Voltaren, supozitoare, 50 mg / 100 mg

Substanță activa
Diclofenac sodic
Clasa ATC
M01AB
Format
supozitoare
Afecțiuni
dureri articulare reumatice (artrite), dureri de spate, umăr blocat (capsulită humerală), cotul de tenismen (epicondilită humerală laterală) şi alte tipuri de reumatism, crize de gută, luxaţii, entorse şi alte leziuni, durere şi tumefacţie după o intervenţie chirurgicală, cicluri menstruale dureroase, crize migrenoase, infecţii ale urechii, nasului şi gâtului
Producător
Novartis Pharma Stein S.A.S
Acțiune terapeutică
antiinflamatoare nesteriodiene (AINS), care sunt utilizate in tratarea durerii si inflamatiei

Ce este Voltaren şi pentru ce se utilizează

Voltaren aparţine unui grup de medicamente numite medicamente antiinflamatoare nesteriodiene (AINS), care sunt utilizate in tratarea durerii si inflamatiei.

Voltaren, supozitoare 50 mg

Un supozitor conţine diclofenac sodic 50 mg si excipienti: grăsimi solide de semisinteză (baza de supozitor 5).

Voltaren, supozitoare 100 mg

Un supozitor conţine diclofenac sodic 100 mg si excipienti: grăsimi solide de semisinteză (baza de supozitor 5).

PENTRU CE ESTE UTILIZAT VOLTAREN?

Voltaren amelioreaza simptomele inflamatiei, cum sunt tumefactia si durerea si, de asemenea, reduce febra. El nu are efect asupra cauzelor inflamatiei sau ale febrei.

Voltaren poate fi utilizat in tratamentul urmatoarelor afectiuni:

  • dureri articulare reumatice (artrite);
  • dureri de spate, umar blocat (capsulita humerala), cotul de tenismen („epicodilita humerala laterala”) – si alte tipuri de reumatism;
  • atacuri de guta (numai comprimate gastrorezistente si supozitoare);
  • luxatii, entorse si alte leziuni;
  • durere si tumefactie dupa o interventie chirurgicala;
  • cicluri menstruale dureroase;
  • crize migrenoase (numai supozitoare);
  • infectii ale urechii, nasului si gatului (numai comprimate gastrorezistente si supozitoare).

Înainte să utilizaţi Voltaren

Nu utilizati Voltaren daca:

  • sunteti alergic la diclofenac sodic sau la oricare dintre excipientii produsului;
  • ati avut vreodata o reactie alergica (de exemplu, eruptii cutanate sau respiratie suieratoare) la medicamentele care contin diclofenac sau alte substante antiinflamatoare (de exemplu acidul acetilsalicilic sau ibuprofenul);
  • aveti ulcer gastric sau duodenal;
  • aveti durere sau sangerare rectala (numai supozitoare);
  • aveti sange in fecale sau fecale de culoare neagra.

Spuneti medicului dumneavoastra daca oricare din situatiile mentionate mai sus se aplica in cazul dumneavoastra deoarece, probabil, Voltaren nu este potrivit pentru dumneavoastra in aceste situatii.

Spuneti medicului dumneavoastra inainte de a utiliza Voltaren:

  • daca ati avut vreodata vreo afectiune a stomacului sau duodenului sau ati prezentat disconfort gastric sau arsuri epigastrice dupa administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
  • daca suferiti de oricare din urmatoarele afecţiuni: astm bronsic, boala cardiaca, hepatica sau renala, hipertensiune arteriala, tulburari hemoragice sau alte tulburari hematologice, incluzand porfiria hepatica.

Medicul dumneavoastra va lua in considerare aceste date inainte si in timpul tratamentului cu Voltaren.

Medicamente care pot interacţiona cu Voltaren

Spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati orice alte medicamente in afara de Voltaren, deoarece poate fi necesara schimbarea dozei sau intreruperea unuia dintre medicamente. Acest lucru este valabil atat pentru medicamentele cu prescriptie medicala cat si pentru cele fara prescriptie.

Efectele urmatoarelor medicamente pot fi modificate de Voltaren:

  • litiu, digoxina, metotrexat si ciclosporina;
  • medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului, exceptand insulina;
  • medicamente utilizate pentru eliminarea apei din organism (diuretice);
  • medicamente utilizate pentru prevenirea coagularii sangelui (anticoagulante), de exemplu, warfarina;
  • unele medicamente utilizate in tratamentul infectiilor (antibacteriene quinolonice);
  • alte AINS cum este acidul acetilsalicilic sau ibuprofenul.

Daca sunteti gravida sau alaptati?

Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida, intentionati sa ramaneti gravida sau alaptati. Daca sunteti in primele 2 trimestre de sarcina sau alaptati puteti utiliza Voltaren numai daca medicul dumneavoastra va sfatuieste acest lucru. Voltaren poate sa faca rau copilului dumneavoastra nenascut inca sau sa determine probleme la nastere. După luna a VI-a de sarcina este contraindicata administrarea Voltaren.

Copii si pacienti varstnici

Datorita concentratiilor acestor forme farmaceutice, supozitoarele Voltaren, 50 mg si 100 mg nu sunt recomandate pentru utilizarea la copiii cu varsta sub 14 ani.

La pacientii varstnici efectul Voltaren poate fii mai puternic decat la adulti. Ei trebuie sa utilizeze cea mai mica doza eficace pentru starea lor. Este important pentru pacientii varstnici sa raporteze imediat medicului lor reactiile adverse.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Unii pacienti care utilizeaza Voltaren pot prezenta ameteli, somnolenta sau tulburari de vedere. Daca remarcati asemenea reactii nu trebuie sa conduceti vehicule, sa folositi utilaje sau sa faceti alte activitati care necesita atentia. Spuneti medicului cat mai curand posibil daca prezentati asemenea reactii adverse.

Cum să utilizaţi Voltaren

Supozitoarele Voltaren sunt invelite in folie. Inaintea utilizarii supozitorului, indepartati folia si umeziti supozitorul cu apa rece. Intindeti-va pe o parte si folosind degetul impingeti bine supozitorul in sus, in rect. Daca supozitorul este prea moale pentru a fi introdus, raciti-l in frigider pentru cateva minute sau tineti-l in apa rece inainte de a indeparta folia. Nu rupeti supozitoarele, deoarece conditiile incorecte de pastrare pot duce la o distributie inegala a substantei active. Cel mai bine este sa administrati supozitoarele dupa golirea intestinului. Nu utilizati niciodata supozitoarele pe cale orală.

Care este doza recomandată uzual?

Asigurati-va ca utilizati acest medicament in mod regulat si exact asa cum v-a rcomandat medicul dumneavoastra. Aceasta va va ajuta sa obtineti cele mai bune rezultate si sa reduceti riscul reactiilor adverse. Afectiunea dumneavoastra poate necesita tratament pentru cateva zile, cateva saptamani sau mai mult. Daca aveti nelamuriri legate de tratament intrebati medicul dumneavoastra.

Adulti

La inceputul tratamentului doza zilnica este in general 100-150 mg diclofenac sodic. In cazurile mai usoare si pentru tratamentul de lunga durata este suficienta doza de 75-100 mg diclofenac sodic zilnic. Doza zilnica trebuie de obicei fractionata in 2-3 prize separate. Voltaren 100 mg se administreaza o data pe zi . Nu utilizati mai mult decat doza zilnica maxima de 150 mg diclofenac sodic pe zi.

In ciclurile menstruale dureroase, incepeti tratamentul cu o doza de 50-100 mg diclofenac sodic imediat ce apar primele simptome. Continuati cu 50 mg diclofenac sodic pana la de 3 ori pe zi pentru cateva zile, dupa necesitate. Daca pentru doza zilnica maxima de 150 mg diclofenac sodic nu se obtine o ameliorare suficienta a durerii pe parcursul a 2-3 cicluri menstruale, puteti utiliza pana la 200 mg diclofenac sodic zilnic pe parcursul urmatoarelor cicluri menstruale.

In migrena, utilizati o doza de 100 mg diclofenac sodic sub forma de supozitoare imediat ce simtiti primele semne ale unei crize. (In anumite circumstante medicul dumneavoastra va poate administra alternativ, Voltaren, fiole, sub forma de injectie intramusculara). Aceasta doza este de obicei suficienta. Daca ameliorarea durerii nu este suficienta in 4 ore dupa administrarea primei doze, puteti utiliza o alta doza de pana la 100 mg diclofenac sodic sub forma de supozitoare in aceeasi zi. Daca aveti nevoie de tratament ulterior, in zilele urmatoare, puteti utiliza pana la 150 mg diclofenac sodic zilnic in doze divizate.

Copii

La copiii peste 12 luni doza recomandata este de 0,5-2 mg diclofenac sodic/kg zilnic, in 2-3 doze, in functie de severitatea afectiunii.

Pentru tratamentul artritei reumatoide juvenile doza zilnica poate fi crescuta pana la un maxim de 3 mg diclofenac sodic/kg, divizata in mai multe doze.

Datorita concentratiilor acestor forme farmaceutice, supozitoarele Voltaren, 50 mg si 100 mg nu sunt recomandate pentru utilizarea la copiii cu varsta sub 14 ani.

Se vor folosi forme farmaceutice adecvate.

Ce trebuie facut in cazul omiterii unei doze?

Daca omiteti sa luati o doza, luati-o imediat ce va amintiti. Daca a ramas mai putin de jumatate din timpul obisnuit intre cele 2 doze, nu utilizati doza uitata ci reveniti la orarul dumneavoastra obisnuit.

Ce trebuie facut in cazul utilizarii unei doze mai mari decat cea recomandata ?

Daca ati utilizat accidental mult mai Voltaren decat v-a fost prescris, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Reacţii adverse posibile

Ca majoritatea medicamentelor, Voltaren poate determina uneori reactii adverse pe langa efectele dorite.

Acestea includ disconfort gastric sau stare de rau, arsuri epigastrice, varsaturi, diaree, crampe abdominale, flatulenta, pierderea apetitului alimentar, iritatie rectala (numai in cazul supozitoarelor), durere de cap, ameteli si eruptii cutanate.

Reactii adverse rare aparute la mai putin de 1% din pacientii tratati: hematemeza (varsatura „in zat de cafea”, fecale negre, ulcer gastric sau duodenal, diaree cu sange, constipatie; somnolenta, furnicaturi la nivelul picioarelor, dezorientare, tulburari de vedere (de exemplu, vedere incetosata sau vedere dubla), tulburari auditive, sunete in urechi, insomnie, iritabilitate, ticuri, depresie, tremuraturi; urticarie, reactii cutanate severe, caderea parului, cresterea sensibilitatii pielii la expunerea la soare, hemoragii cutanate, tulburari renale care duc la edemul fetei si picioarelor; scaderea brusca a cantitatii de urina eliminata, urina sangvinolenta; tulburari hepatice care au ca rezultat ingalbenirea pielii sau a ochilor, uneori cu febra sau distensia si sensibilitatea regiunii superioare drepte a abdomenului; simptome ale unor tulburari sangvine severe cum sunt durerea de gat persistenta si temperatura crescuta; reactii alergice cum sunt respiratia suieratoare, scurtarea respiratiei sau lesinul; tensiune arteriala crescuta.

Alte reactii adverse care nu sunt enumerate mai sus pot sa apara, de asemenea, la unii pacienti.

Daca observati oricare din urmatoarele reactii, spuneti imediat medicului dumneavoastra:

  • disconfort gastric, arsuri epigastrice sau durere in regiunea superioara a abdomenului;
  • varsaturi cu sange, fecale negre sau mictiuni sangvinolente;
  • reactii cutanate cum ar fi urticaria sau mancarime;
  • respiratie suieratoare sau dificultate la respiratie;
  • ingalbenirea pielii sau a ochilor;
  • durere in gat persistenta sau febra;
  • umflarea fetei sau a picioarelor;
  • durere de cap severa;
  • durere toracica cu tuse.

De asemenea, spuneti medicului dumneavoastra daca observati orice alte reactii adverse.

Daca utilizati Voltaren pentru mai mult decât câteva saptamani, mergeti regulat la control la medicul dumneavoastra, pentru a fi siguri ca nu apar reactii adverse neobservate.

Cum se păstrează Voltaren

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Informaţii suplimentare

Ambalaj

Cutie cu 2 folii din PVC/PE JD a câte 5 supozitoare

Producător

Novartis Pharma Stein S.A.S, Franţa

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Novartis Pharma AG, Lichtstrasse 35, 4056 Basel, Elveţia

Data ultimei verificări a prospectului Martie 2004

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal