarm conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Naratriptan Stada Hemofarm

Utilizaţi Naratriptan STADA Hemofarm doar după debutul unui episod de migrenă.

Nu luaţi Naratriptan STADA Hemofarm pentru a încerca să preveniţi apariţia unui episod de migrenă.

Luaţi întotdeauna Naratriptan STADA Hemofarm exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.

Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Cât de mult să luaţi:

  • Doza uzuală pentru adulţi (cu vârsta între 18 şi 65 de ani)

Doza uzuală pentru adulţi cu vârsta între 18 şi 65 de ani este de un comprimat de Naratriptan STADA Hemofarm de 2,5 mg, înghiţit întreg, cu apă.

Naratriptan STADA Hemofarm nu este recomandat la copiii cu vârsta sub 18 ani şi la adulţii cu vârsta peste 65 de ani.

Când să luaţi Naratriptan STADA Hemofarm:

  • Cel mai bine este să luaţi Naratriptan STADA Hemofarm imediat ce simţiţi apropierea unei dureri de cap de tipul migrenei deşi medicamentul poate fi luat oricând în timpul unui episod de migrenă.

Dacă simptomele dumneavoastră încep să reapară:

  • Puteţi lua un al doilea comprimat de Naratriptan STADA Hemofarm după 4 ore, cu excepţia cazului în care suferiţi de o afecţiune renală sau hepatică.
  • Dacă suferiţi de afecţiuni renale sau hepatice nu luaţi mai mult de un comprimat în 24 de ore.

• Nimeni nu trebuie să ia mai mult de două comprimate în 24 de ore.

Dacă primul comprimat nu a avut efect

  • Nu luaţi un al doilea comprimat pentru acelaşi episod
  • Dacă Naratriptan STADA Hemofarm nu vă atenuează simptomele: Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Copii, adolescenţi şi vârstnici

Naratriptan STADA Hemofarm nu este recomandat la copiii cu vârsta sub 18 ani şi la adulţii cu vârsta peste 65 de ani.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Naratriptan STADA Hemofarm

Nu luaţi mai mult de două comprimate de Naratriptan în 24 de ore.

Utilizarea unei cantităţi prea mari de Naratriptan STADA Hemofarm vă poate face rău. Dacă aţi luat mai mult de două comprimate în 24 de ore: Luaţi legătura cu medicul dumneavoastră pentru recomandări.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Naratriptan STADA Hemofarm poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii alergice: cereţi imediat ajutorul unui medic (afectează până la 1 din 1.000 de utilizatori):

Semnele unei alergii includ erupţie trecătoare pe piele, respiraţie şuierătoare (wheezing), umflarea pleoapelor, feţei sau buzelor, colaps total. Dacă prezentaţi vreunul dintre aceste simptome la scurt timp după ce aţi luat Naratriptan STADA Hemofarm: • Nu mai luaţi alte comprimate. Luaţi imediat legătura cu un medic.

Evaluarea reacţiilor adverse se bazează pe următoarele grupe de frecvenţe:

Foarte frecvente

Afectează mai mult de 1 din 10 utilizatori

Frecvente

Afectează între 1 şi 10 din 100 de utilizatori

Mai puţin frecvente

Afectează între 1 şi 10 din 1000 de utilizatori

Foarte rare

Afectează între 1 şi 10 din 10000 de utilizatori

Cu frecvenţă necunoscută

Frecvenţa nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile

 

Reacţii adverse frecvente:

  • Senzaţie de rău (greaţă), deşi aceasta se poate datora migrenei.
  • Oboseală, somnolenţă sau senzaţie generală de rău
  • Ameţeală, senzaţie de înţepături sau bufeuri Dacă prezentaţi vreuna dintre aceste reacţii:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse mai puţin frecvente:

  • Senzaţie de greutate, presiune, constricţie sau dureri în piept, gât sau alte părţi ale corpului. Aceste reacţii pot fi intense dar în general dispar repede.
  • Dacă aceste reacţii persistă sau devin severe (în special durerea în piept):

Cereţi urgent asistenţă medicală. La un număr foarte mic de persoane aceste simptome pot fi cauzate de un atac de cord.

Alte reacţii mai puţin frecvente includ:

  • Tulburări de vedere, deşi acestea se pot datora migrenei
  • Bătăile inimii se pot accelera, pot încetini sau se pot modifica
  • Uşoară creştere a tensiunii arteriale care poate dura până la 12 ore după utilizarea Naratriptan STADA Hemofarm

Dacă prezentaţi vreuna dintre aceste reacţii: Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse rare:

  • Durere în partea stângă a stomacului şi diaree cu sânge (colită ischemică) Dacă prezentaţi aceste simptome:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse foarte rare:

  • Probleme cardiace, inclusiv dureri în piept (angină) şi atac de cord
  • Probleme de circulaţie la nivelul braţelor şi picioarelor, provocând dureri şi disconfort. Dacă prezentaţi aceste simptome: Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În cazuri foarte rare, naratriptanul poate produce reacţii alergice.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Naratriptan Stada Hemofarm

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Naratriptan STADA Hemofarm după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a rezidurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Naratriptan STADA Hemofarm

Substanţa activă este naratriptan.

Un comprimat filmat de Naratriptan STADA Hemofarm 2,5 mg conţine naratriptan 2,5 mg sub formă de clorhidrat de naratriptan.

Celelalte componente sunt Nucleu:

Lactoză monohidrat, maltodextrină, hidroxipropilceluloză, celuloză microcristalină, amidon pregelatinizat (din porumb), dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu

Film:

Opadry Green II: Alcool polivinilic, talc, dioxid de titan (E171), macrogol 3350, lecitină (din soia), oxid galben de fer (E172), Indigotină (E132)

Cum arată Naratriptan STADA Hemofarm 2,5 mg comprimate filmate şi conţinutul ambalajului

Comprimatele filmate de Naratriptan STADA Hemofarm 2,5 mg sunt ovale, biconvexe, de culoare verde.

Comprimatele de Naratriptan STADA Hemofarm sunt ambalate în cutii cu blistere din OPA-Al- PVC/Al.

Blisterele de Naratriptan STADA Hemofarm 2,5 mg comprimate filmate conţin 2, 3, 6, 10, 12, 18 sau 24 de comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Stada Hemofarm SRL Str. Zugrav Nedelcu nr. 3 Timişoara România

Fabricanţii

Centrafarm Services BV

Nieuwe Donk 9, 4879 AC Etten Leur

Olanda

Eurogenerics NV/SA

Heizel Esplanade Heysel b 22, B-1020 Brussels Belgia

Pharma CoDane ApS Marielundvej 46A, DK-2730 Herlev Danemarca

STADA Arzneimittel AG Stadastr. 2-18, 61118 Bad Vilbel Germania

STADA Arzneimittel GmbH Muthgasse 36/2, A-1190 Wien Austria

STADA Production Ireland

Waterford Road, Clonmel, Co. Tipperary

Irlanda

Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Belgia: Naratriptan EG 2,5 mg filmomhulde tabletten Franţa: Naratriptan EG 2,5 mg comprimés pelliculés Germania: Naratriptan STADA 2,5 mg Filmtabletten Luxemburg: Naratriptan EG 2,5 mg comprimés pelliculés Olanda: Naratriptan CF 2,5 mg Filmomhulde tablet Polonia: Naratriptan STADA Portugalia: Naratriptano Ciclum România: Naratriptan STADA Hemofarm 2,5 mg comprimate filmate

Acest prospect a fost aprobat în Martie 2011.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal